Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Policajci u Gradskom muzeju: u Varaždinu izloženi krivotvoreni Rabuzin, Stančić, ali i Dali te Renoir

Objavljeno:

- dana

U PALAČI HERZER

Brojni Varžadinci i Varaždinke okupili su se jučer u Gradskom muzeju Varaždin, u palači Herzer, kako bi prisustvovali otvorenju zbirke krivotvorenih djela, slika i skulptura poznatih hrvatskih, ali i svjetskih umjetnika. 

Posjetitelji su imali prilike vidjeti lažna djela nekih od najvećih hrvatskih umjetnika poput Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića, Ivana Rabuzina, Borisa Bućana, Mersada Berbera i Miljenka Stančića, ali i stranih kao što su Salvador Dali i Paul. A. Renoir. 

Sva su zaplijenjena na crnom tržištu umjetnina

Riječ je o zbirci naziva “Ljepota lažnog sjaja” koja je dio fundusa zagrebačkog Muzeja policije. Zbirka se počela stvarati prije desetak godina, a najveći broj odnosi se na ulja na platnu i nekoliko skulptura.

– Cilj ove izložbe je želja da podučimo građane da postoji crno tržište umjetnina i trgovci krivotvorenih djela. Isto tako, želimo ih podučiti da se, prije ulaganja novca u umjetnine, raspitaju što se to nalazi na tržištu, prouče opus i tehnike željenog umjetnika i da ne nasjedaju na oglase poput “Pronađena dosad neviđena slika Vlahe Bukovca, povoljna cijena” – rekao je voditelj zagrebačkog Muzeja policije Željko Jamičić.

Od Dalija do Stančića

Na izložbi su najzastupljeniji radovi hrvatskih slikara iz sredine 20. stoljeća, a slikar kojeg se najviše pokušava krivotvoriti je Edo Murtić, objašnjava voditelj Muzeja policije i dodaje da je tome tako jer vlada mišljenje da su to samo neki potezi kistom i bojom koje je najlakše krivotvoriti.

Osvrnuo se i na visokorazvijeno crno tržište umjetnina protiv kojeg se policija bori prvenstveno jer umjetnici, slikari i kipari žive od svoga rada, a isto tako riječ je o izvornom kršenju autorskih prava umjetnika.

Krivotvoritelja u Varaždinu nema

Izložbu je otvorio zamjenik načelnika PU Varaždinske Darko Blaži, koji je rekao da je Policijska uprava u Varaždinu zadnjih godina u nekoliko navrata imala posla s nezakonitom trgovinom i krađama umjetničkih djela.

– Većinom se radilo o slikama koje smo pronašli kod počinitelja koji su radili provalne krađe i vjerojatno su čekali pogodni trenutak da ih stave na tržište. Međutim, vraćene su vlasnicima – rekao je Blaži i dodao kako samih krivotvoritelja na našem području nema, no da su sudjelovali u nekoliko republičkih akcija zadnjih desetak godina gdje su zaplijenjena krivotvorena djela koja se nalaze i u ovom postavu izložbe.

Napomenuo je da policija do svih izloženih djela dolazi na nekoliko načina: zaplijene na graničnim prijelazima, u aerodromima, u kontroli i nadzoru prometa, prilikom pretraga i dojava, ali i da su novčane kazne ili kazne od nekoliko godina zatvora za krađe autorskih prava i krivotvorenje premale jer se radi o zločinu protiv umjetnosti.

Izložba je otvorena do 24. rujna, a tijekom održavanja Špancirfesta, od 18. do 27. kolovoza, posjetitelji će imati prigode razgledati ovu izložbu u produženom vremenu svaki dan, osim ponedjeljka, od 10 do 20 sati.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Učenici iz Varaždinske županije sudjelovali na državnom LiDraNo-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Vinkovcima okupili su se LiDraNovci, ljubitelji lijepe hrvatske riječi, literarnog, novinarskog, dramskog i radijskog stvaralaštva iz cijele Hrvatske.

Državni LiDraNo za osnovnoškolce trajao je od 22. do 24. travnja, a Varaždinska županija imala je svoje predstavnike u svim izrazima. Iva Farkaš iz I. osnovne škole Varaždin i Vid Brajković iz OŠ Petrijanec, predstavili su svoje uratke na okruglom stolu za literarne radove.

Njihove su mentorice Marija Hublin i Željka Rabuzin. U kategoriji dramskog stvaralaštva svoj su pojedinačni scenski nastup izvele Ema Štrlek iz OŠ Vidovec i Tonka Tkalec iz II. osnovne škole Varaždin. Do državne razine smotre pratile su ih i usmjeravale mentorice Kristinka Štefan i Maja Šmic.

U novinarskom izrazu imali smo najviše predstavnika. Poziv na državni LiDraNo svojim je samostalnim novinarskim radom izborio Aleksandar Fic iz OŠ Novi Marof sa svojom mentoricom Sunčicom Križan Kadi. Varaždinska županija imala je čak 2 školska lista na državnoj razini, to su Klen iz OŠ Klenovnik te Šemica iz OŠ Šemovec, a redakcije su u Vinkovcima predstavljale urednice Marta Rogina i Nina Ajhler sa svojim mentoricama, Marijom Konjević i Valentinom Barulek Boltižar.

U kategoriji radijskog stvaralaštva emisijom Utapanje županiju su predstavljali David Telebar i Ante Kovačić iz OŠ Petrijanec, njihova je mentorica Željka Rabuzin. Učenici iz naše županije na svim su okruglim stolovima pohvaljeni od strane državnih povjerenstava koja čine eminentni stručnjaci i umjetnici iz područja stvaralaštva koje procjenjuju i vrednuju na ovoj razini smotre, koja sve do završnice ima natjecateljski karakter.

Učenici su potaknuti na daljnje stvaranje jer se iz njihovih uradaka iščitava visoka motiviranost i kreativnost, a to je ono, što uz, naravno, ljubav prema hrvatskome jeziku, svaki LiDraNovac mora imati. Za svoj rad priznanje i zahvalu primile su i njihove mentorice kojima se na zatvaranju smotre upravo riječju hvala, obratila glavna tajnica smotre LiDraNo i viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Marijana Češi.

Učenici su imali priliku predstaviti se u jednoj od najljepših knjižnica Hrvatske, nastupati u Kazalištu Joze Ivakića, prošetati starom jezgrom i kušati slavonske slastice. Kad požele se ravnice, neki će se od njih sigurno vratiti u Vinkovce jer široka je duša slavonska u gradu Josipa Runjanina, Ivana i Josipa Kozarca, bana Šokčevića i mnogih drugih poznatih Vinkovčana.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje