Povežite se s nama

Život i društvo

Dođite sutra na nastavu u Prvu privatnu gimnaziju s pravom javnosti, školu u kojoj je učenik najvažniji!

Objavljeno:

- dana

USUSRET UPISIMA

Upisi u prve razrede srednjih škola sve su bliže, a jedna od škola koja je primamljiva budućim srednjoškolcima svakako je Prva privatna gimnazija s pravom javnosti u Varaždinu.

Individualni pristup svakom učeniku, mali broj učenika u razredu i učenje u školi samo su neki od razloga zbog kojih je ova varaždinska gimnazija odličan izbor za osmaše željne novih znanja i kvalitetnog obrazovanja.

Individualni pristup prema svakom učeniku

Učenici u Prvoj privatnoj gimnaziji s pravom javnosti u novoj školskoj godini mogu birati između opće, jezične, informatičke ili sportske gimnazije.

– U općoj gimnaziji radi se prema općem gimnazijskom programu s mogućnošću odabira većeg broja stranih jezika kroz izbornu, odnosno fakultativnu nastavu. Kod gimnazije jezičnog usmjerenja naglasak je na stranim jezicima, a kod informatičke gimnazije veći broj sati informatike, kao i priprema i stvaranje baze za nastavak školovanja na tehničkim i informatičkim fakultetima. Program sportske gimnazije prilagođen je učenicima sportašima – pojasnila je Nives Risek, ravnateljica Prve privatne gimnazije s pravom javnosti.

Osim malog broja učenika u razredu (maksimalno 15), individualnog pristupa te učenja u školi pod nadzorom profesora, jedna od osobitosti Prve privatne gimnazije s pravom javnosti je periodična nastava.

– Nastava pojedinih predmeta organizirana je u periodima od po osam tjedana, što znači da u tom periodu pojedine predmete učenici slušaju više, a neke predmete uopće nemaju. Takav način organizacije nastave omogućuje učenicima da se usredotoče na manji broj predmeta i efikasnije uče. Predmeti ne završavaju u isto vrijeme, čime se smanjuju preopterećenost i pad koncentracije tipični za kraj polugodišta i školske godine – naglašava Risek.

Periodična nastava omogućava učenicima da se usredotoče na manji broj predmeta i efikasnije uče

Osim toga, u Prvoj privatnoj gimnaziji s pravom javnosti postoji mentorski rad, što znači da svakog učenika kroz školovanje vodi profesor mentor, koji prepoznaje probleme i pomaže učeniku u njihovom rješavanju. Također, učenici imaju svakodnevne instrukcije i konzultacije u školi iz matematike, fizike, kemije i stranih jezika i one su organizirane u sklopu redovne nastave. Postoji li potreba, organiziraju se i individualne instrukcije i konzultacije subotom. 

No, profesori Prve privatne gimnazije s pravom javnosti rade dodatno s nadarenim učenicima, a svi učenici se od početka pripremaju za državnu maturu.

– Od prvog razreda učenike pripremamo za polaganje državne mature na način da od prvog razreda imaju pojačanu nastavu iz hrvatskog, matematike, stranog jezika, odnosno obveznih predmeta na državnoj maturi. U trećem i četvrtom razredu nastavljaju se pripreme za državnu maturu s pripremama za svaki obvezni predmet u malim skupinama, posebno za višu i nižu razinu. Također, već od trećeg razreda učenici se uključuju u pripreme za državnu maturu i iz onih predmeta koji su im potrebni za upis na točno određeni fakultet, primjerice biologija, kemija, fizika, povijest, geografija, psihologija i slično. Takav pristup rezultirao je zavidnim uspjehom naših učenika na državnoj maturi – istaknula je ravnateljica Prve privatne gimnazije s pravom javnosti.

O kvaliteti Prve privatne gimnazije s pravom javnosti svjedoči već petnaest generacija maturanata koji su nastavili svoje obrazovanje s gotovo stopostotnim upisom na željene fakultete. Mnogi od njih su već i akademski obrazovani građani: liječnici, stomatolozi, magistri elektrotehnike, strojarstva, ekonomije, diplomirani pravnici, profesori stranih jezika, a neki od njih su zaposleni i kao djelatnici na svojoj nekadašnjoj školi.

Obavezno učenje dva strana jezika, a može se i treći!

Osim što se u Prvoj privatnoj gimnaziji s pravom javnosti poštuje svaki učenik i njegovi interesi, velika pažnja posvećuje se i učenju stranih jezika.

– Obvezno je učenje dva strana jezika, a ako učenik želi, ima mogućnost učiti i treći strani jezik kao izborni predmet. Ono što ovdje svakako treba naglasiti je da su kod učenja drugog stranog jezika uvedene dvije grupe: u jednoj su grupi učenici početnici koji nikad nisu učili drugi strani jezik u osnovnoj školi, a u drugoj grupi oni koji već imaju nekakvo predznanje iz osnovne škole – istaknula je ravnateljica Risek.

Polaznici ove varaždinske gimnazije mogu besplatno u večernjim terminima ići u školu stranih jezika

Uz to, svi polaznici ove varaždinske gimnazije mogu u večernjim terminima besplatno pohađati škole stranih jezika. 

Osim postizanja vrsnih obrazovnih rezultata, škola je usmjerena i na odgojne ciljeve rada s mladima te u tu svrhu provodi programe izvannastavnih aktivnosti. Tako u školi djeluju novinarska, eko, dramska, sportska i glazbena grupa. 

– Posebnu pažnju posvećujemo učenicima koji imaju smisla za likovnu umjetnost tako da ih već od prvog razreda uključujemo u izradu likovne mape potrebne za upis na arhitekturu, dizajn ili likovnu akademiju – istaknula je ravnateljica.

Sve to ne bi bilo moguće bez stručnih i kvalitetnih nastavnika. Prva privatna gimnazija s pravom javnosti ima 22 zaposlena djelatnika, pri čemu je 18 profesora koji su u svakom trenutku na raspolaganju gimnazijalcima.

E-learning za sportaše i glazbenike

Prva privatna gimnazija s pravom javnosti ima poseban program za vrhunske sportaše i glazbenike koji zbog čestih treninga, vježbi i natjecanja imaju poteškoća u organiziranju praćenja nastave. Njima je osiguran program edukacije bez stresa i pritisaka – e learning.
– Učenicima koji zbog treninga i natjecanja, kao i obveza u Glazbenoj školi, nisu u mogućnosti prisustvovati nastavi organiziramo individualnu nastavu kako bi nadoknadili izgubljene nastavne sadržaje, uz mogućnost konzultacija putem Skypa, ukoliko su učenici zbog sportskih natjecanja izvan Hrvatske – naglasila je ravnateljica Nives Risek. 

OTVORENI DANI ŠKOLE

Svi zainteresirani osmaši mogu prisustvovati nastavi u četvrtak, 28. travnja od 10 do 13 sati i u subotu, 14. svibnja od 9.30 do 12 sati. 
Sve dodatne informacije mogu se doznati u Prvoj privatnoj gimnaziji s pravom javnosti, koja se nalazi u Supilovoj 22 u Varaždinu, svakim radnim danom od 8 do 16 sati.
Sve informacije mogu se dobiti i na brojevima telefona 042/200-334, 042/200-335, 098/331-227, putem e-maila [email protected] ili na internet stranicama škole www.privatna.net

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Varaždinci danas sve do podneva u centru grada mogu doznati sve o reanimaciji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, obilježava se 08. svibnja u čast Henryju Dunantu, utemeljitelju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, a proslavom ovoga dana u Republici Hrvatskoj započinje i obilježavanje Tjedna Crvenog križa  8.-15. svibnja.

 Društvo Crvenog križa Varaždinske županije tim povodom organizira niz aktivnosti. Jedno od događanja bit će prezentacija pružanja Prve pomoći unesrećenim osobama, odnosno upoznavanje sa pravilnim postupkom reanimacije. Tom prigodom, građani će se moći upoznati sa aktivnostima, radom i djelovanjem Crvenog križa.

Prisutnima će biti dostupno besplatno mjerenje vrijednosti šećera u krvi i krvnog tlaka.

 Svrha obilježavanja Tjedna Crvenog križa je promicanje djelatnosti Crvenog križa i na taj način približavanje svih oblika pomoći našim korisnicima i osobama u potrebi te ovim putem svim djelatnicima, volonterima, članovima, korisnicima, simpatizerima i prijateljima Crvenog križa čestitamo Svjetski dan crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

 Pozivamo sve građane da dođu 08.05.2024.godine na Franjevački trg, ispred Grgura Ninskog u vremenu od 9,00 do 12,00 sati, na druženje uz kavu i sokove.

Očuvajmo humanost, spoznajmo važnost solidarnosti i zamislimo koliko bi svijet bio bolji kada bi svatko od nas dao svoj doprinos.

Nastavite čitati

Život i društvo

Iz varaždinske Bolnice poručili: Budimo pametniji od bakterija i, za početak, perimo svoje ruke ispravno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 5. svibanj Svjetskim danom higijene ruku u zdravstvenim ustanovama i pokrenula globalnu kampanju „Spasimo živote – perimo naše ruke” koja se obilježava širom svijeta.

U kampanju se uključila i Opća bolnica Varaždin zajedno s Društvom za prevenciju i kontrolu infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi HUMS-a, prepoznavši važnost prakse higijene ruku, kao i aktivnog promicanja svijesti o ključnoj ulozi te praske u očuvanju zdravlja pacijenata i osoblja.

Svjetski dan higijene ruku u varaždinskoj bolnici tako je obilježen u utorak predavanjem na temu “Čiste ruke spašavaju živote”, a nastaviti će se 9. svibnja u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof i Službi za plućne bolesti i TBC Klenovnik.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, Željka Gajski, istaknula je kako je higijena ruku najstarija, najjednostavnija, najefikasnije i najjeftinija mjera smanjenja infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi, istaknuvši kako je ona neizostavan faktor kada se govori o sigurnosti bolesnika u zdravstvenoj ustanovi.

– Naša bolnica posvećena je kontinuiranom unaprijeđenju standarda kvalitete zdravstvene skrbi, a higijena ruku jedan je od temeljnih stupova na kojima se temelji naša praksa. Kroz ove aktivnosti želimo podići svijest o važnosti higijene ruku među našim zaposlenicima -rekla je Gajski te dodala kako su u bolnici svjesni da su intrahospitalne infekcije ozbiljan izazov s kojim s suočavaju zdravstvene ustanove diljem svijeta.

– Opća bolnica Varaždin kontinuirano radi na implementaciji najviših standarda prevencije, uključujući pravilnu higijenu ruku, čišćenje i dezinfekciju prostora te edukaciju osoblja i pacijenata – poručila je Gajski.

Svjetski dan higijene ruku Opće bolnice Varaždin podržala je i pomoćnica ravnatelja za kvalitetu, Larisa Čmelak.

– Jedan od ciljeva Odjela za kvalitetu Opće bolnice Varaždin je promicanje svijesti o važnosti higijene ruku, zato smo jako ponosni na naše medicinske sestre iz tima za kontrolu bolničkih infekcija što su danas pripremile kvalitetno i edukativno predavanje o važnosti higijene ruku. Slogan Svjetske zdravstvene organizacije je „Spasimo živote – perimo naše ruke”. Podsjetila bih javnost i zdravstvene djelatnike na važnost racionalne primjene antibiotika. Zbog ljudske neracionalne primjene antibiotika, bakterije stvaraju pametne mehanizme pomoću kojih razvijaju otpornost na antibiotike, stoga imamo velik broj multirezistentnih bakterija s kojima se borimo svaki dan. Molim vas, budimo pametniji od bakterija i, za početak, perimo svoje ruke ispravno kako bismo spasili živote – poručila je Čmelak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje