Povežite se s nama

Međimurje

Zvonimir Taradi, načelnik Općine Belica: “Razvijat ćemo i turizam!“

Objavljeno:

- dana

Općina Belica nadaleko je poznata po mnogočemu i njeguje razvoj brendova, bilo poljoprivrednih poput međimurskoga beličkoga „kalampera“, bilo kulturnih poput Limene glazbe Belica ili Tamburaškoga sastava lokalnoga KUD-a.

Osim toga, na visokoj razini održavaju i rad udruga, poput Udruge žena, Udruge umirovljenika te DVD-ova iz Gardinovca i same Belice.
Kako kaže belički načelnik Zvonimir Taradi, suradnja između vodstva Općine, vijećnika, udruga, institucija i drugih mještana je odlična te su u svojim stavovima jedinstveni, što uvelike olakšava donošenje planova, proračuna i drugih stavki ključnih za razvoj mjesta.

Dograđen vrtić

– Ciljevi su nam jasni, nastojimo povući što više sredstava iz europskih fondova. Protekle godine pošlo nam je za rukom dobiti 2,5 milijuna kuna za dogradnju Dječjeg vrtića, što je najpametnija moguća investicija, s obzirom na činjenicu da tako ulažemo u vlastitu budućnost – djecu. Otvorenje je planirano za 1. ožujka.

Suradnja između vodstva Općine, vijećnika, udruga, institucija i drugih mještana je odlična te smo u svojim stavovima jedinstveni.

Omogućili smo stanovnicima Belice pristup širokopojasnom internetu, pri čemu je priključak financirala Općina, a putem natječaja WiFi4EU financiraju se i bežične internetske pristupne točke diljem naselja, koje ćemo strateški rasporediti u blizini škole, te Općine. Ove godine provest ćemo i anketu o širokopojasnom internetu u Gardinovcu.

U 2018. smo postavili LED rasvjetu, preselili prostore Općine na novu adresu, dok smo bivšu zgradu dali na korištenje vatrogascima i drugim udrugama. U Gardinovcu je uređena dvorana Društvenoga doma te park, što je ulaganje vrijedno 170.000 kuna, Postavljene su, odnosno uređene, ograde na oba groblja: u Gardinovcu je za tu investiciju izdvojeno stotinu tisuća kuna, a na Belici pedesetak tisuća. U oba mjesta su uređena i dječja igrališta – dodaje Taradi.

Eko-etno

Spominje da je za uređenje poljskih puteva prošle godine potrošeno 300 tisuća kuna, dok je za 2019. godinu u tu svrhu predviđen dvostruko manji iznos.

– Već tri godine izdvajamo po 15.000 kuna za obnovu starih kuća, dok naknade za novorođenčad dajemo već pet godina. Budući da nam je poljoprivreda od osobitog interesa, nastojimo pomoći i našim poljoprivrednicima, pa im tako pružamo pomoć pri ispitivanju i podizanju kvalitete tla i drugim problemima. Studenti redovito dobivaju stipendije. Što se tiče planova za ovu godinu, u suradnji s Muzejom Međimurja i Turističkom zajednicom MŽ okrenut ćemo se i turizmu, što će biti novi list u knjizi razvoja. U oba naselja htjeli bismo urediti eko-etno kuće. Pritom će ona na Belici objedinjavati Muzej krumpira i tržnicu. U ulici Braće Radića gradit će se pješačka staza te riješiti oborinska odvodnja, a na EU natječaj prijavili smo i obnovu zgrade BSK-a.

Planiramo da OŠ Belica dobije atletsku stazu, vrijednu oko 1,8 milijuna kuna – objašnjava belički načelnik. Otvorit će se i nova ulica koja će biti spoj Radničke te I. Mažuranića, čime će se djeci iz toga dijela Belice skratiti put do škole. U svakome slučaju bit će zanimljivo pratiti razvoj općine koja je nekad bila gotovo isključivo poljoprivredni kraj.

Međimurje

U Međimurju zadnjeg petka siječnja gotovo 700 novozaraženih, preminule su tri osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 940 uzoraka, od čega je evidentirano 695 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 73,9% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 445 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 3684. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 104.302 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 51 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 9 pacijenata, otpuštena su 4 pacijenta, 6 pacijenata je na invazivnoj respiraciji. Preminule su tri osobe: muška osoba stara 83 godine te ženske osobe stare 91 godinu i 90 godina.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom svim dostupnim cjepivima od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava.

Sutra, 29. siječnja cijepljenje će se održati na cijepnom punktu u trijaži Županijske bolnice Čakovec i u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije od 9 do 13.30.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Andrea Biggi, šef Misije veleposlanstva Australije, sa suradnicima posjetio Međimurje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šef Misije veleposlanstva Australije u Republici Hrvatskoj Andrea Biggi sa suradnicima posjetio je Međimursku županiju.

Posjet je započeo boravkom u Osnovnoj školi Donja Dubrava u kojoj su učenici pripremili zanimljiv edukativni program o Australiji, te su ga povodom Nacionalnog dana Australije predstavili članovima Veleposlanstva, kao zahvalu na donaciji australske mobilne učilice.

Šef Misije Biggi obišao je i Centar znanja Međimurske županije, gdje se susreo sa županom Matijom Posavcem i gradonačelnicom Grada Čakovca Ljerkom Cividini, ravnateljicom Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e Sandrom Polanec Marinović, ravnateljem Tehnološko-inovacijskog centra Ivanom Plačkom, direktorom Turističke zajednice Međimurske županije Rudijem Grulom te predstavnicima Županijske komore i Obrtničke komore Čakovec koji su mu predstavili gospodarske, obrazovne, kulturne i prirodne potencijale Međimurja.

– Drago mi je da je moj posjet Međimurju u prigodi skorog obilježavanja 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Australije. Odnosi dviju zemalja su vrlo kvalitetni, a nadam se da će do kraja godine Australija imenovati novog veleposlanika u Hrvatskoj, kojemu ću prenijeti dojmove o svemu što radite i po čemu ste primjer dobre i uspješne prakse.

Razlozi zbog kojih je Međimurje prva županija koju posjećujem u svom mandatu je povezanost preko vaših sugrađana, a učenici u školi u Donjoj Dubravi su mi pričali o svojim rođacima koji žive i rade u Australiji. Drugi razlog je razgovor o gospodarskoj suradnji, prije svega o razmjeni znanja i iskustva u razvoju komunalne infrastrukture, zelenoj energiji i održivom gospodarstvu, a treći je razlog pogled u budućnost u kojoj ćemo još snažnije i kvalitetnije surađivati. Pozivam vas da se uz razne manifestacije koje organiziramo uključite u kreiranje Sporazuma o slobodnoj trgovini Australije i EU, kojim se stvaranju poslovne prilike na obostranu korist, a koje uključuju i Hrvatsku – istaknuo je Biggi.

Župan Matija Posavec zahvalio je angažmanu Veleposlanstva Australije u donaciji mobilnih učilica Osnovnoj školi Donja Dubrava, prisjećajući se posjeta bivše veleposlanice Ekonomskoj i trgovačkoj školi te ranijih dolazaka predstavnika Veleposlanstva.

– U suradnji dviju zemalja posebno treba naglasiti brojnu i istaknutu hrvatsku zajednicu u Australiji u kojoj veliki doprinos daju ljudi koji su tamo dolazili i iz Međimurja, ali i cijelog sjevera Hrvatske. Oni, sasvim sigurno, daju doprinos australskoj multikulturalnosti i gospodarskom razvoju te jačaju povezanost dviju zemalja. Međimursko gospodarstvo bilježi izvoz u Australiju, zbog čega postoji temelj još bolje gospodarske suradnje, pa i kroz povezivanje gradova u kojima žive naši iseljenici – rekao je Posavec, izražavajući nadu da će netko od međimurskih sportaša izboriti Olimpijske igre koje se 2032. godine održavaju u australskom Brisbaneu.

– Iako je udaljenost velika, grad Čakovec je pobratimljen sa sadašnjim gradom George’s River, nekadašnjim Hurstvilleom, u Australiji. Nastojat ćemo u vremenu pred nama njegovati te odnose uz povezivanje obrazovnih i kulturnih institucija te moguću razmjenu učenika ili predstavnika kulturno-umjetničkih društava koje bi, uvjerena sam, razveselile našu dijasporu u Australiji.

Gradsko vijeće donijelo je odluku o sklapanju Povelje o prijateljstvu, a sličnu je odluku donijela i druga strana te se nadamo da ćemo uskoro pokrenuti prve konkretne projekte – istaknula je gradonačelnica Cividini.

Šef Misije Andrea Biggi obišao je povezane ustanove u Centru znanja, prvi znanstvenoistraživački centar u vlasništvu jedne županije u Hrvatskoj “Metalsku jezgru”, Tehnološko inovacijski centar sa start up poduzećima te istaknuo pozitivne dojmove o ulaganju u znanstvenu izvrsnost i povezivanju gospodarskog i obrazovnog sektora u Međimurju.

Bogata kulturna i povijesna baština Međimurja predstavljena je uz obilazak Starog grada Zrinskih u Čakovcu, “Riznice Međimurja” i posjetom Knjižnici i čitaonici “Nikola Zrinski”, čija je ravnateljica Ljiljana Križan primila donaciju Veleposlanstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje