Povežite se s nama

U fokusu

SDP i Čačić zajedno, HDZ sa starim partnerima, a platforma Matije Posavca ide samostalno na izbore

Objavljeno:

- dana

Ovog proljeća, konkretno, za manje od dva mjeseca održat će se parlamentarni izbori. Tu je informaciju nakon brojnih nagađanja napokon potvrdio premijer Plenković.

Objavio je da će se 14. ožujka raspustiti Hrvatski sabor.

– Prva strateška odluka je da će se izbori za Hrvatski sabor održati prije izbora za Europski parlament. Druga odluka je da će ovo biti zadnja sjednica Sabora prije njegova raspuštanja, a treća je da će izvještajni Sabor HDZ-a biti održan 17. ožujka u dvorani Lisinski – istaknuo je Plenković.

S HNS-om i bez desnice?

Naglasio je kako su u HDZ-u odredili koordinatore i nositelje izbornih lista. Tako će varaždinski župan Anđelko Stričak biti nositelj liste za III. izbornu jedinicu. Ostala imena na listi za sad nisu poznata, a još uvijek nije službeno potvrđeno ni hoće li u našoj izbornoj jedinici s HDZ-om na listu i njihov dosadašnji parter HNS. Upravo ovih dana vrh HNS-a odlučuje hoće li na izbore samostalno ili s HDZ-om. HDZ je najavio takozvanu točkastu koaliciju, odnosno svoje će liste sastavljati sa strankama s kojima su i do sad bili u nekom obliku partnerstva. U toj koaliciji za sad nema mjesta Mostu i Domovinskom pokretu, naglasio je prošlog tjedna premijer Plenković.

Anđelko Stričak

Drugi donedavni partner HDZ-a, Čačićevi Refotrmisti, su se pak premjestili u suprotni tabor te će očigledno imati zajedničku listu s SDP-om. Prošlog je tjedna deset političkih stranka ljevice i centra postiglo dogovor o zajedničkom izlasku na predstojeće parlamentarne izbore o čemu je, nakon sastanka održanog u središnjici SDP-a, izvijestio čelnik te stranke Peđa Grbin, rekavši da je riječ o koaliciji Za bolju Hrvatsku.

U novoj lijevo-liberalnoj koaliciji su, osim SDP-a, još i Fokus, IDS, PGS, Reformisti, Centar, Radnička fronta, SiP, Glas i HSS, a u pojedinim izbornim jedinicama s SDP-om bi u suradnju išla i stranka Možemo.

Čačićevi apetiti

Visoko mjesto na listi trebao bi dobiti varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, koji prema dosadašnjim anketama poprilično dobro stoji. No, prolazna mjesta sada traže i novi SDP- ovi partneri. Prema insajderskim informacijama u SDP-u nisu svi oduševljeni dogovorima o koaliciji, a posebno s nevjericom gledaju na apetite Radimira Čačića, koji navodno u našoj izbornoj jedinici za Nataliju Martinčević traži visoko prolazno mjesto. On bi pak navodno, ukoliko ne ispregovara i za sebe mjesto u III. izbornoj jedinici, mogao na listu SDP-a u I. izbornoj jedinici. Također, dio stranke negoduje jer na ovaj način, kako kažu, SDP spašava Čačićeve Reformiste koji prema anketama ne prolaze ni izborni prag.

Radimir Čačić

O ovoj širokoj koaliciji prošlog se tjedna oglasila i saborska zastupnica i predsjendica županijskog SDP-a Barbara Antolić Vupora koja je istaknula da odluku od načinu izlaska na izbore donose organi stranke.

– SDP će nositi najjaču listu u 3. izbornoj jedinici bez obzira na način izlaska na izbore. Odluku o načinu izlaska donose organi stranke čijih je naša organizacija sastavni dio. Cilj udruženih lijevo – liberalnih opcija je maknuti Hrvatsku iz liste najkorumpiranijih zemalja Europske unije i pružiti budućnost mladima time što ćemo staviti HDZ u oporbu. Na nedavnim izvanrednim izborima za Gradsko vijeće, isprovociranih od HDZ – a i njihovih partnera u Gradu Varaždinu, u SDP- u smo povijesnim rezultatom potvrdili svoju snagu. Imamo kvalitetne i dokazane ljude na lokalnom nivou, koji su jasan pokretač promjena na nacionalnoj razini za sjever Hrvatske – zaključuje predsjednica županijskog SDP-a.

Neven Bosilj

Ipak, prema pisanju nacionalnih medija upravo je Čačićeva moć uvjeravanja bila presudna za ovu široku koaliciju koju su priželjkivali oni skloni ljevici i dijelu centrističkih stranaka. Hoće li takva široka koalicija biti dovoljna da pomrsi račune HDZ-u ostaje za vidjeti.

Neodlučni i nezadovoljni

I jednima i drugima bi pak pomrsiti račune mogla nova stranka Matije Posavca. Nezavisna platforma sjever okuplja nezavisne gradonačelnike i načelnike, a od nedavno ima i svoj klub u varaždinskoj Županijskoj skupštini.

Oni izlaze samostalno i njima zapravo ide na ruku okupljanje i oko HDZ-a i oko SDP-a jer mogu računati na dio neodlučnih, ali i nezadovoljnih birača koji ne preferiraju ni jednu od te dvije opcije.

– Na predstojeće parlamentarne izbore ići ćemo samostalno, sa kapitalom dosadašnjih rezultata koji su naši članovi, dokazani i uspješni načelnici i gradonačelnici, učinili za razvoj svojih sredina. Pristojna i konkretna politika građanskog centra, snažna zaštita interesa Sjevera Hrvatske koji je najproduktivniji i najrazvijeniji kraj u našoj zemlji, a koji su sve dosadašnje Vlade redom zapostavljale u odnosu na ostatak Hrvatske. To je bila loša politika jer smatramo da način djelovanja i pozitivni rezultati sjevernih regija mogu biti uspješno preslikani u nacionalnim politikama – poručio je u više navrata Posavec.

Matija Posavec

Točan datum izbora uskoro će biti poznat, a trenutno se nagađa da ćemo na birališta u drugoj polovici travnja ili početkom svibnja. Kampanja pak traje već nekoliko mjeseci, a za očekivati je da ćemo se ovog proljeća nagledati raznih političkih prepucavanja, kako to i inače biva.

Ove godine na birališta idemo čak tri puta

Ova, 2024. je ujedno i superizborna godina. Održat će se čak troji izbori, uz parlamentarne, koji su trenutno najviše u fokusu, birat ćemo i europarlamentarce, a krajem godine i predsjedndika.

Izbori za Europski parlament održat će se od 6. – 9. lipnja 2024. Ti se izbori u isto vrijeme održavaju i u drugim zemljama članicama.

Hrvatska ima 12 zastupnika u Europskom parlamentu, a među njima su članovi raznih stranaka te neovisni kandidati.

Hrvatska je dosad već triput izlazila na izbore za Europski parlament – po ulasku 2013., samo godinu dana kasnije 2014. te ponovno 2019. U međuvremenu, Hrvatska je također predsjedala Vijećem EU u prvoj polovici 2020. Izlaznost birača u Hrvatskoj na izborima za EU parlament dosad je bila ispod prosjeka Europske unija no ona bilježi trend rasta.

Krajem 2024. građani će izaći treći put na birališta, i to na predsjedničkim izborima. Očekuje se da prvi krug izbora bude održan krajem prosinca. Bude li pak drugog kruga, on će se održati početkom 2025., do kada i aktualnom predsjedniku Milanoviću traje petogodišnji mandat.

U fokusu

Bilić: sustav je trom, treba zaposliti psihologe u školama i u Varaždinu otvoriti Ured pravobraniteljice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborski zastupnik Nezavisne platforme Sjever i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić u Saboru je pokrenuo inicijativu da se u Varaždinu otvori Ured pravobraniteljice za djecu. Također, apelirao je da se ulože maksimalni napori da s osigura zaštita i adekvatna skrb za djecu, te da se na razini Ministarstva obrazovanja u svim školama u Hrvatskoj omogući i osigura rad psihologa.

U raspravi vezanoj za Izvješće pravobraniteljice za djecu Bilić je istaknuo kako je taj Ured u zadnjih dvadesetak godina puno napravio po pitanju zaštite djece, odnosno zahvaljujući njihovim preporukama napravljeni su značajni pomaci na razini države.

-Pravobraniteljica se na početku izlaganja zapitala kako bi Hrvatska izgledala da ovog Ureda nema, ja se zapravo ne usudim ni pomisliti kako bi to izgledalo – rekao je Dubravko Bilić u raspravi u ime Kluba Nezavisne platforme Sjever i Centra.

Dodao je kako je sustav previše trom i ˝prezabavljen˝ samim sobom i administracijom da bi mogao na vrijeme reagirati na sve one pritužbe korisnika, bilo da je riječ o roditeljima, skrbnicima, ljudima iz obrazovnih ustanova ili samoj djeci.

-Ova institucija je tu da upozorava i savjetuje, a brojke koje su iznesene o više od 1900 prijava zapravo govori kolika je potreba. Drago mi je da nakon ovih dvadesetak godina postoji poštovanje prema ovom Uredu, a ponegdje i strah što će pravobraniteljica reći na određene slučajeve. Vidimo da se ministarstva i javne ustanove često konzultiraju, roditelji i djeca komuniciraju s Uredom pravobraniteljice i na taj način – rekao je Bilić. Pritom je spomenuo i važnost rada u dislociranim uredima koji pokrivaju Slavoniju, Istru, Dalmaciju i Zagreb.

-To je prijeko potrebno jer ne živi cijela Hrvatska u Zagrebu i ljudi ne mogu stupiti u kontakt s pravobraniteljstvom. Molio bih da se razmisli da se jedan takav ured, koji bi pokrivao sjever Hrvatske, otvori i u Varaždinu. Tamo živi 300 tisuća stanovnika u tri sjeverne županije i bez obzira što Zagreb nije toliko daleko, nisu svi u mogućnosti doći. Uz to, postojala bi i mogućnost rada Ureda na terenu, kroz promoviranje dječjih prava – rekao je Bilić.

Napomenuo je i kako se sada zapravo raspravlja o izvješću za 2022. godinu jer se iz nekog razloga o tome propustilo raspravljati na odborima u prošlom sazivu Sabora.

-Meni je žao da se nije našlo vremena da se o ovoj važnoj temi, o djeci se ne stigne progovoriti i ona postaju nečija druga briga. To je loša poruka koju mi kao ljudi, ne kao zastupnici, nego ljudi, šaljemo prema građanima, odnosno samoj djeci – rekao je Bilić.

Rekao je i kako je zabrinjavajuće jer u spomenutom izvješću stoje i podaci da današnja djeca u velikoj mjeri osjećaju zabrinutost i pesimizam, koji vodi i do anksioznosti i do depresivnih stanja.

-To postaje pandemijski problem koji nam se desio nakon pandemije i mi kao društvo na to ne odgovaramo na adekvatan način. U ovom izvješću vidjeli smo i odgovor Vlade na ove probleme – rekao je Bilić i pohvalio Ministarstvo rada koje najčešće uvažava primjedbe pravobraniteljice.

-Veseli me da se povećava broj zaposlenih u sustavu socijalne skrbi, te se tako uvažavaju potrebe samih korisnika. Ono što me jako žalosti je Ministarstvo obrazovanja čiji sustav zakazuje – rekao je Bilić.

Djeca većinu svog života provedu u sustavu obrazovanja, od predškole, pa do završetka osnovne škole i na kraju srednje škole.

-Poražavajuće je da na 850 srednjih škola imamo 190 psihologa. Poražavajuće je da se djeca koja se suočavaju sa najvećim izazovima u odrastanju često nemaju kome obratiti jer mi nemamo psihologa. I to nije zato jer ih ne školujemo. Mi psihologe školujemo na nekoliko sveučilišta u Hrvatskoj, ali ne raspisujemo natječaje jer u Ministarstvu obrazovanja i dalje stoji da nema novog zapošljavanja. I još uvijek stoji pravilo da nakon dva odlaska u mirovinu ide jedno zapošljavanje. Kad vam jedan psiholog ode u mirovinu vi ćete čekati da ode još jedan u nekoj drugoj školi pa ćete zaposliti jednoga, odnosno svaka škola će dobiti pola psihologa. U osnovnim školama još je izraženiji nedostatak psihologa. To je suludo i to se mora mijenjati. Sustav nažalost najviše voli pronaći neki veliki tepih i sve probleme gurnuti ispod – zaključio je Bilić.

Na kraju je napomenuo i da se preko lokalnih zajednica, koje su najzainteresiranije za rješavanje problema, omogući da te probleme samostalno i rješavaju, ali pravom decentralizacjom.

Nastavite čitati

U fokusu

Slovenija produžuje kontrole na granicama za još šest mjeseci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Slovenija će produžiti kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom za još šest mjeseci, odnosno do 21. prosinca, objavio je u srijedu slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar.

Tu su informaciju jučer objavili slovenski mediji, a kao razlog navodi se nastojanje da se spriječi kriminal. Slovenija je na ovaj potez odlučila nakon što je i Italija najavila da će produžiti kontrole svojih granica.

Podsjetimo da su Slovenija i Italija te kontrole uvele još u listopadu prošle godine, a kao razlog tada se navodilo pogoršanje sigurnosne situacije na Bliskom istoku i povećana opasnosti od terorizma.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje