Povežite se s nama

U fokusu

HDZ: SDP je u problemima, dali su mjesto Čačiću, a stranka mu je nestala i ne prelazi izborni prag

Objavljeno:

- dana

Aktualnosti s posljednje sjednice Skupštine Varaždinske županije bile su tema konferencije za novinare koju je u četvrtak u Varaždinu organizirao Klub vijećnika HDZ – HSLS – HSU u Županijskoj skupštini.

Kako je naglasio predsjednik Kluba vijećnika, Goran Kaniški, naglasio je kako je konferencija sazvana u pozitivnom ozračju, prije svega zbog činjenice da je Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije i župan Anđelko Stričak izabran za nositelja HDZ-ove liste za III. izbornu jedinicu, ali i koordinatora, na predstojećim parlamentarnim izborima.

– To je zasigurno odgovoran posao, ali i čast i pohvala rada Županijske organizacije stranke, stoga smo iznimno zadovoljni i ponosni – rekao je Kaniški.

Govoreći o aktivnostima Kluba u protekle nepune tri godine otkako je HDZ na vlasti u Varaždinskoj županiji, naglasio je da su objavljena 1453 priopćenja i 167 odgovora na novinarske upite.

– Kao stranka, održali smo 25 konferencija za medije i objavili ukupno 97 priopćenja, što je zajedno po dva obraćanja javnosti svaki dan i kada to nadovežemo na sve ostalo, možemo reći da smo se maksimalno otvorili javnosti – naglasio je Kaniški.

– Protekle godine u našoj županiji realizirani su brojni projekti, a na neke od njih čekalo se i punih 20 godina. Prošla godina je također godina u kojoj je bilo najviše investicija, a svi ti projekti su realizirani upravo zahvaljujući podršci Vlade Republike Hrvatske na čelu s HDZ-om, ali i vertikali vlasti koja je urodila plodom. Intenzivan tempo nastavlja se i ove godine i trenutno imamo ugovorene, u realizaciji ili u pripremi projekte vrijedne 355 milijuna eura, ukupno njih 65. Primjerice, dogradnjom škola u Ivancu, Novoj Vesi i Strmcu, bit ćemo prva županija koja će imati sve uvjete za jednosmjensku nastavu i nakon toga za cjelodnevni boravak učenika u osnovnim školama. Primjerice, da nema državnih i županijskih investicija, osim privatnih, na području grada Varaždina gotovo ne bi bilo većeg gradilišta – istaknuo je predsjednik Kluba vijećnika HDZ – HSLS – HSU.

Izdvojio je nekoliko najvećih projekata, poput sanacije bali ranog otpada u Brezju u vrijednosti 29 milijuna eura, Objedinjeni hitni bolnički prijem, Regionalni centar kompetentnosti inovativnih tehnologija u Medicinskoj školi, Centralni operacijski blok u varaždinskoj bolnici, izgradnja nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo.

– Tu je i brza cesta, naravno – 32 milijuna eura vrijedna je prva faza Tužno – Ivanec – Lepoglava – Krapina. To su projekti koji su u proračunu samo jedne jedinice – Grada Varaždina, a gdje su svi ostali? Važno je da to građani znaju, posebice u Varaždinu, gdje se cijela situacija pokušava malo „zadimiti”, da se više ne zna tko je što odradio i tko je za što zaslužan – kazao je Kaniški.

Novinare je izvijestio i da je u srijedu održana sjednica Županijskog odbora HDZ-a.

– Našem županu Anđelku Stričaku pružena je jednoglasna podrška kao voditelju liste za III. izbornu jedinicu, kao i svim odlukama koje će on donositi, a ujedno je za voditelja izbornog stožera za Varaždinsku županiju, također jednoglasno, imenovan Nenad Horvatić, načelnik Općine Ljubešćica.

HDZ Varaždinske županije nikada nije bio spremniji, složniji i jači, vezano uz parlamentarne izbore. Dali smo podršku našem predsjedniku Anđelku Stričaku da u suradnji s našim premijerom i predsjednikom stranke Andrejem Plenkovićem sve definira, kada su u pitanju kandidati na našoj listi. HDZ, naravno, očekuje pobjedu jer ćemo imati najjaču listu u ovoj izbornoj jedinici i to vidimo i osjećamo svaki dan. Obišli smo sve podružnice i sigurni smo da ćemo  ne samo ponoviti, nego i poboljšati rezultat prošlih izbora – poručio je.

O „gama aferi”

Komentirajući događanja na nedavnoj sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije, Kaniški se osvrnuo i na tzv. „gama aferu” naglasivši da kroz medije nije jasno definirano tko je pokrenuo tu aferu.

– Moramo, stoga, vrlo jasno reći da ju je pokrenuo SDP, odnosno njihova predsjednica Barbara Antolić Vupora.  Kako prolazi vrijeme nakon sjednice Skupštine, vidimo da je i to bio pokušaj „bacanja dimne zavjese” jer u SDP-u očito imaju velike probleme vezane uz listu, naročito uz mjesto Radimira Čačića na njihovoj listi. Riječ je o predsjedniku stranke koja više nigdje ne prelazi izborni prag, gotovo je nestala jer su svi načelnici napustili Reformiste, pa gospodinu Čačiću trebaju mladi i perspektivni načelnici SDP-a i njihova mjesta, da si ponovo na tuđim leđima osigura da uđe u Hrvatski sabor. Naš je župan Stričak rekao da testiranje nije nikakav problem i kada požele, mogu zajedno otići na testiranje u ustanovu koju odaberu. Mislim da se više nećemo dati uvući u tu gradsku kaljužu. Znamo svoj program za III. izbornu jedinicu i mi ćemo ga provoditi, a mislim da sve ove ostale stvari više govore o stanju u SDP-u, nego o stanju u HDZ-u – zaključio jer Goran Kaniški.

Ogromna ulaganja u zdravstvo, prometnu infrastrukturu, školstvo…

Novinarima se obratio i predsjednik županijske Skupštine, Josip Križanić koji je istaknuo nekoliko najvećih projekata županijske vlasti u proteklih godinu dana te planove za naredno razdoblje.

– Odrađeni su veliki projekti u zdravstvu. Primjerice, 20 godina smo čekali na objedinjeni hitni bolnički prijem u Općoj bolnici Varaždin, a vrijednost projekta dnevne bolnice je 11,3 milijuna eura. Izdvajam i Nacionalni rehabilitacijski centar, mi to kolokvijalno zovemo Spinalni centar, u Varaždinskim Toplicama u kojem se govorilo 30-ak godina, a otvoren je prošle godine i vrijednost mu je 18,3 milijuna eura. Svi koji su obišli Centar vidjeli su da je to „space shutlle” jer se rehabilitacija provodi i s robotima. Otvoren je i Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija u Medicinskoj školi, vrijednost projekta je 13,3 milijuna eura, a otvorio ga je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji je rekao da je bio na puno mjesta u svijetu i Europi, ali nivo školske ustanove koja bi imala takvu razinu opremljenosti nije vidio – istaknuo je Križanić.

Podsjetio je i na značajna ulaganja u prometnu infrastrukturu istaknuvši da je protekle godine saniramo 29 klizišta i 61 kilometar cesta te da je riječ o ogromni sredstvima koja su došla s nivoa države.

– Kada tome pridodamo državne investicije, tu je obilaznica grada Novoga Marofa vrijedna 18 milijuna eura, čime je rasterećen promet kamiona kroz centar Novog Marofa. Zatim brza cesta Varaždin-Ivanec- Lepoglava- Krapina o kojoj se govorilo stotinu godina da je to „slijepo crijevo”, a sad će onaj dio Bednje i Lepoglave dobiti novu razinu života jer će se otvoriti brzom cestom prema Krapini i Zagrebu i s druge strane prema  Varaždinu. Naravno, tu je i sanacija bala koja je, znamo svi, itekako važna za sve naše građane i sramota na ulazu u Varaždinu koja nas je zabrinjavala i ljutila više od 18 godina uskoro će nestati – kazao je predsjednik Skupštine.

Istaknuo je da je ukupno riječ o oko 136 milijuna eura investicija, nikada više investicija u tako kratkom vremenu.

– To nije sve jer Vlada sve ovo vrijeme, i u doba korone i u krizi s Ukrajinom, pomaže gospodarstvu i ljudima u puno drugih segmenata. Mislim da je svima jasno da cijena goriva u ovom momentu 20 do 30 posto niža nego je bila, na računu za struju imamo subvenciju Vlade, na što ni ne gledamo jer smo na to naučili, to nam je dobro i super, ali isto tako nije slučajno. Da ne govorim o cijeni plina i ostalim energentima i zamrzavanju cijena nekih bitnih namirnica za život naših građana. To je na snazi već nekoliko godina i po mišljenju nas u Poljoprivrednoj komori bilo bi dobro i proširiti. Kada govorimo o rastu plaća i mirovina, svima je jasno da to ne treba spominjati, ali svega toga ne bi bilo da nema lobiranja premijera Plenkovića i HDZ-ove Vlade u Europskoj uniji – naglasio je Križanić.

Ujedno je najavio i ovogodišnje projekte i planove.

– Za 2024. godinu imamo dogradnju Osnovne škole Ivanec, vrijednu 5,7 milijuna eura, Strmec Podravski 2,6 milijuna eura i Nova Ves Petrijanečka, vrijednost investicije 1,3 milijuna eura.Mi ćemo biti prva županija u RH s jednosmjenskom nastavom, sa svime onime što želimo pružiti našoj djeci. Energetska obnova škole Jalžabet vrijedna je 1,8 milijuna, a škole Sveti Ilija 1,5 milijuna eura. Veći dio sredstava dobiveni je putem NPOO-a, a s oko 500.000 eura će se uključiti Županija. Sve škole se javljaju na sve natječaje koji se raspisuju i privlačimo značajna sredstva – rekao je Križanić.

Dodao je da su s ciljem povećanja kvalitete smještaja i sadržaja u Hotelu Minerva dobivena sredstva od 17,1 milijun eura, što je 99 posto bespovratnih sredstava.

– Kada govorimo o svim tim projektima, govorimo o iznosu od oko 30 milijuna eura, a ova godina će biti u znaku priprema novih projekata koji su u planu. Dogradnja Regionalnog centra civilne zaštite, tzv. Pentagon, projekt je koji je u vrlo visokoj fazi realizacije. Sigurnost i stabilnost naših građana nam je visoko na listi prioriteta i nije slučajnost što ćemo imati jedan od pet regionalnih centara. To je nešto za što smo se izborili, a najviše župan Stričak koji je za to lobirao još kada je bio u Saboru. Spomenimo i dogradnju Glazbene škole u Varaždinu, Posjetiteljski centar Gaveznica, revitalizaciju austrougorskog konjičko-vojničkog kompleksa, tzv. Jahaone u Optujskoj ulici i Posjetiteljski centra Gomila, uz još neke turističke projekte koji se provode, poput spilje Vindija, Muzeja Tri rijeke, Parka prirode Ivančica – Strahinjčica. Kada ih sve stavimo u funkciju za nekoliko godina, Varaždinska županija će biti top destinacija za sve turiste – istaknuo je Križanić.

Dodao je da je u pripremi projektna dokumentacija za geotermalnu elektranu Kutnjak – Lunjkovec, jedini projekt u Hrvatskoj kojeg provodio jedinca regionalne samouprave u suradnji s lokalnom samoupravom te razine, a tim će se projektom osigurati elektroenergetska neovisnost Varaždinske županije.

– Kada govorimo o potporama građanima, one su povećane između 50 i 100 posto. Stipendiramo učenike s 285.000 eura, produženi boravak 602.000 eura, izdvajamo više od milijun kuna za pomoćnike u nastavi i blizu milijun eura iznose ulaganja u poljoprivredu, dok potpore u turizmu iznose 172.000, a potpore za korištenje obnovljivih izvora energije 100.000 eura. Više od 3,2 milijuna eura su izravne potpore našim građanima. To je odluka koju je župan Stričak tražio da se donese kako bi se u najtežim vremenima pomoglo onima kojima je pomoć najpotrebnija – zaključio je Križanić.

Novinarima se obratila i gradonačelnica Varaždinskih Toplica i vijećnica u Županijskoj skupštini Dragica Ratković koja je pohvalila rad župana Stričaka i cijele županijske uprave.

– Moram napomenuti kako nikada nije bila tako dobra suradnja između Grada Varaždinskih Toplica i Specijalne bolnice, a samim time i sa Županijom. Puno je projekata i puno ih se odnosi baš na Varaždinske Toplice i stalno napominjem da trebamo težiti tome da Varaždinske Toplice budu perjanica kontinentalnog turizma, ne samo u Lijepoj našoj, nego i šire. Moramo se vratiti korijenima, gdje smo to i u prošlosti bili – istaknula je Dragica Ratković.

U fokusu

FOTO Let za život: Teško ozlijeđena pacijentica prevezena helikopterom iz Čakovca u Zagreb

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jučer je u Međimurskoj županiji izveden prvi hitni medicinski let helikopterom iz Čakovca.

-Osoba koja je ozlijeđena u teškoj prometnoj nesreći prebačena je u Zagreb civilnom helikopterskom službom, zbog hitne potrebe za specijaliziranom medicinskom pomoć, a hitni medicinski timovi iz Čakovca i Zagreba koordinirali su aktivnosti kako bi osigurali siguran i brz transport – objavili su iz Međimurske županije.

Podsjetimo da je od 30.ožujka 2024. godine uspostavljana civilna hitna medicinska služba i u Međimurskoj županiji, a jučer je izveden prvi civilni helikopterski prijevoz u Međimurskoj županiji.

Nastavite čitati

U fokusu

Poliklinika MR CENTAR: Najsuvremeniji MR uređaj i jedina privatna ambulanta za liječenje boli u ovom dijelu Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždin je bogatiji za novu polikliniku koja pruža vrhunsku medicinsku skrb uz najsuvremeniju opremu. Novootvorena Poliklinika MR CENTAR nalazi se na adresi Ulica Tina Ujevića 2, 42000 Varaždin, a jedinstvena je jer nudi zaista širok spektar usluga, među kojima je i precizna magnetska dijagnostika.

Uz pomoć snažnog magnetskog polja i radiovalova, MR pregled Philips 3500 uređajem najnovije tehnologije omogućuje liječnicima detaljnu analizu tijela, ozljeda i drugih medicinskih stanja, što rezultira preciznom dijagnozom i planom liječenja.

Uz to, u poliklinici MR CENTAR otvorena je i Ambulanta za liječenje boli, kao prva takva ambulanta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj izvan bolničkog sustava.

Poliklinika MR CENTAR  tako pruža usluge specijalista anesteziologije za sigurno i učinkovito ublažavanje boli tijekom kirurških zahvata, dok ambulanta za liječenje boli nudi preglede i terapije za upravljanje kroničnom boli.

Uz to, u ovoj novootvorenoj poliklinici možete obaviti i dijagnostiku, a zatim i liječenje i rehabilitaciju bolesti i ozljeda mišićno-koštanog sustava, te liječenje ozljeda nastalih nesrećama uz ultrazvučne preglede liječnika specijalista.

Također, stručni medicinski kadar ističe kako se ponose i pružanjem vrhunskih dijagnostičkih usluga uz pomoć najmodernije ultrazvučne tehnologije.

Ono što je zasigurno najvažnije, sve preglede možete obaviti bez čekanja. Dovoljno je javiti se i dogovoriti termin. Zdravlje ne može čekati, a stručnom medicinskom kadru u Poliklinici MR CENTAR pacijenti su na prvom mjestu i možete biti sigurni da će vam se maksimalno posvetiti.

Magnetska rezonanca

MR – magnetska rezonanca (MRI – Magnetic Resonance Imaging) je napredna radiološka dijagnostička metoda koja daje detaljan trodimenzionalni prikaz svake strukture i oragana unutar tijela.

Potpuno bezbolna medicinska slikovna pretraga koja uključuje sve organe, kosti, tkiva i krvne žile. MR uređaj koristi magnetsko polje i radio valove. Ne zrači i nema nikakvih nuspojava za pacijente te je iz tog razloga prva metoda izbora kod djece i trudnica.

Anesteziologija i liječenje boli

Ambulanta za anesteziologiju pruža uslugu prijeoperacijskog pregleda pacijenata koji će biti podvrgnuti operativnom liječenju ili izvođenju dijagnostičkih postupaka u anesteziji.

Ambulanta za liječenje boli, kao prva takva ambulanta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj izvan bolničkog sustava, pruža usluge liječenja akutne i kronične boli farmakoterapijom te liječenje boli minimalno invazivnim postupcima (¨blokadama¨) pod kontrolom ultrazvuka. Pod pojmom ¨blokada¨ bolnog ramena, kuka, koljena, gležnja ili ¨blokada¨pojedinog perifernog živca, smatra se aplikacija lijeka u blizini živca čime se uspješno liječe navedeni bolni sindromi. Navedeni postupak daje dobre rezultate u liječenju glavobolja koje su rezistentne na farmakološko liječenje.

Navedeni postupci koriste pacijentima sa osteoartitisom zglobova, kod kojih je kontraindiciran operativni zahvat, kojima se želi odgoditi operativni zahvat ili čekaju na ortopedsko liječenje, a trpe jake bolove, a sve sa ciljem poboljšanja kvalitete života. Prema iskustvu pacijenata čak i ako se bol ponovno javi, ona je manja nego prije “blokade˝. Analgetski učinak je u rasponu od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, ovisno o uzroku boli.

Navedene postupke izvodi specijalistica anesteziologije posebno educirana iz područja liječenja boli (algologije).

Prijeoperacijski pregled

Prijeoperacijski anesteziološki pregled je pregled bolesnika koji će biti podvrgnut nekoj vrsti anestezije.

Obavlja se nakon pregleda kirurga i odluke o operacijskom liječenju ili pregleda liječnika druge specijalnosti za izvođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji.

Svrha pregleda je procjena zdravstvene spremnosti za planirani operacijski zahvat prilikom kojeg se utvrđuje perioperacijski rizik.

Pregled obuhvaća uvid u medicinsku dokumentaciju i laboratorijske nalaze, klinički pregled te razgovor kako bi se dobio kompletan uvid u Vaše psihofizičko stanje.

Dijagnostika i liječenje ozlijeda

U Poliklinici MR CENTAR možete obaviti pregled specijalista ortopedije i traumatologije Tina Šinjori, dr. med. Uz dijagnostiku i liječenje sportskih ozljeda, bolnih stanja mišićno koštanog sustava, degenerativnih bolesti sustava za kretanje, sindroma prenaprezanja, obavljaju se i preventivni ultrazvučni pregledi djece u svrhu otkrivanja razvojnog poremećaja kuka. UZV dječjih kukova metoda je kojom se otkrivaju mogući razvojni poremećaji dječjeg kuka. U potpunosti je bezbolna i neinvazivna, koriste se neionizirajući ultrazvučni valovi. Optimalna dob djeteta za obavljanje navedene pretrage je 6-8 tjedana starosti.

Zdravlje je prioritet i ne može čekati

Zdravlje ne može čekati te je stoga vrlo važno preglede obaviti na vrijeme kako bi se, ukoliko postoji potreba, na vrijeme moglo krenuti s liječenjem. U Poliklinici MR CENTAR vrijeme potrebno od prvog pregleda do postavljanja točne dijagnoze i početka liječenja svodi na minimum. Također, kroz sve procese vodi vas stručni medicinski kadar koji ima jednak pristup prema svim pacijentima.

Pacijenti na prvom mjestu

Trebate li informacije ili savjet? Javite se i dogovorite termin.

Stručan medicinski kadar koji ima jednak pristup prema pacijentima i maksimalno će vam se posvetiti, rado će odgovoriti na sva vaša pitanja i objasniti vam na koji način se pojedini pregled odvija. Također, dat će vam savjete i maksimalno vam se posvetiti tijekom dijagnostike i liječenja.

MR poliklinika nalazi se Ulica Tina Ujevića 2, 42000 Varaždin

mr-poliklinika.hr

[email protected]

+ 385 42 421 922

+ 385 99 3300155

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje