Povežite se s nama

Međimurje

F. Bukal: Pripremili smo projekte vrijedne velikih 200 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

SVEČANO U OREHOVICI

 – Uređena Orehovica je uređeno Međimurje, a uređeno Međimurje je uređena Hrvatska – tim je riječima župan Međimurske županije Matija Posavec čestitao mještanima i čelnicima Orehovice 20. rođendan Općine, naglasivši važnost svega što se radi na najnižim razinama lokalne uprave kako bi se ljudima stvorili što kvalitetniji uvjeti za život i rad.

– Počeci nisu bili nimalo lagani. Niski proračun, neuhodani sustav upravljanja… No, nitko se u Općini nije predao već smo korak po korak učili i stvarali, tako da danas imamo općinu koja može svima služiti za primjer. Ako je prvih 10 godina iskorišteno za učenje i uhodavanje, u sljedećih deset smo napravili više nego što je za Orehovicu napravljeno unatrag 50 godina – zadovoljan je predsjednik Općinskog vijeća,Branko Sušec.

U posljednjih deset godina u Općini Orehovica učinjeno je daleko više nego unatrag pola stoljeća

I uistinu, pogled na listu prijavljenih i realiziranih projekata je impresivan, a njihova vrijednost višestruko premašuje općinski proračun. Zahvaljujući učinjenome, Orehovica je danas uređeni životni prostor na ponos mještana. Nova školska zgrada u Orehovici, izgradnja i obnova društvenih domova, organizacija i financiranje predškolskog programa za djecu romske nacionalne manjine, kao i brojni drugi projekti za romsku populaciju, sanacija dvaju deponija, izgradnja komunalne infrastrukture, uređenje prostora dobrovoljnih vatrogasnih društava, nabavka opreme za DVD-e, uređenje mjesnih groblja te sportskih objekata i igrališta, nova javna rasvjeta… Ovom popisu treba dodati i redovito pomaganje studentima s područja Općine kroz sustav stipendiranja, a suradnja sa svim Udrugama je iznimna.

Po novi mandat

– I ne ostajemo na tome! Pripremili smo projekte vrijedne 200 milijuna kuna, ali čekamo da se stručne službe u Zagrebu pokrenu i počnu s razmatranjem prijava. Ako oni ne znaju kako, neka to prepuste nama. Mi jako dobro znamo kako! Pa nismo bez razloga dobivali nagrade za najbolje prijave na projekte koji su se financirali kroz europske fondove. Želimo ubrzati cijelu stvar kako bismo napokon započeli s realizacijom naših zamisli – prokomentirao je načelnik Franjo Bukal, koji Općinom upravlja 16 godina, a na predstojećim lokalnim izborima ide po novi mandat.

– Nisam se umorio. Još sam pun ideja i energije. Imam sjajne suradnike, kao što sam ih imao i prethodna četiri mandata, pa sam siguran da možemo sprovesti u djelo sve ono što smo zamislili – zaključio je Franjo Bukal.

Festival oreha i sega kaj kcoj ide

“Orehijada – festival oreha i sega kaj kcoj ide” je tradicionalna manifestacija koju organizirana KUD “Fijolica”. Uz predstavljanja domaćih proizvoda te nastup KUD-ova, na Orehijadi se nagrađuju i najbolji proizvodi od oraha. Ove su godine najbolju orehnjaču pripremile Sanja Držanić iz Podbresta, Katarina Patarčec iz Orehovice i Ivanka Novak iz Orehovice. Najljepše kolače su ispekle Anica Kolar iz Orehovice, Bernarda Horvat iz Vularije i OPG Fatma iz Kučana Donjeg. U pripremi orehovca pobjedu su odnijele Katarina Patarčec iz Orehovice, Marija Ciglarić iz Orehovice i OPG Kiščinal iz Orehovice, dok su najdeblji orah imale članice Udruge žena “Brest” iz Podbresta, Silvio Kozjak iz Vularije i Vlado Kraljić iz Orehovice.

Školska dvorana

Više od 6,5 milijuna kuna uložit će Međimurska županija, uz doprinos Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 850 tisuća kuna, u zaključenje radova na izgradnji sportske dvorane i šest učionica u Osnovnoj školi Orehovica. – Radovi započinju odmah, a završit će prije nove školske godine. Vjerujem da nećemo iznevjeriti naše profesore, učitelje i djecu te da će dobiti prostore koje trebaju i zaslužuju – rekao je načelnik Franjo Bukal. Realizacijom ovog projekta Orehovica će napokon dobiti školu u kojoj će moći krenuti s jednosmjenskom nastavom te dvoranu za provođenje programa tjelesne kulture.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje