Povežite se s nama

U fokusu

Laburisti otišli, Habuš “frapiran zbog pitanja HDZ-ovaca”, izjave Stričaka shvatio kao prijetnje smrću!

Objavljeno:

- dana

AKTUALNI SAT GRADSKOG VIJEĆA

Revoltirani nerješavanjem velikih problema Monike Hajdin, teško bolesne djevojčice u invalidskim kolicima, dvoje vijećnika Laburista je već na početku aktualnog sata napustilo sjednicu Gradskog vijeća.

– Monika Hajdin je trebala doći na ovo Gradsko vijeće, ali je završila u bolnici. Takav je njezin život, malo je u bolnici, a malo u zarobljeništvu, u stanu u zgradi bez lifta. Majka i baka više je ne mogu nositi u kolicima do stana. Šest godina na to ukazujem, mislio sam da će Grad Varaždin riješiti pitanje stanja u najkraćem mogućem roku. Ali Monika je i dalje u zarobljeništvu. Zbog toga danas napuštamo sjednicu – rekao je vijećnik Božidar Kolarić.

Habuš je kasnije odgovorio da rješavaju problem obitelji Monike Hajdin, da je održano puno sastanaka, ali da je situacija komplicirana. – Vjerujemo da ćemo iz gradskog stana u prizemlju iste zgrada iseliti stanarka sa zaštićenom najamninom – najavio je Habuš.

“Boli me park za pse!”

Ništa ugodnija za gradsku vlast nisu bila ni brojna pitanja oporbenih vijećnika. Gradonačelnika Gorana Habuša posebno su pogodila pitanja vijećnika HDZ-a.

Otilija Cvetko je pitala gradonačelnika može li se sjetiti ijedne kapitalne investicije u zadnje četiri godine, a s obzirom da je na zadnjoj sjednici rekao da će preko ljeta razmisliti o ostavci, podsjetila ga je i da je stigla jesen.

Saša Crnčić je pak pitao zašto cijela vojska zaposlenika Grada nije uspjela do srpnja završiti čak ni park za pse, investiciju koju je Habuš najavio još u svibnju. Pitanja su „sipali“ i ostali vijećnici HDZ-a.

Habuš je oštro uzvratio.

– Set pitanja HDZ-a frapira. Vidjeli smo da ljudi znaju čitati, osim Saše Crnčića koji je pitanja postavio „iz glave“. Ostalo su pitanja koja im je netko napisao, i to netko tko ne zna kako funkcionira lokalna samouprava – ustvrdio je Habuš.

Habuš: Fućka mi se za sukob interesa!

Jako ga je pogodila izjava predsjednika županijskog HDZ-a Anđelka Stričaka u intervjuu koji je dao Regionalnom tjedniku.

– Predsjednik županijskog HDZ-a je rekao da  31. prosinca meni istječe „rok trajanja“. Što to znači? Da me poslije toga više nema? Čak mi je predlagano da ga tužim da mi prijeti smrću. Jer što to znači, da neće biti? Park za pse me boli. Nema ga zato jer nije prošao rebalans proračunu u srpnju. Park za pse je opet u rebalansu i ako podržite rebalans, imat ćemo ga – rekao je Habuš.

Naveo je da vijećnici HDZ-a znaju zbrajati Čestitao je „dečkima“ iz Jalžabeta i Kneginca na privlačenju investitora, a Regionalnom tjedniku je zahvalio na dostavljenom odgovoru ministra Mihaela Zmajlovića na pitanje Natalije Martinčević o baliranom otpadu.

No jako su ga razljutila pitanja koja su Martinčević, ali i HDZ-ovci postavili Ministarstvu zaštite okoliša u vezi mogućeg sukoba interesa zbog angažiranja ministrovog savjetnika u izradi Plana zbrinjavanja otpada.

– I to me boli! Kad postavljaju službena pitanja Ministarstvu. HDZ i Natalija ne žele da se problem bala riješe. Meni je svejedno je li Šarc radio, baš me briga je li u sukobu interesa. Fućka mi se za to! Meni je samo važno da dobijemo 60 milijuna kuna za bale – rekao je Habuš.

Takve njegove izjave osudio je Ladislav Ilčić iz Hrasta.

– Neprimjereno ste odgovorili vijećnicima HDZ-a, vrijeđali ste ih. I nama ste slično odgovarali. Mi iz oporbe postavljamo pitanja kako bi se utvrdilo radi li se sve transparentno. Jer, ako nešto radite netransparetno i nelegalno, onda se neće ni napraviti. Eto, tako se baš s balama radilo, šaralo se – rekao je Ilčić.

Koprek: Zar oporba ne bi trebala postojati?

Vijećnik HDZ-a Anđelko Koprek je pak rekao da je snužden. – Četiri godine ne možete riješiti bale, a mi smo krivi jer postavljamo pitanja? Hoćete reći da oporbe ne bi trebalo ni biti? – zapitao se.

Habuš je odgovorio da mu nije bila namjera vrijeđati vijećnike HDZ-a, ali ne može oprostiti Stričaku izraz „rok trajanja Gorana Habuša“.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje