Povežite se s nama

Sport

Varaždinski polumaraton, veliki krug oko grada

Objavljeno:

- dana

TRKAČI I REKREATIVCI PRIJAVITE SE

Varaždinski polumaraton trči se uz obljetnicu oslobođenja grada 22. rujna 1991. Prvi puta otrčao se 1997., a prošle godine utrku je završilo više od 300 trkača i trkačica. Uz polumaraton trči se i nekoliko utrka za djecu.

U tijeku su posljednje pripreme za jubilarni, 20. Brooks Varaždinski polumaraton koji će se trčati u nedjelju, 21. rujna, sa startom u 10 sati na stadionu Sloboda. Varaždinskom Trkačkom klubu Marathon 95, organizatoru utrke, za polumaraton se do sada prijavilo više od 250 trkača i trkačica iz Hrvatske i inozemstva. Prijave su moguće na internetskoj stranici kluba www.marathon95.hr, a valja napomenuti da je iznos startnine do 16. rujna 100 kuna, a nakon toga 120 kuna. Natjecatelji koji prvi put sudjeluju na Varaždinskom polumaratonu startninu do 16. rujna plaćaju 80 kuna. Startnina za utrku građana i juniora na 5 kilometara je 30 kuna, a utrke djece su besplatne.

Za prvo mjesto 1000 kuna

Najbrži u ukupnom poretku polumaratona, u muškoj i ženskoj konkurenciji, bit će novčano nagrađeni: za prvo mjesto 1.000 kuna, za drugo 800 kuna i za treće 500 kuna. Trojica najbržih hrvatskih trkača i tri najbrže hrvatske trkačice dobit će poklon bonove sponzora Brooksa (2.000 kuna, 1.500 kuna i 1.000 kuna). Nagrada za novi rekord utrke je 1.000 kuna. Kod muškaraca rekorder je Etiopljanin Admasu Miratu Yared (1:04:54), a kod žena Mađarica Ida Kovacs (1:16:02). Nagrade u starosnim kategorijama polumaratona te u utrci na 5 kilometara su medalje. Svi natjecatelji dobivaju majicu Varaždinskog polumaratona.
Varaždinska utrka bit će i ekipno Prvenstvo Hrvatske u polumaratonu pa će po tri najbolje muške i ženske ekipe Hrvatski atletski savez nagraditi peharima.

Prošle je godine polumaraton završilo 340 trkača i trkačica

Prošle je godine polumaraton završilo 340 trkača i trkačica, a pobjednici su bili Tamas Nagy iz Mađarske i Matea Matošević iz zagrebačkog Agrama. U svim su utrkama na cilj stigla 502 natjecatelja.

Varaždinski polumaraton organizira se uz obljetnicu oslobođenja grada 22. rujna 1991. godine. Prve dvije varaždinske utrke (1995. i 1996.) bile su organizirane na 16 kilometara, a potom se trči polumaraton (21 kilometar i 97,5 metara). Iz godine u godinu ukupni te broj sudionika glavne utrke raste. U prvom izdanju ukupno su nastupila 162 natjecatelja od kojih 82 na 16 kilometara. Prvi polumaraton trčao se 1997. kada je bilo 119 polumaratonaca i polumaratonki te 195 trkača i trkačica u svim utrkama. Već slijedeće godine ukupna brojka sudionika prelazi dvije stotine, a 2002. godine i tri stotine. Prvi put više od 400 trkača i trkačica na svim utrkama Varaždinskog polumaratona sudjeluje 2004. godine. Prošle godine ukupna je brojka veća od pet stotina, a polumaraton je prvi put završilo više od 300 trkača i trkačica. Brojke s pravom Varaždinski polumaraton već godinama svrstavaju među najbrojnije i najorganiziranije hrvatske cestovne utrke.

Varaždinac Danijel Mihalić je otrčao svih 19 utrka

Spomenimo da je varaždinski trkač Danijel Mihalić (TK Marathon 95) jedini natjecatelj koji je nastupio na svih 19 dosadašnjih utrka.
Sportska, trkačka nedjelja 21. rujna na stadionu Sloboda počinje u 7 sati podizanjem startnih brojeva. Prva utrka je u 9.15 kada će 400 m (jedan krug) na stadionu Sloboda trčati djeca do 11 godina. U 9.30 starta utrka djece do 15 godina na 800 metara (2 kruga). Zajednički start polumaratona te utrke građana i juniora je u 10 sati. Polumaratonska utrka ide ulicama Varaždina i cestom prema Novoj Vesi (stadion Sloboda, Konščakova, Boškovićeva, Merlićeva, Keršovanijeva, Anina, Preradovićeva, Nazorova, Hallerova aleja prema Novoj Vesi gdje je okretište, Hallerova, Hegedušićeva, Optujska, Bombellesova, Štosov i Gupčev trg, stadion Sloboda).
Pokrovitelj Varaždinskog polumaratona je Grad Varaždin.

Izvor: TK Marathon 95
Foto:

Sport

3. NL Sjever: Trećeplasirani Varteks u derbiju kod Poleta u Sv. Martinu na Muri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovo 22. kolo bit će rezervirano za derbije, a Varteks ulazi u ključnu fazu sezone.

Nekakva tiha želja rukovodstva kluba jest pokušati uloviti kvalifikacije za jedinstvenu 2. NL Sjever (treći rang natjecanja). Za to bi Bumbari trebali završiti na najmanje 3. mjestu i biti bolji od Pitomače, jer su se jedino Varteks i Pitomača prijavili za ligu više.

Ali niti to nije nešto s čim u klubu razbijaju glavu, prioritet je ove godine posložiti i pripremiti stadion, na kojem radovi traju, a Druga liga tek nakon toga.

Što se tiče sljedećeg protivnika, nema tajni da šef struke Bumbara izuzetno respektira Polet, kojeg je i gledao na utakmici u Pitomači prošlog tjedna.

Polet je prvak, zasluženo. Lider lige, a prevazišli su ovaj rang, po svemu – istaknuo je trener Zoran Vukelić, ali nije Varteks bez šansi. U dvije dosadašnje utakmice je Varteks bio prilično ravnopravan Poletu, kao skoro pa niti jedna ekipa u ligi.

– Sve što možemo očekivati, jedan klasični derbi, u kojem ćemo biti totalno rasterećeni. Priželjkujem da ćemo igrati na dobrom terenu, uz dobro suđenje i da će gledatelji uživati – ističe trener uoči subotnje utakmice u 17 sati.

Dodajmo da u 22. kolu Podravina dočekuje Koprivnicu.

Nastavite čitati

Sport

Varaždinskim Vidrama dvije medalje u Sloveniji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U slovenskom Velenju u subotu, 20. travnja održano je Otvoreno regionalno natjecanje u paraplivanju. Sudjelovalo je oko 100 paraplivača iz Hrvatske, BiH i Slovenije.

Plivački klub Vidra predstavljalo je šestero plivača, od kojih su troje po prvi put nastupili u bitno težim disciplinama. Oryna Svorina nastupila je na 100 m slobodno, Borna Obradović na 100 m leđno, Franjo Krog na 25 m slobodno, Vedran Kos nastupio je na 50 m slobodno, Nikola Dodoš na 50 m leptir, a Brunela Hrženjak na 100 m prsno. Franjo Krog je stigao do 2. mjesta u svojoj kategoriji, dok je Brunela Hrženjak po prvi put startala s odskočne pozicije i isplivala 2. mjesto u svojoj kategoriji.

– Kao i uvijek, veliko hvala gospodinu Kokijeru na prijevozu i Zajednici spotskih udruga grada Varaždina na omogućenom kombiju. Iskusniji i vještiji, pripremamo se za iduće natjecanje u Zadru sredinom svibnja – ističu iz PK Vidra.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje