Povežite se s nama

U fokusu

Privremeni pročelnik Podbrežnički

Objavljeno:

- dana

NEPOTIZAM U GRADU VARAŽDINU ILI…?

Vlado Pobrežnički, diplomirani inženjer građevine, od petka je privremeni pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Varaždina. Na to je mjesto imenovan nakon što je smijenjen Stanko Vitez, dosadašnji pročelnik.

– Stanko Vitez nije zadovoljavao uvjete. Prema Zakonu o gradnji, poslove izdavanja akata o građenju može obavljati osoba koja, osim drugih uvjeta, ima stručnu spremu graditeljske, arhitektonske ili pravne struke. Dosadašnji pročelnik kao inženjer geodezije nije mogao obavljati te poslove pa je izvršna gradska vlast, vodeći se načelom da nema novog zapošljavanja u gradskoj upravi, između postojećih službenika koji zadovoljavaju uvjete za to radno mjesto kao privremenog pročelnika odabrala Vladu Podbrežničkog, koji u gradskim službama radi već 19 godina, a u svojstvu voditelja projekta vodio je i uspješno dovršio zahtjevne projekte – priopćili su iz Grada Varaždina.
Iako bi se očekivalo da će Stanko Vitez biti smijenjen zbog toga što ga USKOK sumnjiči za zlouporabu položaja, priopćenje iz Grada stiglo je u četvrtak prije nego je USKOK objavio nalog za otvaranje istrage. To je odmah otvorilo sumnje u nepotizam, jer je novi pročelnik Podbrežnički brat pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ružice Radelić, koja je pak pomajka dogradonačelnika Vjerana Radelića. O tome da će upravo Podbrežnički naslijediti Viteza, u kuloarima se priča već mjesecima.

Sasvim slučajno

– Obavljam dužnost pročelnice i teško je da bi bilo koja osoba s položaja službenika gradske uprave, pa tako i ja, mogla utjecati na imenovanje, odnosno izbor drugog pročelnika. Diplomirani inženjer građevinarstva Vlado Podbrežnički osoba je koja ima svoje ime i prezime, završeni fakultet, dugogodišnje iskustvo djelatnika gradske uprave, znanje i položene sve tražene stručne ispite, na temelju čega ga je na dužnost privremenog pročelnika imenovao gradonačelnik. Njegovo imenovanje sa mnom nije imalo nikakve veze. Neugodno bih se osjećala u slučaju kada on ne bi imao stručnu spremu, iskustvo i znanje, znači kada ne bi zadovoljavao uvjete za obavljanje takve dužnosti, a ipak bio postavljen – rekla je Ružica Radelić.

Ružica Radelić: Svatko od nas za posao se natjecao samostalno

No je li njezin brat doista trebao biti imenovan privremenim pročelnikom budući da to, bez obzira na to što ispunjava uvjete, pobuđuje sumnje u nepotizam, posebno zato što dužnost zamjenika gradonačelnika obavlja Vjeran Radelić?
– Ne bih spominjala nikakav nepotizam. Svatko od nas za posao se natjecao samostalno. Što se Vjerana Radelića tiče, koji je s visokom stručnom spremom, znanjem dvaju stranih jezika i prijašnjim radnim iskustvom apsolutno kompetentna osoba za dužnost koju obavlja, na mjesto zamjenika gradonačelnika došao je putem izbora. Poklopilo se slučajno što oboje radimo u Gradu. Uostalom, svi mi kao i svaki dužnosnik ili službenik u gradskoj upravi dužni smo posao koji nam je povjeren odrađivati savjesno i marljivo i pri tome poštovati sve zakonske propise i odredbe kako bi zadaci koji su nam povjereni bili izvršavani na vrijeme, a Grad i gradska uprava i našim doprinosom funkcionirala. U protivnom svatko mora sam snositi posljedice svoga nerada, nesposobnosti ili neznanja – zaključila je.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje