Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinska županija je samo u 2013. godini ostala bez čak 635 stanovnika!

Objavljeno:

- dana

SVE NAS JE MANJE

Varaždinska županija prošle je godine ostala bez 635 stanovnika! Prema podacima o kretanju stanovništva Državnog zavoda za statistiku, koji su objavljeni prošli utorak, lani je rođeno 1.519 djece, a umrlo 2.154 stanovnika. S negativnim prirodnim prirastom Varaždinska županija pridružila se svim ostalim hrvatskim županijama, u kojima se ne zaustavlja trend izumiranja stanovništva.

Veći broj umrlih u odnosu na broj rođenih u 2013. godini ima svih šest gradova u županiji i 21 općina. Izuzetak je jedino Općina Sračinec, koja je jedna od ukupno 78 općina i gradova iz cijele Hrvatske koji su imali pozitivan prirodni prirast. Prema podacima Državnog zavoda, u toj je Općini prošle godine rođeno 47 djece, dok je umrlo 46 osoba.
– To je i zato što na zgradi naše općine već godinama stanuju rode – našalio se Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec, koji kaže da je prirodni prirast u prošloj godini čak i veći nego što se navodi u podacima Državnog zavoda za statistiku.

Prirodni prirast u Općini Sračinec je još i veći nego se to navodi u podacima Državnog zavoda, ističe Novoselec

– Prema evidenciji koju vodimo, razlika između broja umrlih i broja rođenih u 2013. godini nije 1 nego 12, tako da smo zapravo još više u plusu – istaknuo je načelnik.
Pozitivni prirodni prirast Sračinec ima već godinama, pa ga ni najnoviji podaci ne iznenađuju.
– Sračinec je općina blizu Varaždina, pa je interesantna poslovnim ljudima i mladim obiteljima, no imamo i sadržaje potrebne za kvalitetan život, počevši od uređene osnovne škole sa školsko-sportskom dvoranom i jednosmjenskom nastavom, moderne sportsko-rekreativne centre, prekrasne sakralne objekte, crkve sv. Mihaela i sv. Benedikta, kao i aktivne udruge. Sve su to uvjeti koji mještanima donose kvalitetan život. Naravno, ne smijemo zaboraviti na opremljenost komunalnom infrastrukturom, jer u našoj Općini mještani imaju osigurane sve potrebne priključke do svake parcele, uređene prilaze, prometnice i parkove, što vam daje osjećaj kvalitetnijeg suživota svih mještana – rekao je načelnik Novoselec.
Nada se da će se pozitivan trend nastaviti i idućih godina. Za to se već pobrinula mlada obitelj Fajfar: Kristina i Nikola ponose se svojim šestomjesečnim sinom Viktorom. Upravo zbog njega, njegovi roditelji ističu da su sretni što žive upravo u Sračincu.

Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec: “Za pozitivan prirodni prirast zaslužne su i rode koje godinama stanuju na zgradi Općine Sračinec.”

– Dok smo bili mladi, živjeli smo u raznim gradovima, no sada, kada imamo obitelj, Sračinec je idealno mjesto za život. Imamo veliko dvorište, kuća se nalazi u slijepoj ulici koja je mirna, a opet, blizu su vrtić i škola. Ako nešto trebamo obaviti, u Varaždinu smo za pet minuta, a u Zagrebu za 50 minuta – ispričali su nam.
Kristina se u Sračinec preselila iz Hrašćice, dok njezin suprug Nikola tu živi od pete godine, kada se njegova obitelj iz Vinice doselila u Sračinec zbog uzgoja cvijeća, posla kojim se danas i on bavi.

Manje stanovnika

I dok Sračinec bilježi pozitivne trendove, u svim ostalim općinama i gradovima broj stanovnika pada. Zanimljivo je da među šest gradova najviši vitalni indeks, a to je broj živorođenih na 100 umrlih, ima Novi Marof. I dok je vitalni indeks u tom gradu 82,8, slijedi Varaždin sa 78. Najmanji vitalni indeks – 62,2 – ima Ivanec. Od općina najviši vitalni indeks, iza Sračinca, imaju općine Petrijanec, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Sveti Ilija, općine koje su u blizini Varaždina. Ipak, s vitalnim indeksom od 70,5 Varaždinska županija je ispod hrvatskog prosjeka koji iznosi 79,3.

Najkritičnije u Donjoj Voći

Iako svi gradovi i općine, izuzev Općine Sračinec, u prošloj godini imaju negativan prirodni prirast, najteže je u najudaljenijim općinama Varaždinske županije. Prema objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, riječ je o općinama Breznički Hum, Veliki Bukovec i Donja Voća, ali i Jalžabet, naselje nedaleko Varaždina. U sve te četiri općine vitalni indeks u prošloj godini bio je ispod 50. Ipak, najgore je u Donjoj Voći, općini u kojoj je u 2013. rođeno 17 djece, a umro 41 žitelj. Dok je vitalni indeks u Donjoj Voći u 2012. iznosio 44,2, u 2013. godini pao je na 41,5, što je ujedno i najniži vitalni indeks u 2013. godini u Varaždinskoj županiji. Godinu prije najniži je imala Općina Mali Bukovec – 41.

Izvor:
Foto: IVAN AGNEZOVIĆ

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje