Povežite se s nama

Međimurje

Zvonimir Taradi, načelnik Općine Belica: “Razvijat ćemo i turizam!“

Objavljeno:

- dana

Općina Belica nadaleko je poznata po mnogočemu i njeguje razvoj brendova, bilo poljoprivrednih poput međimurskoga beličkoga „kalampera“, bilo kulturnih poput Limene glazbe Belica ili Tamburaškoga sastava lokalnoga KUD-a.

Osim toga, na visokoj razini održavaju i rad udruga, poput Udruge žena, Udruge umirovljenika te DVD-ova iz Gardinovca i same Belice.
Kako kaže belički načelnik Zvonimir Taradi, suradnja između vodstva Općine, vijećnika, udruga, institucija i drugih mještana je odlična te su u svojim stavovima jedinstveni, što uvelike olakšava donošenje planova, proračuna i drugih stavki ključnih za razvoj mjesta.

Dograđen vrtić

– Ciljevi su nam jasni, nastojimo povući što više sredstava iz europskih fondova. Protekle godine pošlo nam je za rukom dobiti 2,5 milijuna kuna za dogradnju Dječjeg vrtića, što je najpametnija moguća investicija, s obzirom na činjenicu da tako ulažemo u vlastitu budućnost – djecu. Otvorenje je planirano za 1. ožujka.

Suradnja između vodstva Općine, vijećnika, udruga, institucija i drugih mještana je odlična te smo u svojim stavovima jedinstveni.

Omogućili smo stanovnicima Belice pristup širokopojasnom internetu, pri čemu je priključak financirala Općina, a putem natječaja WiFi4EU financiraju se i bežične internetske pristupne točke diljem naselja, koje ćemo strateški rasporediti u blizini škole, te Općine. Ove godine provest ćemo i anketu o širokopojasnom internetu u Gardinovcu.

U 2018. smo postavili LED rasvjetu, preselili prostore Općine na novu adresu, dok smo bivšu zgradu dali na korištenje vatrogascima i drugim udrugama. U Gardinovcu je uređena dvorana Društvenoga doma te park, što je ulaganje vrijedno 170.000 kuna, Postavljene su, odnosno uređene, ograde na oba groblja: u Gardinovcu je za tu investiciju izdvojeno stotinu tisuća kuna, a na Belici pedesetak tisuća. U oba mjesta su uređena i dječja igrališta – dodaje Taradi.

Eko-etno

Spominje da je za uređenje poljskih puteva prošle godine potrošeno 300 tisuća kuna, dok je za 2019. godinu u tu svrhu predviđen dvostruko manji iznos.

– Već tri godine izdvajamo po 15.000 kuna za obnovu starih kuća, dok naknade za novorođenčad dajemo već pet godina. Budući da nam je poljoprivreda od osobitog interesa, nastojimo pomoći i našim poljoprivrednicima, pa im tako pružamo pomoć pri ispitivanju i podizanju kvalitete tla i drugim problemima. Studenti redovito dobivaju stipendije. Što se tiče planova za ovu godinu, u suradnji s Muzejom Međimurja i Turističkom zajednicom MŽ okrenut ćemo se i turizmu, što će biti novi list u knjizi razvoja. U oba naselja htjeli bismo urediti eko-etno kuće. Pritom će ona na Belici objedinjavati Muzej krumpira i tržnicu. U ulici Braće Radića gradit će se pješačka staza te riješiti oborinska odvodnja, a na EU natječaj prijavili smo i obnovu zgrade BSK-a.

Planiramo da OŠ Belica dobije atletsku stazu, vrijednu oko 1,8 milijuna kuna – objašnjava belički načelnik. Otvorit će se i nova ulica koja će biti spoj Radničke te I. Mažuranića, čime će se djeci iz toga dijela Belice skratiti put do škole. U svakome slučaju bit će zanimljivo pratiti razvoj općine koja je nekad bila gotovo isključivo poljoprivredni kraj.

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje