Povežite se s nama

Život i društvo

Osposobljavanje odraslih za skrb o starijima

Objavljeno:

- dana

PROJEKT MEDGEN BORZA U LUDBREGU

U sklopu projekta Medgen Borza u Ludbregu su započeli tečajevi koje provodi Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologiju i medgeneracijsko sožitje iz Ljubljane.

Provode se dva tečaja, tečaj za obiteljskog skrbnika i tečaj za međugeneracijsko, volontiranje putem kojih će se polaznici osposobiti za pružanje adekvatne pomoći starijim osobama.

– Demografska kriza zbog starenja stanovništva nije samo problem, nego je istovremeno izazov i kreativni zadatak za razvoj. Starenje stanovništva izaziva nas i doslovce prisiljava ljudsku civilizaciju da u sljedećim desetljećima napravi tako veliki korak napretka u međuljudskom suživotu kao što ga je razvijeni svijet napravio u materijalnom blagostanju u zadnjim desetljećima, a time, naravno, isti takav napredak u sazrijevanju čovjekove osobnosti jer čovjekova zrelost i skladan suživot među ljudima dvije su strane iste kovanice. Ovaj se razvoj neće dogoditi budemo li današnje krizno stanje dobro spoznali, budemo li uvidjeli mogućnosti za bolji razvoj i upregnuli svoje ljudske snage u njegovo ostvarenje – naglašava Jože Ramovš, predavač.

Živimo brzo

Na svakom tečaju sudjeluje dvadesetak polaznika koji će se sastajati svakog drugog ponedjeljka sve do ožujka. Sudionike tečaja pozdravio je i gradonačelnik Dubravko Bilić.

– Posebno mi je drago što vidim veliki broj okupljenih. Međugeneracijska solidarnost od sve veće je važnosti. Danas živimo brzo, zaboravljamo čak pronaći vremena za obitelj, a kamoli za susjede, kolege, društvo u našoj zajednici. Cilj je ovoga projekta da nas podsjeti da je vrijeme koje dajemo za druge, vrijeme koje će nam se višestruko vratiti. – poručio je gradonačelnik Bilić.

Projekt „Jačanje međugeneracijske pomoći u lokalnoj zajednici – Medgen Borza odobren je za sufinanciranje iz programa Europske unije. Cilj mu je smanjenje negativnih učinaka demografskih promjena koji će se pokušati ublažiti uspostavom Međugeneracijskog središta u kojem će se osigurati standardizirani programi za suživot generacija, aktivno provođenje slobodnog vremena starijih i mladih osoba, kvalitetno starenje stanovništva i cjeloživotno učenje.

U sklopu projekta osniva se Međugeneracijski centar Ludbreg koji će se nalaziti u istočnom dijelu dvorca Batthyany, u sadašnjim prostorijama Udruge umirovljenika a koje će se urediti s obzirom na planirane aktivnosti. – Jedna od aktivnosti Međugeneracijskog centra je održavanje edukacija i osposobljavanje stanovništva za brigu o starijim osobama, a u sklopu koje su započeli tečajevi za obiteljskog skrbnika i međugeneracijsko volontiranje. Na spomenutim tečajevima polaznici će se osposobiti za pružanje adekvatne pomoći starijim osobama te će u budućnosti stečeno znanje prenijeti i na ostale građane Grada Ludbreg. Time će se smanjiti negativne posljedice starenja stanovništva i istovremeno podignuti kvaliteta života svih građana što je jedan od ciljeva ovoga projekta – objasnio je Marijan Makar, organizator mreže projekta u Gradu Ludbregu.

Izvor:
Foto: Grad Ludbreg

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Državni inspektorat objavio: U ovim autima uočeni su problemi, javite se trgovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni inspektorat ovog je tjedna objavio je nekoliko obavijesti o tome da su u nekim vozilima uočene određene poteškoće i nedostatci te bi se vlasnici trebali javiti trgovcima kod kojih su kupili svoja vozila.

Osobna vozila / kombi Eos, Golf, Golf Plus, Golf Cabrio, Sharan, Passat CC, Passat, Polo, Fox, Vivo Classic, Crafter

Kada se zračni jastuk vozača aktivira, kvar u generatoru plina zračnog jastuka može dovesti do nekontroliranog napuhavanja i oslobađanja metalnih fragmenata, što može uzrokovati ozljede putnika, piše N1.

Motocikli CBR600RA/RR, CBR1000RA/RR/S1/S2, GL1800/BD/B/DA

Zbog promjene metode izrade impelera pumpe goriva, gustoća impelera je smanjena. Preveliko skupljanje tijkom procesa sušenja je razlog što se impeler iskrivljuje, pa dolazi do pucanja površinskog sloja.

Osobna vozila Honda ZR-V

Naslon za glavu na prednjem desnom sjedalu može biti deformiran i savijen prema naprijed, te ukoliko dođe do sudara neće adekvatno zaštititi putnike.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje