Povežite se s nama

U fokusu

HDZ-u pobjeda na EU izborima, a evo kako se glasovalo u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Iza nas su još jedni izbori, ove nedjelje birali smo zastupnike u Europskom parlamentu. HDZ je tako osvojio šest, SDP četiri, a Domovinski pokret i Možemo! po jedan mandat na izborima, objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Na razini cijele Hrvatske HDZ je dobio gotovo 256.000 glasova, SDP 192.000 glasova, DP-u je pripalo 65.000 glasova, a stranci Možemo gotovo 44.000 glasova. Kad gledamo po županijama, HDZ je osvojio najviše glasova u njih 15, SDP sa partnerima dobio je najviše glasova u 3 županije i Gradu Zagrebu dok je IDS osvojio najviše glasova u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

U Varaždinskoj županiji pobjedu je odnio je SDP, a osvojili su 32,53 posto glasova, dok je HDZ-u pripalo  31,33. U Gradu Varaždinu SDP i partneri osvojili su 42,52 posto, a HDZ 20,61.

Kad se gledaju rezultati po gradovima, HDZ je dobio najviše glasova u Lepoglavi, Novom Marofu i Varaždinskim Toplicama, dok je SDP osvojio najviše glasova u Varaždinu, Ludbregu i Ivancu.

Kada se analiziraju rezultati po općinama HDZ je u tom segmentu odnio uvjerljivu pobjedu. Lista te stranke dobila je najviše glasova u čak 17 općina. Posebna je izražena pobjeda bila u Ljubešćici 73,78 posto. Zatim Općini Visoko 63,66, te Bednji 60,05 posto.

SDP je osvojio većinu u četiri općine. U Brezničkom Humu gdje je ta lista osvojila jedan glas više od liste HDZ-a. Zatim u Cestici, Svetom Đurđu i Trnovcu Bartolovečkom. Lista Fair play pobjednik je izbora u Općini Sračinec budući je Kruno Lukačić bio jedan od kandidata na toj listi.

U Međimurskoj županiji glasovalo je 17,62% ili 16 193 birača, od čega je važećih listića bilo 15 940, a nevažećih 253.

Najviše glasova u Međimurju dobila je lista SDP, ‘DO i SIP’, CENTAR, HSS I GLAS i to 35.20% ili 5 611, a slijedi je HDZ s 24,36% ili 3 884 dok je na trećem mjestu FAIR PLAY KOALICIJA sa 14,18% ili 2 261 glasova, na četvrtom Nina Skočak s 5,38% ili 859 glasova, a na petom Možemo! s 4,30% ili 686 glasova.

Veliki gubitnici su oni koji su izgubili mjesto u Europskom parlamentu. To su Mislav Kolakušić, Ivan Vilibor Sinčić, Ladislav Ilčić te Valter Flego.

Što se tiče prava, odnosno privilegija zastupnika u Europskom parlamentu, spomenimo da je primjerice bruto plaća 10.075 eura mjesečno, odnosno oko 7850 eura neto. To se financira iz proračuna Parlamenta. Uz samu plaću, svaki zastupnik ima pravo na 4950 eura mjesečno za plaćanje troškova ureda u matičnoj državi, što se odnosi na troškove najma, opremanja i zaposlenih u tom uredu.

Osim toga, zastupnici imaju i druge plaćene privilegije. Tako se za svaki dan koji provede u Europskom parlamentu zastupniku isplaćuje 350 eura dnevnice za troškove smještaja, prehrane i druge troškove. Također, osigurano je i besplatno korištenje službenog automobila. Uz sve to, zastupnici imaju pravo i na putne troškove. Tako se pokrivaju troškovi službenih putovanja do određene razine prema prijeđenim kilometrima.

Ovo su ljudi koji ulaze u Europski parlament

HDZ: Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac, Željana Zovko, Sunčana Glavak

SDP: Biljana Borzan, Predrag Fred Matić, Romana Jerković Kraljić, Tonino Picula

Domovinski pokret: Bartulica

Možemo: Gordan Bosanac

U HDZ-u je Plenković dobio najviše glasova, no on ne ide u EP, već će umjesto njega ići sedmi na listi. Odnosno sedma, Sunčana Glavak.

Iz Možemo je najviše preferencijalnih glasova dobila Ivana Kekin, no u EP će ići Gordan Bosanac.

U fokusu

Glas poduzetnika traži ukidanje poreza na kavu, smanjenje PDV-a na niz usluga, povećanje praga ulaska u sustav PDV-a…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko ključnih reforma za koje smatraju da će rasteretiti poduzetnike, povećati njihovu konkurentnost i olakšati poslovanje.

Na sastanku s Ministrima želimo iznijeti prijedloge za promjene koje smatramo nužnima za stvaranje poticajne poduzetničke klime, objavio je UGP 12. lipnja.

U nastavku donosimo popis onoga što UGP traži:

 1. Povećanje praga ulaska u sustav PDV-a s 40.000 € na 70.000 €
  • Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), službena inflacija za period od 2007 godine iznosi 52 %, a daleko je veći iznos ako se gledaju troškovi osnovnih usluga i proizvoda. Zbog toga smatramo da bi granica za ulazak u sustav PDV-a trebala biti prilagođena na 70,000 eura, kako bi se prvenstveno mikro i malim poduzetnicima omogućilo konkurentno poslovanje, prilagodba inflacijskim promjenama i šansa da uopće dođu u poziciju rasta! 
 2. Smanjenje PDV-a na ugostiteljske, frizerske i kozmetičke usluge na 13 %
  • Smatramo da bi smanjenje PDV-a na ove usluge potaknulo rast i konkurentnost u tim sektorima, olakšalo poslovanje poduzetnicima, smanjilo sivu ekonomiju, povećalo plaće zaposlenicima,  te omogućilo pristupačnije cijene za krajnje korisnike.
 3. Smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane na 5 %
  • Smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane doprinijelo bi smanjenju cijena osnovnih životnih namirnica i mogućnost investiranja u razvoj, što bi pozitivno utjecalo na životni standard građana i potaknulo razvoj domaće poljoprivrede.
 4. Neoporezivanje reinvestirane dobiti
  • Predlažemo da se dobit koja se reinvestira u poslovanje ne oporezuje, čime bi se potaknule investicije i unaprijedilo poslovanje poduzetnika, što bi dugoročno doprinijelo gospodarskom rastu.
 5. Smanjivanje parafiskalnih nameta
  • Zalažemo se za ukidanje parafiskalnih nameta kojima su poduzetnici opterećeni, a od kojih nemaju nikakve koristi u poslovanju. To uključuje i obvezne članarine u komorama i zajednicama kao što je npr. članarina turističkoj zajednici. 
 6. Ukidanje posebnog poreza na kavu
  • Trenutno se u Hrvatskoj kava oporezuje posebnim porezom koji, zajedno s PDV-om, iznosi približno 35 % po šalici, dok je u Sloveniji taj porez oko 9 %. Smatramo da bi ukidanje ovog poreza olakšalo poslovanje proizvođačima kave i smanjilo troškove za potrošače.
 7.  Redefiniranje Zakona o trgovini 
  • Smatramo da treba omogućiti svim malim poduzetnicima i obrtnicima iz sektora trgovine, suvenirnica, cvjećara i pekara rad nedjeljom i praznicima ako to oni to žele, odnosno da imaju pravo na izbor.

– Ovim mjerama posebnu pozornost želimo skrenuti na mlade u Hrvatskoj, koji se u mnogočemu razlikuju od generacije svojih roditelja. Da bi ih zadržala, krajnje je vrijeme da se Hrvatska počne prilagođavati svojom gospodarskom politikom. Otvaranje paušalnog obrta pruža tu slobodu omogućujući osobama da budu i radnici i poslodavci, uz manja izdvajanja za doprinose i poreze – pojasnili su iz UGP-a. 

Nastavite čitati

U fokusu

Kriminalci opet vrebaju – pojavio se opasan pokušaj prijevare vezan uz banke i portal e-Građani!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska udruga banaka (HUB) upozorava na niz aktivnih kampanja kriminalaca koji u posljednje vrijeme ciljaju klijente banaka, kako bi im ukrali podatke i tako stekli financijsku korist.

Prijevara koja se posljednja pojavila i vezana je za banke i portal e-Građani funkcionira tako da prevaranti u ime banaka šalju SMS u kojem tvrde da „Imate pravo na povrat poreza“ s poveznicom koja vodi na lažnu prijavu u sustav e-Građani.

Ako zaprimite takav SMS, nipošto nemojte kliknuti na poveznicu i nikako ne unosite podatke vezane uz Vaš mToken/token niti ikakve druge osobne podatke.

Preporučeno je  da o aktualnim vrstama prijevara građani informiraju svoje bližnje kako bi se zaštitili od potencijalnih prijevara, a ako sumnjate da ste žrtva prijevare i ako ste upisali bankovne podatke, odmah se obratite svojoj banci i prijevaru prijavite policiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje