Povežite se s nama

Život i društvo

Evo što je naglasio biskup Josip Mrzljak povodom Stepinčeva i 25. obljetnice svoga biskupskog ređenja

Foto: Varaždinska biskupija

Objavljeno:

- dana

Svečano euharistijsko slavlje o blagdanu bl. Alojzija Stepinca, drugog zaštitnika Varaždinske biskupije, u zajedništvu s varaždinskim biskupom Božom Radošem te svećenicima iz biskupije predslavio je 9. veljače umirovljeni biskup Josip Mrzljak koji je tom prigodom proslavio i 25. obljetnicu svoga biskupskog ređenja.

Svećenici Varaždinske biskupije su se prije misnoga slavlja okupili na zajednički mjesečni susret. Na početku susreta pozdrave je uputio biskupski vikar za kler Varaždinske biskupije preč. Anđelko Košćak koji je nakon molitve Večernje najavio i predavača – umirovljenog dugogodišnjeg župnika iz Lepoglave mons. Andriju Kišičeka. Kao župnik i dekan Bednjanskoga dekanata mons. Kišiček rado je dočekivao brojne hodočasnike koji su dolazili vidjeti sakralnu i kulturnu baštinu lepoglavske župe, ali i produbiti znanje o životu i mučeništvu blaženog Alojzija Stepinca, koji je u lepoglavskoj kaznionici bio zatočen 1874 dana. Iz toga razloga govorio je na susretu o nepoznatim i manje poznatim činjenicama iz života bl. Stepinca, napose za vrijeme njegova boravka u Lepoglavi.

Nakon predavanja uslijedila je molitva bl. Alojziju Stepincu. Potom je euharistijsko slavlje započelo svečanim ulaskom svećenika u katedralu, objavila je Varaždinska biskupija.

– Od 1960. godine, datum 10. veljače poseban je u našoj hrvatskoj i crkvenoj povijesti. Puno puta čuli su se lažni glasovi i osude o bl. Stepincu, ali oni su postajali sve manji, a glasovi molitve postajali su sve jači. Glasovi o svetosti doveli su do proglašenja Alojzija Stepinca blaženim. Iako još ima onih koji ga smatraju kontroverznim čovjekom, mi ga želimo slijediti kao onoga koji nam je kompas, kao orijentir za kršćanski i svećenički život – rekao je mons. Mrzljak uvodeći u misno slavlje.

„Tko je Alojzije Stepinac?“, upitao je na početku homilije biskup Mrzljak. Kazao je kako je vjernicima to pitanje pomalo neobično ili čudno jer znaju tko je on, ali, naglašava propovjednik, u društvu ipak postoje oni koji ga smatraju kontroverznim, koji ga smatraju prijepornim te to pišu u školskim udžbenicima, a jedan takav nosi naslov: „Zašto je povijest važna?“ Naveo je činjenicu da je taj udžbenik zabranjen od Ministarstva znanosti i obrazovanja. „Iako u demokratskom društvu postoje razna prava, nema svatko pravo poučavati ljude ako je riječ o lažima i obmanama. Prošao sam školovanje u komunističkom sustavu i znam što govorim“.

Nastavio je pripovijedati neke crtice iz Stepinčeva života. Podijelio je i nekoliko misli iz propovijedi kardinala Kuharića koje je iznosio na proslavama Stepinčeva u zagrebačkoj katedrali.

– Blagdan bl. Alojzija uvijek je prigoda da se širi istina o našem blaženiku koju nitko ne može zaustaviti. Neka nam bude zagovornik, posebno nama svećenicima, ali i svima na putu kršćanskoga života – zaključio je mons. Mrzljak.

Na kraju mise uime svih svećenika, redovnika, bogoslova i vjernika čestitku biskupu Mrzljaku o 25. obljetnici biskupskog ređenja te zahvalu za sve dobro koje je učinio u biskupiji uputio je mons. Bože Radoš, želeći mu dobro zdravlje, nastavak dobre suradnje te trajnu molitvenu podršku. Tom prilikom uručio mu je i dar, biskupski štap. „Na njemu su grbovi bl. Alojzija Stepinca, Vaš grb i znamen Blažene Djevice Marije. Neka Vas prati njihov zagovor!“, poručio je.

Zahvalio je i mons. Kišičeku na iznesenim sjećanjima o bl. Stepincu te svećenicima, redovnicima, bogoslovima i vjernicima na dolasku na proslavu drugog zaštitnika Varaždinke biskupije.

Mons. Mrzljak zahvalio je na riječima i daru biskupskog štapa, posebice jer je štap izrađen od drveta te mu je time i lakši. Zahvalio je svećenicima i svima na dolasku na euharistiju koja je uvijek, kako je naglasio, zahvala Bogu.

– Dobro je slaviti jubileje, kako kaže sv. Ivan Pavao II., jer prepoznajemo Boga na djelu u našem životu i na tomu mu možemo zahvaliti. Zahvaljujem svima vama i preporučam se u vaše molitve – poručio je biskup Mrzljak.

Život i društvo

Ludbreška komunalna tvrtka Lukom najavila smanjenje cijena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U gradskom komunalnom poduzeću Lukom najavili su smanjenje cijena grobnih naknada. Krajem 2022. godine građani su primili uplatnice s dvostruko većom cijenom spomenute komunalne usluge. Novi direktor Krešimir Horvat je pak odlučio cijenu smanjiti, kako je i obećao.

-Dobili smo suglasnost gradske uprave o smanjenju grobne naknade za deset posto. U ovom trenutku veće smanjenje nije moguće jer imamo dosta planiranih investicija, posebice na samom groblju. Trenutno tako imamo radove na dva groblja, gradskom u Ludbregu i mjesnom u Selniku. Na obje lokacije u tijeku je bojanje grobnih kuća, a uskoro krećemo i s uređenjem staza. U Selniku će biti šljunčane dok će dio staza u Ludbregu imati tlakavce – pojašnjava Krešimir Horvat, direktor Lukoma.

Pored gradskog groblja u Ludbregu započeli su i radovi na pripremi budućeg rasadnika.

-U fazi smo navoza zemlje, a stavljen je i kompost. Ideja je da u početnoj fazi rasadnik služi za potrebe komunalnog poduzeća, a kasnije je u planu i širenje. U nekoj sljedećem razdoblju tako planiramo napraviti plastenik te krenuti s hidroponskim uzgojem povrća – najavljuje Horvat.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Martijanec organizira zelenu čistku i pozivaju sve mještane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Martijanec organizira 3. Zelenu čistku te su stoga pozvali mještane i sve zainteresirane da se pridruže.

Treća zelena čistka održat će se u subotu 2. ožujka subota s početkom u 9 sati, a okupljanje će biti u Vrbanovcu, kod nogometnog igrališta, ulica Brigade braće Radić 33a.

– Predviđeno vrijeme trajanja je od 9 do 12 sati, a svi su pozvani na druženje i ručak u 12 sati na nogometnom igralištu u Vrbanovcu. U slučaju pitanja možete kontaktirati Općinu Martijanec na broj 042/207-887. Rukavice i vreće će osigurati Općina Martijanec – ističu iz Općine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje