Povežite se s nama

U fokusu

Šteta za Županiju od 10 do 30 milijuna kuna, a nitko za to nije odgovoran?!

Objavljeno:

- dana

U stečaju završila Gara Secundus

Gara Secundus, tvrtka kćer Garancijske agencije Varaždinske županije, završila je u stečaju!

Riječ je o tvrtki koja je osnovana za mandata župana Radimira Čačića i to radi kupnje dionica Vaba banke, odnosno osnovana je za “razvoj malog i srednjeg poduzetništva, upravljanje dionicama te podršku Garancijskoj agenciji putem povećanja jamstvenog i kreditnog potencijala i smanjenja troškova poslovanja”.

Insajdersko trgovanje

Gara Secundus u stečaju je završila, neslužbeno doznajemo, jer je bila nelikvidna. Osim toga, dionice Vaba banke bile su blokirane kao jamstvo za kredit. Gara Secundus, naime, u Erste je banci radi kupnje dionica Vabe digla kredit od čak 11 milijuna kuna, a kao jamstvo poslužile su upravo Vabine dionice. Po takvome, Erste banka nad dionicama Vaba banke ima založno pravo, pa će se u stečaju vjerojatno vidjeti što će s njima napraviti.
Kupnja tih dionica 2007. godine mnogima je bila sporna, no u Županiji i Gradu, koji također ima udio u Vabi, tvrdili su da se dionice kupuju s ciljem „stvaranja jake Vaba banke, kao što je nekad bila Varaždinska banka i stvaranja jake komunalne banke iza koje stoji regionalna samouprava“.

Kupnja dionica Vaba banke mnogima je 2007. godine bila sporna

– Prema našim informacijama, Gara Secundus kuplla je 76.000 dionica. Kupljene su 24. listopada 2007. i to po cijeni od 140 kuna. Na Burzi su bile 479,55 kuna, dok danas te dionice vrijede 5,5 kuna, možda i manje. Ako je kupovano po 140 kuna onda je šteta za Županiju 10,2 milijuna kuna, a ako je po burzovnoj cijeni, tada je šteta veća od 30 milijuna kuna. Nitko dosad konkretno nije odgovorio na to pitanje. To je već odavno trebalo istražiti državno odvjetništvo, jer je možda riječ od insajderskom trgovanju dionicama. Od prvog dana naš je stav da Garu Secundus nije trebalo osnivati. Osnovana je kao tvrtka kćer Gare i to kako ne bi trebala podnositi izvješća Županijskoj skupštini. Žalosno je što županije osnivaju tvrke koje se bave “muljažama”. Kakva je to poruka obrtnicima i poduzetnicima? Upitno je temeljem čega su dionice kupljene, jer o kupnji i prodaji dionica Županijska skupština nikad nije odlučivala – kaže hadezeov županijski vijećnik Anđelko Stričak.

Strmoglavi pad

Da je vrijednost dionica tijekom godina izrazito pala, pokazuje i financijsko izvješće Gare Secundus za prošlu godinu, u kojem se navodi da je ulaganje u Vaba banku na početku razdoblja iznosilo 10,6 milijuna kuna, dok je procijenjena tržišna vrijednost 31. prosinca 2011. godine iznosila svega 980.440 kuna.
– Mi nismo ni znali da postoji Gara Secundus, jer je o tome odlučeno na Županijskom poglavarstvu, čije su sjednice u Čačićevo vrijeme bile tajne. Za nju smo saznali kad sam preuzeo mjesto župana. Što će uopće sada biti s dionicama? Netko treba odgovarati za ovu situaciju, no hoće li, o tome na kraju odlučuje politika – kaže bivši župan i aktualni županijski vijećnik Zvonimir Sabati (HSS).

I dok oporba računa štetu koja je nastala kupnjom Vabinih dionica, aktualni župan Predrag Štromar, koji je Čačiću bio zamjenik, kaže da Županija stečajem Gare Secundus ništa ne gubi, kao ni Gara. – Gara Secundus nije kupovala dionice za Županiju, niti je Županija davala kakva jamstva, kao ni Gara. Izgubljen je jedino temeljni kapital od 20.000 kuna, koji je bio uložen u osnivanje Gare Secundus – rekao je aktualni župan. Iako kaže da Županija ništa ne gubi, Štromar veli da je kupnja dionica ipak bila loša odluka.

Dionice su kupljene radi “stvaranja jake komunalne banke iza koje stoji regionalna samouprava“

Udio Gare secundus u temeljnom kapitalu Vaba banke, prema izvješću koje je 2010. godine Županijskoj skupštini podnio direktor Gare i Gare Secundus Tomislav Šipek iznosio je 4,31 posto, na osnovu čega je ostvarivala prihod od 1.5 milijuna kuna godišnje. Danas je situacija bitno drukčija. 

– Već se dugo nagovještao stečaj Gare Secundus, župan i njegovi to su davno htjeli. Pitanje je sada koliki su dugovi, tko je za njih odgovoran i hoće li netko odgovarati. Ispada da će sada Erste banka, koja je dala kredit Gari Secundus, postati suvlasnik Vaba banke – kaže laburist Siniša Miličić, županijski vijećnik koji je još lani prozivao Županiju zbog županijskih tvrtki koje gomilaju dugove te tražio njihovo gašenje. Od Županije smo inače tražili službeni odgovor zašto je došlo do stečaja Gare Secundus, koliki su joj dugovi i tko su dužnici, no samo su odgovorili da je u Gari Secundus pokrenut stečajni postupak te da je za sve izjave mjerodavna stečajna upraviteljica Lidia Belamarić. Ona je, pak, prošloga tjedna bila na godišnjem odmoru. Inače, ročište vjerovnika na kojem će se ispitati prijavljene tražbine održat će se 14. listopada, kada bi se trebalo odlučiti i o daljnjem tijeku stečajnog postupka.

Propalo ulaganje

Među onima koji su upozoravali na loše posljedice ulaganja u banku bio je i nezavisni gradski vijećnik Robert Podolnjak.
Zanimljivo je i to što ni Grad ni Županija nisu dionice banke kupovali od Vabe, nego od Fime, odnosno Validusa.
– Grad je kupio 38.500 dionica za otprilike 5,4 milijuna kuna. Sjećam se da su nam to prezentirali bez ikakvih pisanih materijala, govoreći o kupnji kao dobrom projektu. Inače, prodajom dionica na burzi dobili bismo 1,7 milijuna kuna, a dali smo 5,4 milijuna. Dakle, izgubili bismo 3,7 milijuna kuna.
Međutim, prodaja nije bila moguća zbog opcijskog ugovora, prema kojem je Grad mogao dionice prodati do 1. kolovoza 2012. po cijeni od 140 kuna, uvećanoj za 15 posto godišnje, ali ne Validusu, od kojeg ih je kupio, već Fima grupi, potpisniku opcijskog ugovora, koja više ne postoji. Taj je novac, nažalost, propao i sve se na kraju svodi na političku odgovornost – rekao je Podolnjak

Anđelko Stričak (HDZ), županijski vijećnik: “Sve je odavno trebalo istražiti državno odvjetništvo, jer je možda riječ od insajderskom trgovanju dionicama.”

Zvonimir Sabati (HSS) bivši župan: ” Mi nismo ni znali da postoji Gara Secundus, jer je o tome odlučeno na tajnoj sjednici Županijskog poglavarstva.”

Predrag Štromar (HNS),
župan: “Dionice Gara Secundus nikad nije kupovala za Županiju, niti joj je Županija za to davala kakva jamstva.”

Siniša Miličić (Laburisti),
županijski vijećnik: “Već se dugo nagovještao stečaj. Pitanje je sada koliki su dugovi, tko je za njih odgovoran i hoće li netko odgovarati.”

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje