Povežite se s nama

U fokusu

Prihod Tehnološkog parka milijunski, a kontrole nema

Objavljeno:

- dana

ŽELE DOGOVORENO

Brine li se Grad Varaždin za svoju imovinu? Na posljednji primjer nemara gradske vlasti upozorio je gradski vijećnik Željko Bunić (HSLS) kada se na sjednici Gradskog vijeća raspravljalo o poslovanju trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Grada Varaždina.

– U sudskom registru kao osnivači Tehnološkog parka navedeni su Grad Varaždin, Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu i Veleučilište Varaždin. To isto veleučilište obrisano je iz registra u veljači ove godine, a kao predstavnik i kao osnivač Sveučilišta Sjever pojavljuje se ista osoba koja je bila predstavnik Veleučilišta – Marin Milković. Grad Varaždin ima 33 posto vlasništva, a imao je još toliko kroz Veleučilište. Čini se da se spajanjem varaždinskog Veleučilišta s Medijskim sveučilištem u Koprivnici u Sveučilište Sjever, Grad odrekao svojih 16,5 posto. Kako je došlo do toga da je nekome poklonjena imovina? Za mene je to u najmanju ruku čudno – upozorio je Bunić.

Šutnja je zlato

Gradonačelnik Goran Habuš na sjednici prošlog ponedjeljka uopće nije odgovorio na pitanje “zagubljenog vlasništva”, a iz Grada Varaždina u petak su nam poručili da ćemo odgovor dobiti tijekom sljedećeg tjedna. Zanimljivo je da im treba toliko vremena, budući da ovaj problem nije ništa novo. Kako je i naglasio Bunić, Veleučilište je prestalo postojati prije devet mjeseci. No, da stvar bude još žalosnija, o prijenosu prava vlasništva razgovaralo se još na skupštini Tehnološkog parka u travnju 2013! Na toj Skupštini je kao predstavnik Grada bio gradonačelnik Goran Habuš.

 

Marin Milković i dalje je predstavnik osnivača u Skupštini Tehnološkog parka

– Temeljem saznanja da se nešto mijenja u vezi jednog od suvlasnika institucije na čijem sam čelu, kao odgovorna osoba morao sam reagirati. Odmah za sljedeću skupštinu predložio sam točku, koja je i prihvaćena: Razno/očitovanje o pravnom sljedniku Veleučilišta. Gradonačelnik Habuš i dekan Milković tada su pojasnili kako je pravni sljednik Veleučilišta Medijsko Sveučilište koje će sigurno promijeniti ime. Nakon toga moja je odgovornost, kao Uprave, prestala – rekao je direktor Tehnološkog parka Andrija Petrović.

Bez naknade?

Pitanje o čudnom poklanjanju vlasništva nije jedino koje je Bunić “potegnuo” na prošloj sjednici Gradskog vijeća vezano za Tehnološki park. Očito je da su se HNS, HSLS i SDP, kada su došli na vlast, dogovorili da će u Tehnološki park postaviti Nadzorni odbor. Kako je rekao Bunić, u njemu će, za razliku od svih ostalih nadzornih odbora, članovi sjediti bez naknade. Iako po Zakonu nadzorni odbor nije potreban, jer je u Tehnološkom parku zaposleno samo sedmero ljudi, od kojih je jedna čistačica, HSLS na tome inzistira jer smatra da se poslovanje te tvrtke mora dodatno kontrolirati. Naime, ukupni prihodi tvrtke prošle godine bili su 4,5 milijuna kuna, a pred njom je i ogromna investicija – Tehnološki park 2, čija se vrijednost procjenjuje na 40 milijuna eura gdje je prva tranša od 15,5 milijuna već ugovorena.

 

Vladajući HSLS, HNS i SDP nisu sproveli dogovore, pa se sada javno svađaju

– Ne odlučuje direktor o nadzornom odboru, to je pitanje osnivača. Moje mišljenje je irelevantno, stoga se time i ne zamaram! Kad je bilo tko tražio bilo kakvu informaciju u vezi s poslovanjem, mi smo pisano odgovorili, kao sada i vama – poručuje Petrović. Na pitanje osnivanja Nadzornog odbora iz Grada nam nisu odgovorili, ali i to je, čini se, više političko pitanje. Još jedno koje su dogovorili vladajući, ali nisu ga proveli, pa se sada javno svađaju. No, ako nisu sposobni osnovati jedan nadzorni odbor koji bi radio bez naknade i devet mjeseci raščistiti odnose oko prijenosa vlasništva Veleučilište – Sveučilište, postavlja se pitanje jesu li uopće sposobni stvoriti uvjete za ogroman projekt Tehnološki park 2. Naime, taj projekt, osim što ovisi i o niz mjera koje treba poduzeti lokalna zajednica, ovisi o micanju bala iz Brezja. A svima je poznato da se one nikud ne miču.

Microsoftu 120 tisuća kuna samo da su tu?

– Grad Microsoftu, tvrtki koja u Hrvatskoj ima 49 zaposlenih i čija je prosječna plaća 33.000 kuna, osigurava smještaj u Tehnološkom parku što iznosi godišnje 120 tisuća kuna. Sada se pregovara da se ta davanja smanje na 70.000 kuna. A što mi imamo od toga – upozorio je HSLS-ov Željko Bunić. Microsoft je u Varaždinu još od 2008., dovela ga je bivša gradska vlast, a jedan od argumenata za potpisivanje ugovora bio je “da je to dobro za Varaždin”.  – Dovođenje Microsofta nije bila loša ideja bivše gradske vlasti. Još 2008. Grad je osnovao i Povjerenstvo da uredi odnose s Microsoftom. Upravo stoga i iznenađuje činjenica da je od Tehnološkog parka pročelnica za gospodarstvo 2011. i 2012. tražila izvještaj o radu Microsofta. Tada smo odgovorili da za to nismo nadležni, a ako žele, neka nas ovlaste, pa ćemo vrlo odgovorno obavljati taj posao – objasnio je Petrović. Što se tiče suradnje s Microsoftom, za nju je rekao da je na “zavidnoj profesionalnoj razini”, odrađeni su i zajednički EU projekti. Gradonačelnik Habuš je pak najavio da neće produljivati ugovor s Microsoftom, ako se tih 70 tisuća kuna neće vratiti Gradu i poručio: “Nemojte nam onda govoriti da smo i Microsoft istjerali iz Varaždina”.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje