Povežite se s nama

U fokusu

Do novih učionica, kabineta i sportske dvorane modelom JPP-a?

Objavljeno:

- dana

POKRENUTI PROJEKTI DOGRADNJE I REKONSTRUKCIJE V. I VI. OŠ

Dugo najavljivani projekt rekonstrukcije i dogradnje VI. OŠ Varaždin, ali i V. OŠ konačno su se pomaknuli s “mrtve” točke.

Prošlog tjedna održan je uvid u idejne projekte od strane posjednika, vlasnika i nositelja prava nad nekretninama koje graniče s parcelama na kojima se planira rekonstrukcija i dogradnja dvije varaždinske osnovne škole.

Investicije od 30 milijuna kuna bez PDV-a

Nema sumnje, radi se o dvjema najvažnijim investicijama u području školstva u narednom razdoblju koje će, prema trenutnim procjenama, koštati gotovo 30 milijuna kuna bez PDV-a! Najveći dio, oko 18 milijuna kuna, “otpada” na rekonstrukciju i dogradnju VI. OŠ u okviru čega će jedna od najbrojnijih varaždinskih škola konačno dobiti i novu školsko-sportsku dvoranu. Prema projektu kojeg je izradila tvrtka Competent iz Varaždina, dvorana će biti površine od 720 četvornih metara sa sklopivim teleskopskim tribinama kapaciteta oko 200 osoba te 502 kvadrata pratećeg prostora potrebnog za kvalitetno održavanje nastave tjelesne i zdravstvene kulture.

U V. OŠ, čiji je zahvat procijenjen na 11,78 milijuna kuna i za koju je projekt izradila tvrtka Arhia iz Varaždina, provest će se rekonstrukcija kotlovnice, sistema grijanja te elektroinstalacija, koje su dotrajale. Kako zgrada nema nikakvu izolaciju, škola će dobiti i toplinsku fasadu. Osim toga, na obje škole predviđa se rekonstrukcija i reorganizacija postojećih prostora, čime će se dobiti funkcionalnije iskorišten prostor.

Veliki zahavati, ali iz kojih izvora?

No, postavlja se pitanje iz kojih će se izvora financirati ovi projekti. Grad Varaždin ima manjak u proračunu, a konačna vrijednost investicija mogla bi se povećati s obzirom da, primjerice, procijenjena vrijednost investicije u VI. OŠ ne uključuje i opremanje.

– Izvori financiranja ovise o izabranom modelu. U tijeku je evaluacija projekata i izrada komparatora kojim će se usporediti troškovi dogradnje i održavanja po modelu JPP-a u odnosu na klasični model gradnje, što vodi Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI). Nakon što analiza završi, Gradu će biti predložen bolji model. U slučaju odabira JPP-a, raspisivanje natječaja očekuje se krajem ožujka 2014., a točna cijena i rokovi bit će utvrđeni u natječaju koji će definirati CEI – poručuju iz Grada Varaždina, premda ističu kako je izvrsna vijest da, prema novom zakonu o JPP-u, država sufinancira projekte s 55 %, a to bi, ističu, bilo veliko rasterećenje za investiciju i gradsku blagajnu.

Znači li to da će se kapitalni projekti školstva Grada Varaždina ipak graditi po JPP-u? Poznavatelji građevinske struke JPP ionako drže (pre)skupim u odnosu na ostale modele gradnje. Umjesto srljanja u JPP projekte, ne bi li bilo bolje novce za dogradnju i rekonstrukciju dvije varaždinske osnovne škole dobiti iz EU fondova?

Što će se raditi na V. OŠ Varaždin?

U V. OŠ planira se rekonstrukcija kotlovnice i sistema grijanja, elektoinstalacija, izvođenje toplinske fasade. Planira se dogradnja oko 192 četvorna metra, a u tom dijelu uredit će se primjerene sanitarije sportske dvorane, kabineti te prostor za više namjena. Rekonstruirat će se kuhinja, urediti veća blagovaonica i produženi boravaka za djecu s igraonicom. Racionalnom organizacijom postojećih prostora dobit će se nekoliko učinica, kabineti za nastavnike. Škola će dobiti lift kojeg će moći koristiti učenici s poteškoćama, a škola će se ograditi. Uredit će se i parkiralište.

Što će se raditi na VI. OŠ Varaždin?

Gradit će se nova, školsko sportska dvorana od s d 720 četvornih metara sa sklopivim teleskopskim tribinama kapaciteta oko 200 osoba te 502 kvadrata pratećeg prostora potrebnog za kvalitetno održavanje nastave tjelesne i zdravstvene kulture. Zbog mogućnosti pregrađivanja, te broja svlačionica (četiri) i sanitarija, bit će omogućeno paralelno odvijanje nastave tjelesne i zdravstvene kulture za dva razredna odjela. Rekonstruirat će se postojeća školska kuhinja, a obavit će se i rekonstrukcija kritičnih dijelova krovišta postojeće školske zgrade. Na 1. katu dogradit će se novi školski prostori, a vani će se urediti vanjska borilišta i parcele škole, s organizacijom parkiranja na parceli.

Izvor:
Foto: Siniša Sović/Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje