Povežite se s nama

Međimurje

Zvonimir Taradi, načelnik Općine Belica: “Razvijat ćemo i turizam!“

Objavljeno:

- dana

Općina Belica nadaleko je poznata po mnogočemu i njeguje razvoj brendova, bilo poljoprivrednih poput međimurskoga beličkoga „kalampera“, bilo kulturnih poput Limene glazbe Belica ili Tamburaškoga sastava lokalnoga KUD-a.

Osim toga, na visokoj razini održavaju i rad udruga, poput Udruge žena, Udruge umirovljenika te DVD-ova iz Gardinovca i same Belice.
Kako kaže belički načelnik Zvonimir Taradi, suradnja između vodstva Općine, vijećnika, udruga, institucija i drugih mještana je odlična te su u svojim stavovima jedinstveni, što uvelike olakšava donošenje planova, proračuna i drugih stavki ključnih za razvoj mjesta.

Dograđen vrtić

– Ciljevi su nam jasni, nastojimo povući što više sredstava iz europskih fondova. Protekle godine pošlo nam je za rukom dobiti 2,5 milijuna kuna za dogradnju Dječjeg vrtića, što je najpametnija moguća investicija, s obzirom na činjenicu da tako ulažemo u vlastitu budućnost – djecu. Otvorenje je planirano za 1. ožujka.

Suradnja između vodstva Općine, vijećnika, udruga, institucija i drugih mještana je odlična te smo u svojim stavovima jedinstveni.

Omogućili smo stanovnicima Belice pristup širokopojasnom internetu, pri čemu je priključak financirala Općina, a putem natječaja WiFi4EU financiraju se i bežične internetske pristupne točke diljem naselja, koje ćemo strateški rasporediti u blizini škole, te Općine. Ove godine provest ćemo i anketu o širokopojasnom internetu u Gardinovcu.

U 2018. smo postavili LED rasvjetu, preselili prostore Općine na novu adresu, dok smo bivšu zgradu dali na korištenje vatrogascima i drugim udrugama. U Gardinovcu je uređena dvorana Društvenoga doma te park, što je ulaganje vrijedno 170.000 kuna, Postavljene su, odnosno uređene, ograde na oba groblja: u Gardinovcu je za tu investiciju izdvojeno stotinu tisuća kuna, a na Belici pedesetak tisuća. U oba mjesta su uređena i dječja igrališta – dodaje Taradi.

Eko-etno

Spominje da je za uređenje poljskih puteva prošle godine potrošeno 300 tisuća kuna, dok je za 2019. godinu u tu svrhu predviđen dvostruko manji iznos.

– Već tri godine izdvajamo po 15.000 kuna za obnovu starih kuća, dok naknade za novorođenčad dajemo već pet godina. Budući da nam je poljoprivreda od osobitog interesa, nastojimo pomoći i našim poljoprivrednicima, pa im tako pružamo pomoć pri ispitivanju i podizanju kvalitete tla i drugim problemima. Studenti redovito dobivaju stipendije. Što se tiče planova za ovu godinu, u suradnji s Muzejom Međimurja i Turističkom zajednicom MŽ okrenut ćemo se i turizmu, što će biti novi list u knjizi razvoja. U oba naselja htjeli bismo urediti eko-etno kuće. Pritom će ona na Belici objedinjavati Muzej krumpira i tržnicu. U ulici Braće Radića gradit će se pješačka staza te riješiti oborinska odvodnja, a na EU natječaj prijavili smo i obnovu zgrade BSK-a.

Planiramo da OŠ Belica dobije atletsku stazu, vrijednu oko 1,8 milijuna kuna – objašnjava belički načelnik. Otvorit će se i nova ulica koja će biti spoj Radničke te I. Mažuranića, čime će se djeci iz toga dijela Belice skratiti put do škole. U svakome slučaju bit će zanimljivo pratiti razvoj općine koja je nekad bila gotovo isključivo poljoprivredni kraj.

Međimurje

FOTO U Dječjem vrtiću „Cvrčak“ maske mudrih sova spremne su za početak fašničkog veselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: DV "Cvrčak" Čakovec

Djeca starije vrtićke skupine Fijolice iz Dječjeg vrtića „Cvrčak“ Čakovec sa svojim roditeljima i odgojiteljicama započela su s pripremama za nadolazeći fašnik.

Mališani su odabrali masku s likom sove, a zatim su svi zajedno zavrnuli rukave i u veseloj, kreativnoj i radnoj atmosferi spretno krenuli u realizaciju. Međusobno su ravnopravno raspodijelili poslove pa dok su jedni crtali perje na tkaninu, drugi su rezali oblike da bi na kraju zajedno lijepili. Uz druženje i rad vrijeme je brzo prošlo, a maske mudrih sova spremno čekaju Dječji fašnik u Čakovcu.

Nastavite čitati

Međimurje

Kolegij načelnika i gradonačelnika: svim školama osigurati uvjete za jednosmjensku nastavu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U velikoj vijećnici Međimurske županije održana je 6. sjednica Kolegija načelnika i gradonačelnika na kojoj je župan Matija Posavec pozvao je okupljene da prate otvaranje javnih poziva te da se na njih javljaju. Župan Posavec istaknuo je da cjelokupno društvo očekuje dinamična i turbulentni godina pa stoga svaku mogućnost vanjskog (su)financiranja programa i projekata treba iskoristiti.

– Pripremamo se za niz natječaja i nadamo se najboljemu. U cilju efikasnosti, radimo na objedinjavanju projekata naših općina i gradova, a ove godine ćemo pokušati doći do sredstava za obnovu preostalih škola da bismo svima stvorili preduvjete za jednosmjensku nastavu. Nastavljamo i s projektima u zdravstvu, a razvijanjem mreže Ekomuzeja „Međimurje malo“ težimo disperziji turističkih i kulturnih sadržaja diljem našega kraja i to uređenjem objekata poput Feštetićevog dvorca u Pribislavcu i Centra sv. Jeronima u Štrigovi, kao i niza drugih prezentacijskih centara – poručio je Posavec u svojem govori naglasivši da sve jedinice lokalne samouprave i dalje mogu računati na pomoć i podršku MENEA-e i REDEA-e.

Voditeljica Skloništa za životinje „Prijatelji“ Aleksandra Hampamer sudionicima Kolegija ponudila je opcije i alate iskoristive u prevenciji napuštanja životinja te kontrole njihova broja, dok je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač otvorila temu angažiranosti općina na stjecanju statusa „Općina – prijatelja djece“.

– Međimurska županija već godinama sudjeluje u projektu te smo i dalje spremni pomoći našim jedinicama lokalne samouprave koje su odlučile poći putem priznanja statusa – naglasila je pročelnica Tošić Grlač.

O detaljima koji mogu pomoći u dosezanju statusa „Općina – prijatelj djece“ govorila je liječnica Marija Hegeduš Jungvirth. Pedijatrica Hegeduš Jungvirth smatra da je šteta ne pokazati Hrvatskoj koliko je Međimurje ostvarilo potencijala kada je riječ o brizi za djecu i ostvarenju njihovih prava.

– Naša tri grada te općine Belica, Mala Subotica, Dekanovec i Strahoninec imaju status prijatelja djece, a odluku za ostvarivanje donijeli su u općinama Štrigova, Sveti Martin na Muri, Donja Dubrava, Gornji Mihaljevec, Orehovica i Selnica. I Općinsko vijeće Donjeg Vidovca pozitivno se izjasnilo o prijavi svoje kandidature – istaknula je Hegeduš Jungvirth.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini pozvala je kolege da se u razumnom roku od mjesec dana očituju o potencijalnom prenošenju vlasništva nad zgradom koju koristi Zajednica tehničke kulture na Grad Čakovec. Taj je korak preduvjet da bi Grad Čakovec mogao kandidirati projekt obnove zgrade putem europskih fondova. Vlasništvo nad zgradom u Ulici Aleksandra Schulteissa 2 B dijele Grad Čakovec i 17 općina.

Okupljenima se obratio i načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić, ujedno i predsjednik Udruge uzgajivača međimurskog konja „Međimurec“, govoreći pritom o financijskim aspektima i preduvjetima za očuvanje ove autohtone pasmine konja, dok ga je Đurđica Slamek, načelnica Općine Sveta Marija pozvala da program Udruge kandidira svim međimurskim općinama i gradovima te na taj način namakne veći dio potrebne svote za očuvanje pasmine.

U završnom dijelu Kolegija je Miodrag Novosel, pomoćnik pročelnika HGSS-a Stanice Čakovec, prezentirao dokle se došlo s uređenjem objekta Stanice na prostoru bivše vojarne.

– Na korak smo do važnog preduvjeta za rad, vlastitog prostora koji smo uspjeli zatvoriti i sada se u njemu obavljaju elektroinstalaterski radovi. Dosad je uloženo oko 270.000 eura i barem je još toliko potrebno da bi se objekt priveo svrsi. Nadamo se da ćemo to uspjeti do kraja 2024. godine.

Novosel je otkrio da su članovi Stanice lani odradili čak 7085 volonterskih sati i pritom iznio prijedlog budućeg financiranja. Predložio je otprilike 2000 eura sufinanciranja na godišnjoj razini po jedinici lokalne samouprave, uz daljnju podršku Međimurske županije.

– Mi se ne borimo samo s nedostatkom sredstava, borimo se i niskom zainteresiranošću mladih za ovakvu vrstu angažmana jer živimo u vremenu kada je sve manje ljudi spremno tuđi život i sigurnost staviti ispred sebe i vlastitih potreba – dodao je Miodrag Novosel.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje