Povežite se s nama

Život i društvo

Projekt obnove vatrogasnog doma u Višnjicu spreman za realizaciju

Objavljeno:

- dana

Pred Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Višnjica jedan je od najvećih projekata u njegovoj 73 godine dugoj povijest, objavio je Grad Lepoglava.

Riječ je o projektu energetske obnove vatrogasnog doma vrijednom 533.569 eura za čiju je realizaciju DVD Višnjica, u suradnji s Gradom Lepoglavom, dobio bespovratnih 222.679 eura.  Riječ je o sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. dobivenih na natječaju Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za dodjelu bespovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrada javnog sektora.

Realizaciju projekta u ovoj godini na održanoj je redovitoj Skupštini DVD-a Višnjica, predstavljajući plan rada, najavio njegov predsjednik Stjepan Križanec.

– Dobivena bespovratna sredstva samo su dio sredstava potrebnih za realizaciju projekta. Preostali 358.561 eura osigurat će Grad Lepoglava s kojim DVD Višnjica provodi ovaj projekt. U ime svih članica i članova DVD-a Višnjica zahvaljujem Gradu Lepoglavi na čelu s gradonačelnikom Marijanom Škvarićem te Gradskom vijeću na svesrdnoj pomoći u pripremi prijave i same izvedbe projekta obnove vatrogasnog doma u Višnjici. Zahvaljujem i članovima DVD-a Višnjica bez kojih, kao i njihovog odricanja, ne bi bili u prilici krenuti u ovaj projekt – poručio je predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec.

Skupštini DVD-a Višnjica nazočili su brojni gosti među kojima državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, zapovjednik Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Zvonko Glažar, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave i izaslanik župana Varaždinske županije Robert Dukarić, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije i izaslanik glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske Nedjeljko Vukalović i član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec.

– Kad smo odlučili krenuti u obnovu vatrogasnog doma u Višnjici pripremili smo projekt i spremni čekali otvaranje natječaja. Čekali smo to četiri godine. Projekt smo, sukladno uvjetima otvorenog natječaja, nadogradili sustavom koji će ugradnjom dizalice topline, solarnih panela i punjača električnih automobila, povećati energetsku učinkovitost vatrogasnog doma u Višnjici. Pripremu i provedu projekta te stručnu i financijsku potporu osigurao je Grad Lepoglava ispred kojeg zahvaljujem vatrogascima na svemu što čine štiteći živote i imovinu građana – poručio je gradonačelnik Škvarić.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave i izaslanik župana Varaždinske županije Robert Dukarić izrazio je zadovoljstvo početkom realizacije projekta uređenja vatrogasnog doma u Višnjici kojem je potporu dalo i Gradsko vijeće. Zahvalio je vatrogascima na njihovom radu i pomoći koju pružaju građanima. Pozivajući se na župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka najavio je mogućnost nabavke kombi vozila za DVD-u Višnjicu.

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop istaknuo je, obraćajući se nazočnima, važnost vatrogastva i vatrogasaca u sustavu zaštite Republike Hrvatske dok je predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedjeljko Vukalović poručio da je svaki vatrogasaca i svako društvo važna karika vatrogasne zajednice ne samo Republike Hrvatske već i na međunarodnoj razini.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Zvonko Glažar pohvalio je suradnju hrvatskih i slovenskih vatrogasaca kojoj su pridonijeli i višnjički vatrogasci kroz suradnju ss brojnim slovenskim vatrogasnim društvima.

Tijekom Skupštine višnjičkim su vatrogascima dodijeljene zahvalnice i priznanja. Među nagrađenima bio je i Stjepan Miholić kojem je dodijeljeno priznanje za 50 godina rada u vatrogastvu. Josip Pajtak proglašen je najvatrogascem DVD-a Višnjica u 2023. godini.

Život i društvo

Ludbreška komunalna tvrtka Lukom najavila smanjenje cijena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U gradskom komunalnom poduzeću Lukom najavili su smanjenje cijena grobnih naknada. Krajem 2022. godine građani su primili uplatnice s dvostruko većom cijenom spomenute komunalne usluge. Novi direktor Krešimir Horvat je pak odlučio cijenu smanjiti, kako je i obećao.

-Dobili smo suglasnost gradske uprave o smanjenju grobne naknade za deset posto. U ovom trenutku veće smanjenje nije moguće jer imamo dosta planiranih investicija, posebice na samom groblju. Trenutno tako imamo radove na dva groblja, gradskom u Ludbregu i mjesnom u Selniku. Na obje lokacije u tijeku je bojanje grobnih kuća, a uskoro krećemo i s uređenjem staza. U Selniku će biti šljunčane dok će dio staza u Ludbregu imati tlakavce – pojašnjava Krešimir Horvat, direktor Lukoma.

Pored gradskog groblja u Ludbregu započeli su i radovi na pripremi budućeg rasadnika.

-U fazi smo navoza zemlje, a stavljen je i kompost. Ideja je da u početnoj fazi rasadnik služi za potrebe komunalnog poduzeća, a kasnije je u planu i širenje. U nekoj sljedećem razdoblju tako planiramo napraviti plastenik te krenuti s hidroponskim uzgojem povrća – najavljuje Horvat.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Martijanec organizira zelenu čistku i pozivaju sve mještane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Martijanec organizira 3. Zelenu čistku te su stoga pozvali mještane i sve zainteresirane da se pridruže.

Treća zelena čistka održat će se u subotu 2. ožujka subota s početkom u 9 sati, a okupljanje će biti u Vrbanovcu, kod nogometnog igrališta, ulica Brigade braće Radić 33a.

– Predviđeno vrijeme trajanja je od 9 do 12 sati, a svi su pozvani na druženje i ručak u 12 sati na nogometnom igralištu u Vrbanovcu. U slučaju pitanja možete kontaktirati Općinu Martijanec na broj 042/207-887. Rukavice i vreće će osigurati Općina Martijanec – ističu iz Općine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje