Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska županija nastavlja sufinancirati dnevni boravak za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti

Objavljeno:

- dana

Župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je sporazum kojim se nastavlja kontinuitet podrške najranjivijima u zajednici – osobama treće životne dobi koje  boluju od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije.

Program dnevnog boravka u depadansi Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec, Županija godinama podržava kao konkretnu mjeru pomoći oboljelima, ali i članovima obitelji koje za svoje stare skrbe. Ovom mjerom pridonosi se deinstitucionalizaciji, odnosno ljudima se – usprkos bolesti i visokoj životnoj dobi – omogućava da što je moguće dulje ostanu u svom domu i u neposrednoj blizini najdražih. Istovremeno, osnažuju se obitelji koje skrbe za bolesnog člana. U tim okvirima, vrijednost potpore Međimurske županije daleko premašuje uloženi novčani iznos.

Da bi se program dnevnog boravka mogao provesti, Međimurska županije je još 2007. godine – kao osnivač Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec – prepoznala izuzetnu važnost ovakvog programa namijenjenog osobama koje boluju od Alzheimerove bolesti i drugih demencija te od tada iz proračuna izdvaja 17.254 eura.

Realizacijom projekta Pruži ruku adaptiran je i opremljen prostor depadanse za kvalitetno provođenje dnevnog boravka.

I danas dnevni boravak u depadansi Doma uspješno djeluje i predstavlja dragocjenu pomoć obiteljima, pružajući oboljelima sve što im treba – od prehrane i brige za zdravlje do radnih aktivnosti koje mogu pridonijeti usporavanju progresije bolesti. Trenutno dnevni boravak koristi 15 korisnika o kojima skrbe dvije njegovateljice i radni terapeut.

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

 • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
 • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
 • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
 • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
 • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
 • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
 • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
 • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
 • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
 • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
 • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje