Povežite se s nama

Međimurje

“Nakon stravične nesreće pil seli na novu lokaciju“

Objavljeno:

- dana

KOTORIBA

Nakon što je nedavno u prometnoj nesreći u Kotoribi poginula 20-ogodišnja Ana Špoljar, majka dvoje djece, o svemu se oglasio i kotoripski župnik vlč. Marinko Prstec, najavivši preseljenje pila koji je postao prijetnja sigurnosti u prometu.

– Ovom prilikom izražavam svoju iskrenu ljudsku i kršćansku sućut obitelji i prijateljima pokojnice i nosim je u svojim molitvama. Vjerujem da, kada bi bilo moguće, da bi svi mi vratili vrijeme unatrag i učinili sve što je moguće da se ta prometna nesreća izbjegne. Prilikom spomenute prometne nesreće u potpunosti je uništen pil Presvetog Trojstva ili, kako ga mi zovemo, “kužni pil” – naglasio je vlč. Prstec. Dodao je da je pil Presvetog Trojstva nastao u 18. stoljeću, prije nastanka same Župe, tako da u Župnoj spomenici ne postoje nikakvi podaci o njemu.

Pil će biti smješten u crkvenom parku, gdje nema prometa i gdje nema rizika

– Po mišljenju konzervatora, on je jedinstveni primjerak sakralne umjetnosti ne samo u Međimurju nego i u cijeloj Hrvatskoj, te je kao takav stavljen i pod zaštitu Ministarstva kulture RH. U vremenu kada je on podignut nije bilo modernog prometa, niti cesta niti automobila, tako da on nije predstavljao nikakvu opasnost za sam promet. Danas vidimo da je situacija drugačija – upozorava Prstec i napominje da je Župa u dogovoru s Ministarstvom već donijela neke zaključke. Prvi problem koji se javio je bilo pitanje vlasništva. Čestica na kojoj je pil bio do sada pripada Županijskim cestama, iako u katastru oni ne spominju pil i ne priznaju ga svojim vlasništvom. Isto tako, nitko drugi pil ne smatra svojim vlasništvom.

– Ministarstvo je predložilo da Župa Kotoriba postane njegov vlasnik, na što sam ja kao upravitelj Župe pristao. Pil Presvetog Trojstva će krenuti u ponovnu restauraciju i bitno je da se ovaj vrijedan primjerak sakralne umjetnosti sačuva. Mještani Kotoribe moraju znati da će se pil, kada ponovno bude obnovljen, maknuti s mjesta gdje je bio do sada i bit će postavljen u parku crkve, naravno u dogovoru s Konzervatorskim uredom u Varaždinu, koji tu odluku pozdravlja. Prvi razlog je sigurnost u prometu, a drugi očuvanje spomenika – zaključio je kotoripski župnik.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje