Općina Belica nadaleko je poznata po mnogočemu i njeguje razvoj brendova, bilo poljoprivrednih poput međimurskoga beličkoga „kalampera“, bilo kulturnih poput Limene glazbe Belica ili Tamburaškoga sastava lokalnoga KUD-a.

Osim toga, na visokoj razini održavaju i rad udruga, poput Udruge žena, Udruge umirovljenika te DVD-ova iz Gardinovca i same Belice.
Kako kaže belički načelnik Zvonimir Taradi, suradnja između vodstva Općine, vijećnika, udruga, institucija i drugih mještana je odlična te su u svojim stavovima jedinstveni, što uvelike olakšava donošenje planova, proračuna i drugih stavki ključnih za razvoj mjesta.

Dograđen vrtić

– Ciljevi su nam jasni, nastojimo povući što više sredstava iz europskih fondova. Protekle godine pošlo nam je za rukom dobiti 2,5 milijuna kuna za dogradnju Dječjeg vrtića, što je najpametnija moguća investicija, s obzirom na činjenicu da tako ulažemo u vlastitu budućnost – djecu. Otvorenje je planirano za 1. ožujka.

Suradnja između vodstva Općine, vijećnika, udruga, institucija i drugih mještana je odlična te smo u svojim stavovima jedinstveni.

Omogućili smo stanovnicima Belice pristup širokopojasnom internetu, pri čemu je priključak financirala Općina, a putem natječaja WiFi4EU financiraju se i bežične internetske pristupne točke diljem naselja, koje ćemo strateški rasporediti u blizini škole, te Općine. Ove godine provest ćemo i anketu o širokopojasnom internetu u Gardinovcu.

U 2018. smo postavili LED rasvjetu, preselili prostore Općine na novu adresu, dok smo bivšu zgradu dali na korištenje vatrogascima i drugim udrugama. U Gardinovcu je uređena dvorana Društvenoga doma te park, što je ulaganje vrijedno 170.000 kuna, Postavljene su, odnosno uređene, ograde na oba groblja: u Gardinovcu je za tu investiciju izdvojeno stotinu tisuća kuna, a na Belici pedesetak tisuća. U oba mjesta su uređena i dječja igrališta – dodaje Taradi.

Eko-etno

Spominje da je za uređenje poljskih puteva prošle godine potrošeno 300 tisuća kuna, dok je za 2019. godinu u tu svrhu predviđen dvostruko manji iznos.

– Već tri godine izdvajamo po 15.000 kuna za obnovu starih kuća, dok naknade za novorođenčad dajemo već pet godina. Budući da nam je poljoprivreda od osobitog interesa, nastojimo pomoći i našim poljoprivrednicima, pa im tako pružamo pomoć pri ispitivanju i podizanju kvalitete tla i drugim problemima. Studenti redovito dobivaju stipendije. Što se tiče planova za ovu godinu, u suradnji s Muzejom Međimurja i Turističkom zajednicom MŽ okrenut ćemo se i turizmu, što će biti novi list u knjizi razvoja. U oba naselja htjeli bismo urediti eko-etno kuće. Pritom će ona na Belici objedinjavati Muzej krumpira i tržnicu. U ulici Braće Radića gradit će se pješačka staza te riješiti oborinska odvodnja, a na EU natječaj prijavili smo i obnovu zgrade BSK-a.

Planiramo da OŠ Belica dobije atletsku stazu, vrijednu oko 1,8 milijuna kuna – objašnjava belički načelnik. Otvorit će se i nova ulica koja će biti spoj Radničke te I. Mažuranića, čime će se djeci iz toga dijela Belice skratiti put do škole. U svakome slučaju bit će zanimljivo pratiti razvoj općine koja je nekad bila gotovo isključivo poljoprivredni kraj.

Komentari

Komentara

loading...