Povežite se s nama

U fokusu

“I zapadne zemlje spašavaju velika i bitna poduzeća”

Objavljeno:

- dana

Marijan Cingula, nestranački kandidat za varaždinskog gradonačelnika

Kako će se Varaždin vratiti umjetnosti, glazbi i cvijeću, kada građani gube radna mjesta i time mogućnost zadovoljenja elementarnih potreba, pita se prof. dr. Marijan Cingula, profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu i nestranački kandidat za varaždinskog gradonačelnika kojeg podupire HDZ.

Ponukan gubitkom distribucije odjeće Levi’sa Cingula je u prostorijama HDZ-a izrazio nezadovoljstvo  odnosom države prema Varteksu i općenito gospodarstvu, ali i lokalne varaždinske vlasti koja je istovremeno na središnjem gradskom trgu promatrala pokaznu vježbu spašavanja unesrećenih u snježnim lavinama.
– U Varteksu je ozbiljno ugrožena egzistencija zaposlenika, a Varaždin, nažalost, opet gubi dio svog identiteta, bez obzira što je žalosno da je proizvodno poduzeće postalo ovisno o trgovinu tuđom robom. Jasno mi je da za poslovanje trgovačkih društava odgovara uprava, kao i da ministar i Vlade ne trebaju voditi brigu o poslovanju Varteksa ili bilo kojeg privatnog poduzeća, ali ipak u ovo vrijeme zahuktale gospodarske krize i najrazvijenije zapadne države spašavaju svoja velika i bitna poduzeća.  Nažalost, naša Vlada ne čini ništa i bojim se da će sadašnji problemi u Varteksu i sličnim tvrtkama eskalirati jer se ništa ne poduzima na njihovom rješavanju niti se bilo što pokreće da se promjene uvjeti poslovanja za posrnula poduzeća, ustvrdio je profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu

Tko će plaćati porez?

Prijeteći stečaj u Varteksu, ali i drugim poduzećima koji su u predstečajnoj nagodbi, traži po Cinguli zaokret.
– Pitam se zar nije bolje uložiti napore u spašavanje pogona koji kako tako funkcioniraju, nego ih bezuvjetno tjerati u stečaj. Tko će dogodine platiti porez? Tko će osigurati socijalnu pomoć za one koji će ostati bez posla i najvažnije:  tko će vratiti dostojanstvo marljivim ljudima koji su živjeli od svog rada, onda su postali socijalni slučajevi ne svojom krivnjom, ustvrdio je kandidat za varaždinskog gradonačelnika.
Gradonačelnik, kako je dodao, sigurno ne može ulaziti u poslovne odluke poduzeća, ali može utjecati na središnju vlast da nešto učini.
– I kada je njemačka država čuvala kontinuitet poslovanja Audija, gradonačelnik u tome nije imao nikakvu ulogu. Ipak osjećam potrebu da izrazim solidarnost sa svojim sugrađanima i dignem glas u zaštitu onih o kojima država ne brine dovoljno. Tehnička rješenja za rješavanje problema u Varteksu postoje i mogla su se primijeniti, pa makar jamstvo državne banke uz preuzimanje dijela vlasništva. U takvom slučaju mogli bi vanjski analitičari utvrditi postoje li i koje su unutarnje slabosti u poduzeću. Privatno vlasništvo ni u kom slučaju ne znači privatno pravo na devastaciju gospodarskog subjekata. Država je za opstojnost pravnih subjekata podjednako odgovorna kao i za očuvanje prosperiteta građana, smatra Cingula koji je naglasio da samo građani mogu preokrenuti negativne trendove  ukoliko preuzmu brigu i odgovornost za svoj grad.

Nije li predstečajna nagodba zapravo vid pomoći ili barem prilika za Varteks i slična poduzeća, upitan je Cingula.
-Već sam naziv nagodbe ukazuje na namjeru da se ide u stečaj.  U Hrvatskoj smo proveli brojne stečajeve, a u nekima sam nažalost i osobno sudjelovao.  Stečaj nikada ne može dati dobar rezultata. Glavna svrha stečaja je namirenje vjerovnika, a ne čuvanje poduzeća. Za očuvanje poduzeća treba stvoriti gospodarsku klimu. Ako je varteks nelikvidan, treba vidjeti zašto. Je li razlog veliki unutarnji troškovi ili jer mu nitko ne plaća.  Treba pomoći i svježim novcem, iako sam svjestan opasnosti od inflacije. Ali koja je alternativa? 500 tisuća nezaposlenih, sva poduzeća uništena i onda će iduće godine kada uđemo u EU doći velika banka ili čovjek koji želi oprati novce i kupiti pola Hrvatske. A mi više nećemo imati ništa. Ima li smisla spašavati Varteks? A ima li smisla spašavati brodogradnju, poljoprivredu i drugo? Treba li sve to pustiti u dim i dopustiti da Hrvatsku netko kupi za 1 kunu, da kupi naše ceste, otoke.. , ustvrdio je Cingula.

Izvor:
Foto: rt

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje