Povežite se s nama

U fokusu

Ivan Čehok: blagodat ili pošast u Varaždinu?

Objavljeno:

- dana

Analiza

Ivan Čehok je bio varaždinski gradonačelnik od  2001.do 2011. godine. Politički komentatori su ga nazvali majstorom samopromocije.  Kompliment ili…?

Bivši gradonačelnik je Varaždince uspio uvjeriti u svoju reformatorsku karizmu. I nakon što su potvrđene dvije optužnice za korupciju i povedena nova istraga on je nastavio predavati etiku srednjoškolcima.  

Hrvatska Varaždin nije percipirala po Baroknim večerima ili Špancirfestu nego po dugokosom gradonačelniku koji se na posao vozi biciklom. Tako je djelovao kao jedan od njih, a pritom i skroman.

Je li Čehok uistinu bio skroman reformist, koji je za Varaždin izgradio stepenice za nebo ili samo perfidan majstor promocije?

Aleluja

Činjenica je da se u vrijeme Čehokove vladavine u Varaždinu zaposlilo puno tekstilnih radnika, koji su izgubili posao u Varteksu.  Nije bilo nezaposlenih, gradile su se poslovne zone, rješavalo se pitanje odlagališta smeća, plaće su bile pristojne, energija vibrantna. 

Nakon podizanja optužnica protiv njega, 2011. godine je dao ostavku. Uskoro je u Varaždinu loše krenulo: investitori više ne hodačaste u grad, bale sa smećem zagađuju vodu, plaće su mizerne, a energija letargična.

Iz zagrebačke perspektive je promjenu nebo – zemlja u Varaždinu lako pripisati odlasku karizmatičnog gradonačelnika.

Ali što govore činjenice?

Umjesto zarade – odšteta

Čehoku se može komplimentirati do besvijesti, može biti simpatičan i „običan“, ali u povijest će ući kao čovjek zbog kojeg Varaždin danas na ulazu u Grad ima preko stotinu tisuća tona smeća. I to je činjenica.

Gradu je  2005. godine država darovala preko 800 tisuća kvadrata zemljišta za razvoj  nove poslovne zone na ulazu u grad, ali gradonačelnik je odlučio da će se na tom zemljištu, vodozaštitnom području u Brezju odlagati smeće. Premještanje ili obrađivanje smeća nije uspio riješiti. Tako i 12 godina kasnije Varaždinci žive s tonama smrdljivog  smeća u susjedstvu i bojazni da piju zatrovanu vodu. Nikakva simpatija ili duga kosa i bicikl to ne mogu promijeniti.

Ivan Čehok danas u svojoj kampanji za gradonačelnika opet najavljuje uklanjanje bala. Onih koje su tu baš zahvaljujući njemu.

Bale su blokirale planiranu izgradnju Biotehnološkog parka. Umjesto projekta vrijednog 50 milijuna eura. Grad je stranom investitoru platio 5,3 milijuna kuna odštete.

Investitori se nisu pomamili za zemljište sa zagađenom vodom i pogledom na balirano smeće. Grad je primio zemljište na poklon pod uvjetom da do 2008. godine na njemu bude razvijena poslovna zona. To znači da država u bilo kojem trenutku može uzeti zemljište natrag, čime bi grad indirektno ili direktno pretrpio štetu od najmanje 200 milijuna kuna.

Država je, fala Bogu, zasad zaboravila na neispunjeno obećanje. Ali ugovor i obaveze koje proizlaze iz njega su vrlo jasne. Zbog neispunjavanja sličnog ugovora o darovanju, grad je već ostao bez vojarne u Optujskoj. 

Meka jeftine radne snage

Da, u vrijeme Ivana Čehoka su otvorene tri poslovne zone. Došli su investitori, otvorene su tvrtke i zaposlili se radnici. I svi bi danas živjeli sretno da plaća nije manja od 3.000 kuna.

Svoju meku jeftine radne snage tu su pronašle industrije koje zapošljavanju nekvalificiranu radnu snagu i minimalno ju plaćaju.  Na zapadu – a Hrvatska se može popeti na glavu da ju EU počne tretirati kao ravnopravnu članicu – plaća od 350 eura ne bi prošla. To je cifra socijalne pomoći.

Kad mu se spomene da je u zonama plaća 40 posto manja od hrvatskog prosjeka., Čehok izvuče asa iz rukava: Solvis. Na njegovu žalost, čak niti ova tvrtka nije izuzetak ,jer prosječna plaća u Solvisu je točno toliko, 40 posto,  manja od hrvatskog prosjeka. 

Bapski razvod

U međuvremenu su se prijatelji i suradnici, župan Radimir Čačić i gradonačelnik Ivan Čehok, razišli. Razvod je bio bapski. Svadili su se oko svega i svačega i građanima priuštili žutilo uživo. I tako punih šest godina.

Varaždinci su to s mirom promatrali. Živjelo se dobro, bale se još nisu raspale pa se moglo disati bez smrada i plaća je još mogla pokriti režije, hranu, registraciju auta i kekse za psa.

Ali bila su to zlatna vremena za svjetsko gospodarstvo. I za one koji nisu imali Čehoka za gradonačelnika. Čijim ulicama nije zujao gradonačelnik na biciklu. A ipak su bili sretni. Jednostavno – svjetsko gospodarstvo je cvjetalo. S Čehokom ili bez njega. Nekako je teško povjerovati, ali vjerojatno bi čak i Habuš u to vrijeme imao pristojne rezultate.

Neoprostivo – Goran Habuš

O jednoj stvari Ivan Čehok nije razmišljao: o Varaždinu nakon Čehoka. Baš kao da će uvijek biti tu. Nije stvorio nasljednika i to mu danas jako zamjeraju. Kako je nedavno rekao Davor Patafta, “dobar gazda treba imati takve suradnike da je on u tvrtki višak.”

Čehok o tome nije razmišljao pa je gradu priskrbio Gorana Habuša. I odveo zlatni Varaždin u povijest. Taman da i ništa nije zgriješio, od toga se ne može iskupiti. Habuš je grijeh koji mu Grad ne može oprostiti. Plaće su ostale iste ali više nisu bile dovoljne za režije i hranu, a pas ima sreću ako danas uopće dobije jesti. Bilo bi možda i keksa da je Čehok mislio. Da mu nije bila mrska pomisao da će i nakon Čehoka biti Varaždina. Ego zna biti gadna stvar.

Jednom samouvjeren, uvijek takav. Evo ga na izbornoj listi za gradonačelnika. Njemu ne treba program. Istina, to i nije baš čitano štivo ali je stvar izborne kulture. Ne trebaju mu niti zamjenici s barem tri čiste o gospodarstvu.

Dosta je biti Ivan Čehok, imati dugu kosu i bicikl pa objaviti nekoliko kratkih stranica programa. Ne treba ti program kad si Ivan Čehok. Ne trebaš se truditi pokazati da ti je stalo jer će ti vjerni podanici, ostavljeni na milost i nemilost Habušu, ionako dati povjerenje. Varaždinci lutaju kao guske u magli i čekaju vidjeti dugi čuperak na vjetru i pohrliti mu ususret.

A možda i ne.

Izvor:
Foto: ARHIVA/RT

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje