Povežite se s nama

U fokusu

Premijeru Milanoviću, pomognite Varaždinu i spasite nas od financijskog sloma!

Objavljeno:

- dana

DAMIR HABIJAN IZ HDZ-A:

Varaždinski HDZ uputio je apel premijeru Zoranu Milanoviću da pomogne Gradu Varaždinu s 21 milijun kuna iz državnog proračuna i na taj način spriječi financijski slom Grada.

– Grad Varaždin nikada nije bio u ovako teškoj financijskoj situaciji. Zasluge za to snosi aktualna gradska koalicija (SDP – HNS – HSU – HSLS), koja je, nažalost, svojim (ne)donošenjem odluka Grad dovela pred blokadu računa – istaknuo je Damir Habijan, povjerenik gradskog HDZ-a u priopćenju.

Kasne dotacije, prijete ovrhe

Upozorava da je situacija krajnje ozbiljna, što je potrijepio podacima.

– Grad je već ove godine isplatio 5,3 milijuna kuna na ime odštete jednoj privatnoj tvrtki zbog nemogućnosti izgradnje Biotehnološkog parka, zbog čega se iz gradskog proračuna sa zakašnjenjem plaćaju dotacije vrtićima, školama, ustanovama, udrugama i drugim korisnicima. Protiv Grada pokrenut je ovršni postupak u iznosu od 6,4 milijuna kuna (glavnica) od strane Hypo banke, za koji i u Upravnom vijeću JUGS-a kažu da „visi kao mač nad glavom“, a sada JUGS-u i Gradu prijeti ovrha od strane Ministarstva financija (Porezna uprava) u iznosu od 9,3 milijuna kuna (glavnica), zbog nezakonitog trošenja poticajnih sredstava za gradnju POS-ovih stanova – naveo je Habijan.

Župan odbio pomoći

Napomenuo je da su jučer na sjednici Županijske skupštine predložili i da Županija pomogne Gradu, no to je župan odbio, a u rješavanju problema ne želi sudjelovati ni ministar financija Boris Lalovac.

– Iz navedenog je jasno kako ni stranački kolege, a ni koalicijski partneri gradonačelnika Gorana Habuša nisu spremni uključiti se u rješavanje nagomilanih problema do kojih su doveli loši i neodgovorni potezi aktualne gradske vlasti.

Stoga Gradska organizacija HDZ-a moli premijera Zorana Milanovića da se angažira u rješavanju navedenih problema, odnosno, da Vlada hitno pomogne Gradu Varaždinu s 21 milijun kuna.

Imajući u vidu da su naši sugrađani, Varaždinke i Varaždinci, tijekom svoje povijesti, u ratu i u miru pomagali sve sredine kojima je pomoć bila potrebna, smatramo da je ovakva zamolba, a u konačnici i odobravanje tih sredstava u obliku pozajmice ili na neki drugi zakonom utemeljeni način, najmanje što premijer Milanović i Vlada mogu učiniti za građane Varaždina – apelirao je Habijan.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje