Povežite se s nama

U fokusu

Plus u blagajni i planovi za razvoj turizma u Maruševcu

Objavljeno:

- dana

PLUS I MINUS

Za desetak dana će općinski vijećnici Maruševca izglasavati proračun. Značajno mjesto u dokumentu i ovog je puta dobio Sportsko-rekreacijski centar, koji tako postaje veteran zacrtanih a neodrađenih kapitalnih projekata Općine.

Čeka se raspisivanje natječaja za famoznu podmjeru 7.4 iz programa ruralnog razvoja. Načelnik Ivan Šagi veli da se vijećnici već hvataju za glavu kad čuju za taj projekt. Iako su neki, izgleda, već odustali, načelnik Šagi vjeruje da bi Općina iznimno profitirala s Centrom, vrijednim 2, 9 milijuna kuna, pa ne želi odustati. 

Natječaj je bi , prema obećanjima, trebao biti raspisan uskoro. Sportsko-rekreacijski centar, veličine nekoliko stotina četvornih metara, već duže vrijeme ima sve potrebne papire i građevinsku dozvolu. – U proračunu smo morali prikazati projekte s nadom da će se raspisati natječaj i evo, ovaj je konačno i raspisan – govori načelnik.

Turizam

Sportsko-rekreacijski centar dio je maruševečkog plana za razvoj turističke djelatnosti. Općina je turizam unijela i u Strategiju razvoja 2016. – 2020. godine. Ideja za Centar došla je s idejom bivše direktorice varaždinske Turističke zajednice Brankom Tropp o povezivanju dvoraca na sjeverozapadu Hrvatske. – Maruševec je na sredini tog puta, između Trakošćana i Varaždina, pa je bila ideja da ovdje bude odmorište. Istovremeno su mještani Maruševca izrazili želju za izgradnjom sportskih sadržaja. Tako smo osmislili projekt Sportsko-rekreativnog centra – govori načelnik. Za Centar je određeno i zemljište veličine 22.000 četvornih metara. Sportski dio će sadržavati malonogometno igralište, teniski teren, igrališta za odbojku i rukomet. Od turističkih sadržaja tu će biti odmorište za 150 ljudi veliko 16 x 45 metara, ugostiteljski sadržaj te veliko parkiralište za autobuse i osobne automobile. Iako nema razloga sumnjati u prolaz projekta na natječaju, načelnik Ivan Šagi je oprezan: – Više nikad neću reći da je gotovo dok nije gotovo. AZRA je zadužena za prijavu projekta na natječaj, pa ćemo vidjeti – govori. Zbog toga se o ovom projektu zapravo malo i zna. – Kako ne bih bio skeptičan? Već dvije godine projekt uvrštavamo u proračun – veli Ivan Šagi. 

Maruševec bi se volio uvrstiti na turističku kartu, za to ima odličan adut, ali kao da ga nema. Riječ je o dvorcu Maruševec, koji vlasnik Oskar Pongratz, ne želi otvoriti javnosti. Teško bi to bilo shvatljivo čak i kad bi Pongratz, kojem je dvorac vraćen denacionalizacijom, i živio ovdje, a osobito kad se zna da je on vrlo rijetko u Maruševcu. Načelnik o tome ne želi govoriti, ali po Maruševcu se naveliko priča da Pongratz imanje koristi samo za eksploatiranje šuma. U dvorac ne mogu ni oni koji desetljećima brinu o čuvanju njegove tradicije, Udruga prijatelja dvorca Maruševec.

Dvorac

I dok dio stručnjaka tvrdi da je dvorac Maruševec čak ljepši od Trakošćana, ta je ljepota skrivena od javnosti. U Maruševcu smatraju da bi se otvaranjem dvorca i turističkom orijentacijom znatno podigao standard Općine. Ako netko izvana pokaže interes za dvorac, u Općini ga upute na Oskara Pongratza i nemaju povratne informacije je li i što je odgovoreno. U Udruzi vele da je takvo pitanje uopće iluzorno postavljati.

Na otvaranju dvorca za javnost Općina je bazirala i Strategiju razvoja prije 15-ak godina. Ali rezolutno odbijanje vlasnika da otvori dvorac javnosti prilično je okrnjilo turističku viziju Maruševca. – Sigurno da bi bilo dosta gostiju, i domaćih i stranih. Bila bi to odlična vikend-destinacija, a time bi profitirao cijeli Maruševec – zaključuje priču o dvorcu načelnik Šagi.

Drugi turistički potencijal Maruševca je dolina rijeke Plitvice. – Tu bi mogla biti lijepa šetnica i rekreacijski sadržaji. Sad je to zaštićeni pojas Hrvatskih voda pa će, nadamo se, ideju biti lakše ostvariti – kaže načelnik. U Općini su turistički potencijal vidjeli i u OPG-ima, kojih je puno na malom prostoru, ali u zadnje vrijeme su posustali.

Plus

U godini koja prolazi bilo je kojekakvih previranja, očekivanja i bojazni za lokalnu samoupravu. Donosili su se zakoni koji idu na štetu lokalnoj samoupravi, pa je načelnik nakon svega očekivao manjak u blagajni na kraju godine. Međutim, i njega samog je ugodno iznenadilo da su u Maruševcu uspjeli dobrim gospodarenjem spriječiti takav scenarij. Općina je odradila sve planirano, a godina će ipak završiti u plusu.

S novim Poreznim zakonom, u Maruševcu se nadaju  da će ministar Marić održati riječ o pomoći lokalnoj upravi s 1,3 milijuna kuna 

I taman kad je sve izgledalo pozitivno, usvojen je novi Porezni zakon, pa se načelnik pita što se sad može očekivati. Zna se da će lokalna uprava najlošije proći. – Preostaje nam jedino držati za riječ ministra Marića, koji veli da država ima preko milijardu kuna kojima će nadoknaditi lokalnoj samoupravi manjak prihoda.Unatoč čekanjima, Općina je uspjela završiti nekoliko nerazvrstanih cesta, počela je i obnova crkve, komunalna infrastruktura se približava dobrom standardu, a usvojena je i Strategija razvoja od 2016. do 2020. godine. Ipak, sve to pada u drugi plan pred činjenicom da Maruševec ima problem s natalitetom. Jer, veli načelnik, sve što se radi, radi se za bolji život stanovnika, a njih je sve manje.

 

Dvorac

I dok dio stručnjaka tvrdi da je dvorac Maruševec čak ljepši od Trakošćana, ta je ljepota skrivena od javnosti. U Maruševcu smatraju da bi se otvaranjem dvorca i turističkom orijentacijom znatno podigao standard Općine.

Centar

Sportski dio SRC-a sadržavat će malonogometno igralište, teniski teren te igrališta za odbojku i rukomet. Od turističkih sadržaja tu će biti odmorište za 150 ljudi, ugostiteljski sadržaj te veliko parkiralište za autobuse i osobne automobile.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje