Povežite se s nama

Međimurje

ZAMP više ne naplaćuje izvorne pjesme: Koje su to izvorne pjesme?

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

Hrvatski sabor kulture i Hrvatsko društvo skladatelja, koje je zastupala njihova služba ZAMP, potpisali su prije mjesec dana novi Ugovor o uvjetima za korištenje glazbe na nastupima amaterskih ansambala.

Iako u ZAMP HDS-u vjerojatno to neće priznati, veliku zaslugu za novi ugovor sigurno ima prosvjed KUD-ova sa sjeverozapada održan u listopadu u Čakovcu. Jer, nova pravila moćne službe za zaštitu autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja nisu tako rigorozna prema kulturnoumjetničkim društvima kao što su to bila zadnjih deset godina, osobito zadnje dvije.

Predrag Kočila je vrlo oprezan s novim pravilima ZAMP-a

Najbolje rješenje za KUD-ove bi, prema mišljenju predsjednika KUD-a Mihovljan Predraga Kočile – koji je uz predsjednika Matice hrvatske Čakovec Ivana Pranjića predvodio prosvjed – bilo da ZAMP skroz zaobiđe KUD-ove u svojim cjenicima. To se, očekivano, nije dogodilo, ali, ruku na srce, nitko nije očekivao da će ZAMP uopće imalo olabaviti svoj strogi i, mnogi bi rekli, nepravedni pravilnik. Pogotovo kad se zna da je, prema grubim izračunima profesora Pranjića, služba HDS-a godišnje samo od naplaćivanja paušala KUD-ovima zarađivala 400 tisuća kuna. Rijetko je koja priredba prolazila bez ZAMP-ovih špijuna koji su brojili je li izvedeno točno onoliko pjesama koliko su KUD-ovi prijavili. Jednako su naplaćivali otpjevani Severinin hit, kantautorsku pjesmu ili pučku izvornu skladbu otpjevanu na proštenju. To im je bilo omogućeno Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima. Zahvaljujući tom zakonu, ZAMP za svojeg poslodavca, HDS, sakuplja ogroman novac. Konkretnu cifru nitko – osim valjda samih HDS-ovaca – ne zna. Jer kad se postavi to pitanje, nema odgovora.

Dio tog novca je u veliki ZAMP dolazio i iz malih KUD-ova. Takvu su situaciju međimurski KUD-ovi, potpomognuti Maticom, pokušali prekinuti pobunom u listopadu. I u tome su, sudeći prema novom ugovoru, uspjeli. Promijenjena su pravila: KUD ne mora plaćati za izvođenje izvornih pjesama, za zabavu poslije priredbe također više ne mora plaćati ako su zabavljači besplatni, priredba s isključivo izvornim pjesmama se ne mora uopće prijaviti… Sve to je dosad koštalo.

Ipak, Predrag Kočila je oprezan. – Rekao bih da je uspjeh djelomičan. Puno će tu biti nervoze. Jer ako organiziramo priredbu s gostujućim KUD-ovima, kako mogu znati sve generalije njihovog programa? Također, ako imaju splet pjesama – dvije su možda izvorne, jedna je autorska… Prijaviti takvu priredbu ZAMP-u ili ne? Riskirati kaznu ili radije platiti za svaki slučaj? – pita se Predrag Kočila. Svjestan je da sad ispada kako cjepidlači, ali veli da u cijeloj priči zapravo nije riješeno osnovno pitanje: Koje su to izvorne pjesme? On smatra da definicija izvorne pjesme kao “tradicionalna glazbena djela bez aranžerskih, koreografskih ili drugih intervencija” nije odgovor. – Nigdje nije definirano koja je pjesma izvorna. Jer kako možemo znati kako je izvorno zvučala “Narodil nam se kralj nebeski”? To nitko ne može znati, što znači da u svakom slučaju postoji autor obrade – kaže Predrag Kočila.

On vjeruje da ZAMP u svakom slučaju, kao i dosad, ima prostor naplatiti što želi. Jer, niti nova pravila se, kako su napisana, ne razlikuju, zapravo, od dosadašnjih. Prema njima se svaki zakonski članak, autora Ive Josipovića, bivšega hrvatskog predsjednika, zbog nepreciznosti može tumačiti na više načina. Tako nigdje nije precizirano ono što Predrag Kočila navodi kao osnovni problem: Koja je to pjesma zapravo izvorna?

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje