Povežite se s nama

U fokusu

Podolnjak: Zar su Reformisti jedini zaštitnici sjeverozapadne Hrvatske?

Objavljeno:

- dana

REAGIRANJE

“Priopćenje koje je neki dan objavila Natalija Martinčević iz Narodne stranke – Reformista na svojoj web stranici i u medijima govori kako toj stranci logika nije jača strana, a potpuno joj nedostaje objektivnosti, poštenja i vjerodostojnosti”, reagirao je Robert Podolnjak iz Mosta nezavisnih lista.

Priopćenje donosimo u cijelosti.

“Reagirajući na izjavu Nikole Grmonje da jedino Most ima snage boriti se za interese Dalmacije i hrvatskog juga, Natalija Martinčević će, ničim izazvana, nekom svojom čudnom uvrnutom logikom, zaključiti da „čelnici Mosta zasigurno dobro razumiju što znači dobar urod i kvalitetan plasman mandarina“, ali da „njima interes zbrinjavanja ekološke bombe u vidu 130.000 tona baliranog varaždinskog smeća nije problem“ i „da ih zapravo ne interesira ništa što se ovdje događa“. Na taj način Natalija Martinčević željela bi svojoj stranci valjda osigurati ulogu jedinog zaštitnika i zastupnika hrvatskog sjevera i pritom osporiti svim Mostovcima na sjeveru Hrvatske da brinu o interesima sjeverozapadne Hrvatske.

S obzirom da je Natalija Martinčević u svom priopćenju spomenula isključivo varaždinski balirani otpad, valja podsjetiti javnost da je odluka Gradskog vijeća, kojom je taj otpad trebao biti zbrinut, donesena u ožujku 2013. godine, na posljednjoj sjednici tadašnjeg saziva Vijeća prije lokalnih izbora. Izglasali su je vijećnici SDP-a i Hrvatske narodne stranke, kojoj je tada pripadala Natalija Martinčević i obnašala dužnost zamjenice gradonačelnika. Gorljivo su branili odluku i uvjeravali Varaždince kako su riješili taj najveći ekološki problem. Kao gradski vijećnik tu odluku nisam podržao, smatrajući da nije trebalo eliminirati sve ostale ponuditelje na javnom natječaju, a zadržati samo jednog.

Odgovarajući mi na toj sjednici gospođa Martinčević je rekla, citiram, „ova procedura je komplicirana, ali ona je zapravo garant da će se na kraju iznaći pravo i kvalitetno rješenje“. Zahvaljujući odluci koja je donesena gospođa Martinčević je nakon lokalnih izbora ponovno sjela u fotelju zamjenice gradonačelnika. Naravno, obnašala je i dužnost zastupnice u Hrvatskom saboru. Kako su HNS-ovci često ponavljali tih dana, imali su vlast po vertikali – državnu, županijsku i gradsku razinu i donesenu odluku o koncesiji, koju su sami izglasali kao „pravo i kvalitetno rješenje“ i koju je samo trebalo provesti. Pa kako tada nisu riješili problem baliranog otpada? Taj odgovor Varaždinci nikada nisu dobili. Ni od gospodina Čačića, a niti od gospođe Martinčević. I sada ljudi koji su, zbog donesene loše i neprovedive odluke koju ne želi financirati Fond za zaštitu okoliša, odgovorni za to što je varaždinsko smeće još uvijek u Brezju prozivaju stranku koja je sudjelovala u vlasti tek posljednjih pola godine, a čiji zastupnik još kao vijećnik nije podržao donošenje te odluke.

Točno je da je Most nezavisnih lista u dosadašnjoj vladi upravljao i Ministarstvom zaštite okoliša i prirode i Fondom za zaštitu okoliša. U tom kratkom vremenskom razdoblju, pored niza uspješnih projekata, na našem području Ministarstvo i Fond su sudjelovali i financijski u realizaciji sanacije odlagališta otpada u Ludbregu.

Ministarstvo bi zbrinulo i varaždinske bale i saniralo to odlagalište da nema problematične odluke o koncesiji te ogromnog i neopravdanog troška sanacije koji je gotovo 300 % veći nego u slučaju ludbreškog odlagališta. Javnost mora znati da ludbreška sanacija 150.000 tona smeća košta 37 milijuna kuna (a građane niti lipe), a cijena zbrinjavanja 130.000 tona varaždinskih bala prema odluci o koncesiji trebala bi koštati preko 100 milijuna kuna, a prema istom postupku zbrinjavanja otpada – deponiranju. Oni koji su odgovorni za tu odluku, a među njima i Natalija Martinčević, dužni su varaždinskoj javnosti odgovoriti zašto su zagovarali i branili odluku kao „pravo i kvalitetno rješenje“, a koja je od samog početka bila neprovediva, financijski trostruko skuplja od slične sanacije u Ludbregu, a koju nisu mogla sufinancirati tri ministra zaštite okoliša iz tri različite političke stranke i dva direktora Fonda za zaštitu okoliša u posljednjih nekoliko godina?

Što se varaždinskog smeća tiče, Most se zalaže za novi javni natječaj u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša kojim bi se predvidjelo deponiranje tog otpada na regionalnom odlagalištu u Piškornici po cijeni trostruko nižoj od one predviđene odlukom o koncesiji.”

Za Most nezavisnih lista
prof. dr. sc. Robert Podolnjak

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje