Povežite se s nama

U fokusu

Grad Varaždin raskida ugovor i Biotehnološkom parku isplaćuje oko šest milijuna kuna?

Objavljeno:

- dana

NIŠTA OD BIOPARKA U BREZJU

Hoće li Grad Varaždin nakon jednog desetljeća raskinuti ugovor s Biotehnološkim parkom, tvrtkom koja je na zemljištu površine 100-tinjak hektara u Brezju trebala izgraditi park u kojem su trebale poslovati biotehnološke i farmaceutske kompanije i razvijati svoje inovativne proizvode?

Da je raskid ugovora sve izvjesnija opcija, potvrdili su iz Grada Varaždina.

– Ako se do sjednice Gradskog vijeća uspiju završiti određene radnje i postupci, predložit će se nacrt sporazumnog raskida Ugovora o zajedničkom pothvatu i Ugovora o osnivanju pravu građenja – odgovorili su iz Grada u ponedjeljak.

Prijedlog zaključka o raskidu ugovora već je uvršten na dnevni red sjednice Gradskog vijeća koja će biti održana 12. ožujka.

Bez informacija

Kao što je poznato, ugovor s Biotehnološkim parkom je bivši gradonačelnik Ivan Čehok potpisao krajem 2005. godine, dok je aktualni gradonačelnik Goran Habuš drugi aneks ugovora potpisao u studenom 2012. godine.

– Još 25. studenog 2005. Grad Varaždin se obvezao da će u roku od godine dana izmaknuti dalekovod i bale smeća, koje su se tek tada počele gomilati u Brezju. To se nije dogodilo, a privatni partner je bez obzira na to i dalje investirao. Cjelokupno praćenje provedbe ugovora trebao je pratiti osnovani odbor. O tome što je i kako je dalje odlučivano, nismo dobili informacije. Kada je 25. studenog 2012. istekao Ugovor o zajedničkom pothvatu između Grada Varaždina i Biotehnološkog parka, kojeg je osnovala Midia Group, gradonačelnik Goran Habuš potpisao je drugi aneks u kojem piše da će obje strane raditi na rješavanju ugovora. O razlozima i namjerama potpisivanja aneksa II nemam informacije, no trebao je trajati do 25. studenog 2014. Kojim povodom je Grad Varaždin odlučio platiti Midia Groupi pet do šest milijuna kuna, nije mi poznato. Iz više razloga HSLS takvu odluku najvjerojatnije neće podržati – kaže HSLS-ov vijećnik Željko Bunić.

Upozorava da Grad opet ulazi u apsurdnu situaciju da tek isplatom penala, odnosno sankcija, dolazi u mogućnost da “uđe” u vlastitoj zemljište.
 

Manja prava?

Vijećnici će već na sljedećoj sjednici dizati ruke za prijedlog raskidanja ugovora. Je li točna informacija informacija da bi se u tom slučaju trebalo isplatiti oko 6 milijuna kuna, pitali smo u Gradu, ali konkretan odgovor nismo dobili.

– U pregovorima s Biotehnološkim parkom Varaždin nije spominjana odšteta, već samo obveze Grada koje proizlaze iz Ugovora o zajedničkom pothvatu potpisanom 2005. godine. Nažalost, to je još jedan naslijeđeni ugovor kojim su utvrđena manja prava, a veće obveze Grada u odnosu na drugu ugovornu stranu – navode iz Grada.

Na pitanje razmatra li se i neko drugo rješenje, odgovorili su da su “u protekle dvije i pol godine razmotrena sva moguća rješenja”.

Međutim, zanimljivo je da je gradonačelnik Goran Habuš u listopadu 2012., samo mjesec dana prije nego što je potpisao aneks s Biotehnološkim parkom, Varkomu dao suglasnost za pravo korištenja zemljišta u Brezju i to zbog obrade i skladištenja komunalnog otpada.

Varkom je čak uspio legalizirati skladište i balirku, a s druge strane, gradonačelnik Goran Habuš od studenoga 2011., kada je izabran na tu dužnost, nije uspio zbrinuti niti jednu balu. I ne samo to: čini se gradska vlast još uvijek nema nikakvo rješenje za smeće.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje