Povežite se s nama

Međimurje

Županijska bolnica Čakovec i UNICEF u programu za unaprjeđenje skrbi za djecu s teškoćama u razvoju

Objavljeno:

- dana

Županijska bolnica Čakovec i UNICEF potpisali su sporazum o suradnji za provedbu pilot-programa „Komunikacija za svako dijete“, s ciljem unaprjeđenja komunikacije zdravstvenih djelatnika s djecom s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima i skrbnicima, uz pomoć potpomognute komunikacije i digitalne tehnologije u bolničkom okruženju.

Djeca se u bolničkim uvjetima često osjećaju uplašeno, što može utjecati na tijek i uspješnost liječenja. Zato je važno pripremiti djecu i objasniti im razloge za liječenje i boravak u bolnici na način prilagođen dobi, zrelosti i mogućnostima razumijevanja pojedinog djeteta.

– Program “Komunikacija za svako dijete” velik je iskorak kojim ćemo, uz pomoć UNICEF-a, uvelike olakšati komunikaciju djece, roditelja i djelatnika bolnice. Modelima potpomognute komunikacije, novim tehnologijama i pomagalima te edukativnim materijalima omogućit ćemo bolje razumijevanje dijagnostičkih i terapijskih postupaka djeci, s posebnim naglaskom na naše male pacijente s teškoćama u razvoju. Svjesni smo odgovornosti, ali isto tako nas raduje da ćemo svojim pristupom, trudom i zalaganjem još jednom podići ljestvicu standarda pružanja usluge u zdravstvu na korist onima najmlađima i najranjivijima – izjavio je Igor Šegović, dr.med., ravnatelj Županijske bolnice Čakovec.

Dio djece ne može govoriti ili imaju teškoće jezičnog razumijevanja uslijed različitih teškoća, a potpomognuta komunikacija pomaže njima i njihovim obiteljima da komuniciraju. Potpomognuta komunikacija je skup pristupa kojima se pomaže djeci da se izraze, ali i da razumiju jezik i komunikaciju u cjelini. Za potpomognutu komunikaciju koriste se različita pomagala i tehnologije, što može uključivati posebno razvijena softverska rješenja (aplikacije), hardver (tablete, uređaje za sintetizaciju govora), komunikacijske ploče, komunikacijske knjige i druga pomagala.

– Komunikacija je ključna za svako ljudsko biće i trebamo svakom djetetu probati omogućiti da izrazi svoje misli, osjećaje i potrebe. Djeci s teškoćama u razvoju, posebno djeci sa složenim komunikacijskim potrebama, potpomognuta komunikacija omogućava da ih okolina bolje razumije, a u bolničkom okruženju može pomoći smanjiti osjećaj straha, frustracija i stresa te značajno pozitivno utjecati na ishode liječenja. Zahvalni smo upravi i djelatnicima Županijske bolnice Čakovec što će biti dio ovog programa čiji je cilj olakšati liječenje i boravak djeci s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima – rekla je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Program „Komunikacija za svako dijete“ UNICEF pokreće u partnerstvu s Ministarstvom zdravstva, a provode ga stručnjaci Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu. Cilj programa je unaprijediti znanje i vještine liječnika, medicinskih sestara, logopeda, radnih terapeuta, rehabilitatora i drugih djelatnika za komunikaciju s djecom s teškoćama u razvoju ili razvojnim odstupanjima, korištenjem pristupa potpomognute komunikacije i asistivnih tehnologija u bolničkom okruženju.

Pilot provedba programa provodit će se u Županijskoj bolnici Čakovec i u KBC-u Zagreb, a obuhvatit će analizu potreba, pripremu standardiziranog edukacijskog paketa, provedbu edukacija te opremanje bolničkih ustanova komunikacijskim pločama, digitalnim tehnologijama i edukacijskim materijalima za djecu i roditelje. Pilot program će obuhvatiti ukupno 120 djelatnika Županijske bolnice Čakovec.

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje