Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Oko 400 djece u šarenoj koloni Dječjeg fašnika v Marofu

Objavljeno:

- dana

Ulice Novog Marofa u subotu su, 10. veljače, preplavile šarene maskirane grupe mališana, sudionika „Dječjeg fašnika v Marofu”.

Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji koja se održava unatrag deset godina, a koja okuplja mališane iz novomarofskih dječjih vrtića.

A da su djeca uz pomoć svojih odgajateljica itekako ozbiljno shvatila sudjelovanje u maskiranoj povorci, najbolje pokazuje sva njihova maštovitost u izradi šarenih maski. Pod maskama svih oblika, veličina i boja, djeca su u veseloj povorci prošla gradskim ulicama da bi se naposljetku svaka skupina predstavila brojnim okupljenima na Trgu hrvatske državnosti.

– Još jednom odličan odaziv naših vrtića i udruga rezultirao je brojkom od 400- tinjak sudionika fašničke kolone. Stoga već dulji niz godina i imamo „Dječji fašnik v Marofu”. Djeca se već tradicionalno za njega pripremaju, a zanimljivo je da nikoga posebno ne izdvajamo već su svi pobjednici i svi isto nagrađeni. Svi su prvi. Za one malo veće, posljednjih se godina u organizaciji Cross lige Čevo organiziraju „Maškare na Čevu”, potpuno posebne i drugačije tako da i odrasli imaju kamo prošetati svoje maske, a ujedno i istražiti ljepote našeg kraja – otkrila je Renata Horvatić, voditeljica ureda Turističke zajednice Grada Novog Marofa.

Ovogodišnji program Dječjeg fašnika nije se održao ispred Kulturnog centra, već su djeca krenula od Dječjeg vrtića Novi Marof, Zagorskom ulicom do Trga hrvatske državnosti. Sve to zbog većeg prostora i jednostavnije organizacije. Svaka grupa koja je sudjelovala u maskiranoj povorci nagrađena je od strane Turističke zajednice Grada Novog Marofa, simbolično, ali upravo dovoljno na nabavu materijala za njihove kostime.

– Hvala svim vrtićima koji su se uključili u ovogodišnji fašnik. Ovo je posebno doba godine kada svi barem nakratko možemo biti što god poželimo. Vrijeme je to u kojem i vlast preuzimaju maškari, a nadam se da će je dobro obnašati, ali i da će što prije vratiti ključeve grada – našalio se gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Život i društvo

Ludbreška komunalna tvrtka Lukom najavila smanjenje cijena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U gradskom komunalnom poduzeću Lukom najavili su smanjenje cijena grobnih naknada. Krajem 2022. godine građani su primili uplatnice s dvostruko većom cijenom spomenute komunalne usluge. Novi direktor Krešimir Horvat je pak odlučio cijenu smanjiti, kako je i obećao.

-Dobili smo suglasnost gradske uprave o smanjenju grobne naknade za deset posto. U ovom trenutku veće smanjenje nije moguće jer imamo dosta planiranih investicija, posebice na samom groblju. Trenutno tako imamo radove na dva groblja, gradskom u Ludbregu i mjesnom u Selniku. Na obje lokacije u tijeku je bojanje grobnih kuća, a uskoro krećemo i s uređenjem staza. U Selniku će biti šljunčane dok će dio staza u Ludbregu imati tlakavce – pojašnjava Krešimir Horvat, direktor Lukoma.

Pored gradskog groblja u Ludbregu započeli su i radovi na pripremi budućeg rasadnika.

-U fazi smo navoza zemlje, a stavljen je i kompost. Ideja je da u početnoj fazi rasadnik služi za potrebe komunalnog poduzeća, a kasnije je u planu i širenje. U nekoj sljedećem razdoblju tako planiramo napraviti plastenik te krenuti s hidroponskim uzgojem povrća – najavljuje Horvat.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Martijanec organizira zelenu čistku i pozivaju sve mještane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Martijanec organizira 3. Zelenu čistku te su stoga pozvali mještane i sve zainteresirane da se pridruže.

Treća zelena čistka održat će se u subotu 2. ožujka subota s početkom u 9 sati, a okupljanje će biti u Vrbanovcu, kod nogometnog igrališta, ulica Brigade braće Radić 33a.

– Predviđeno vrijeme trajanja je od 9 do 12 sati, a svi su pozvani na druženje i ručak u 12 sati na nogometnom igralištu u Vrbanovcu. U slučaju pitanja možete kontaktirati Općinu Martijanec na broj 042/207-887. Rukavice i vreće će osigurati Općina Martijanec – ističu iz Općine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje