Povežite se s nama

Međimurje

Jele su se lalofke i kraflini, a mačkarima davala jajca i novčeki

Objavljeno:

- dana

FAŠNIČKI OBIČAJI U NAŠEM KRAJU

Najpoznatija danas očuvana fašnička tradicija koju baštinimo od predaka je maskiranje. I u daljoj prošlosti “Fašenk” je u Mađarevu i okolici, slično kao i u drugim krajevima, bio obilježen ophodima maskiranih skupina, “mačkara”. Najčešće su sudjelovala djeca i mladež.

“Lafre”, maske, koje su ophodnici nosili bile su kućne izrade. Najčešće se radilo o staroj izvrnutoj odjeći ili dijelovima narodne nošnje, “sponjicama” te krpama s rupama kojima su prekrivali lice. Djevojčice bi se prerušavale u dječake, a dječaci u djevojčice. Uz prikaz svadbene povorke i mladenaca, u ophodima su česti likovi, prema kazivanju Ane Stepančec iz Madžareva, bili anđeo i vrag. Ophodnike se darivalo jajima i novcem. Pred kućama ophodnici su običavali pjevati: “Plesala bi kozica koja ima roge, a kak ne bi deklica koja ima vitke noge…” Prema kazivanju Katarine Martan ova se pjesma najviše izvodila u zaseocima oko kaštela Grebengrada, u Gradinovcu te Kamenoj Gorici.

Lalofke i kraflini

Za fašnički ručak bilo je kuhano kiselo zelje sa “suhim svinjskim bedrama” ili “lalofkama”. Na svinjskoj masti pržilo se dizano, slatko, kvasno tijesto rezano čašom. Prženi kolač posipavao se krupnim šećerom i nazivao se “kraflinima”. Terezija Kerep iz Kamene Gorice napominje kako se u naziv “kraflini” za fašnički kolač rabio i naziv “varanci”. Slava Pupek također iz Kamene Gorice spominje kako se za fašnički “obed” mogla pripremiti i pečena kokoš. Kokoš je morala biti crna i zaklana upravo na “Fašenk”. Pečenu kokoš bi obično blagovale djevojke stasale za udaju. Nakon ručka djevojke bi svaka po jednu kost kokoši složile na hrpu, a zatim bi pozvale psa te promatrale koju će kost prvu uzeti iz hrpe. Vjerovalo se da će se iz obitelji prva udati ona djevojka čiju je kost pas prvu uzeo iz hrpe.

 

Uz prikaz svadbene povorke i mladenaca, u ophodima su česti likovi bili anđeo i vrag

Rano ujutro na “Fašenk”, prije izlaska sunca, iz domaće konopljine “preje”, prema kazivanju Terezije Kerep, plele se “dretica” i izrđivali “svitnjaki”. “Dretica” ili “vože” se vezala kravama oko rogova kako bi bile zdrave, a na Jurjevo njome oko rogova stoke pričvrstilo vijenac načinjen od zelenila i proljetnog cvijeća. “Svitnjakima” se vezivalo muške gače. Terezija Kerep navodi kako je “svitnjak” izrađen na “Fašenk” mogao obraniti čovjeka od zlih sila te spominje događaj koji se zbio njezinom pradjedu Jakovu Čičku. Vraćajući se kasno navečer kući sa sajma naišao je na zid posred puta te nije mogao dalje. Zatim je uzeo “svitnjak” i njime tri puta udario taj zid te je ovaj nestao, a on je sretno stigao kući.

Pucali bičem

Ana Stepančec je pamtila kao su na “Fašenk” ujutro muškarci bičem na dvorištu pucali. Ovog običaja naročito se pridržavao njen susjed Alojz Ključarić. Bič kojim se “pucalo” morao je na svome kraju imati “cof” od vunice. Od “brokvica”, oguljenih i prepolovljenih grana lijeske, izrađivale su se košare i koševi, a od grana breze i vrbe “mekle za zmetanje hiže i dvorišča”. Prema Ani Stepančec, sve ono što se priredilo na “Fašenk” trebalo je biti dostatno za korištenje tijekom cijele godine.

Sljedećeg dana, na “Čistu sredu” ili Pepelnicu, ukućani su prali noge u vodi u kojoj se prethodnog dana kuhalo kiselo zelje da bi se zaštitili od ujeda zmija. Terezija Kerep vjeruje kako je vodom potrebno poprskati i čitavu okućnicu kako zmije ne bi dolazile previše blizu kući i gospodarskim objektima.

Isprobajte i vi: kada sijati “kuruzu”?

“Fašenk” je obilovao i brojnim postupcima koji su trebali osigurati rodnost usjeva. Prema Tereziji Kerep na “Fašenk” se trebalo obrezati vinograd i prirediti sjeme za sjetvu. Sjeme kukuruzu pripremljeno na “Fašenk” neće izjesti miševi, a ni urod kasnije neće uništiti tuča. Milka Mešnjak iz Podruta spominje običaj “sprobavanja semena kuruze na Fašenk”. U male posudice trebalo se posaditi kukuruz ujutro, u podne i navečer. Narednih dana pomno se pratio rast kukuruza u posudicama. Po izgledu, tj. veličini mladih stabljika određivao se dan sjetve. Ako je izgledom bila najljepša i najveća “kuruza” zasijana na “Fašnek” ujutro sjetva je trebala biti oko blagdana Svetog Jurja – Jurjeva (23. 4.), ako je to bila “kuruza” zasijana u podne sjetva bi trebala biti za blagdan Svetog Izidora (15. 5.), ako je to pak bila “kuruza” zasijana navečer sjetva bi trebala biti na blagdan Svete Helene – Jelenje (22. 5.). Ana Stepančec spominje kako se za fašničku sjetvu kukuruza koristilo sjeme “kuruze čikvatinke”, a moglo se sijati i grah.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

  • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
  • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
  • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
  • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
  • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
  • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
  • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
  • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
  • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
  • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
  • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje