Povežite se s nama

Život i društvo

Poslodavcima koji ne zaposle osobe s invaliditetom kazne i milijun kuna mjesečno

Objavljeno:

- dana

OD POČETKA NOVE GODINE

Kada dođu platiti račun na blagajnu tvrtke Čistoća na varaždinskoj tržnici, građani novac predaju Josipu Puškadiji. Ovaj 21-godišnjak na blagajni radi od srpnja i to je njegovo prvo radno mjesto.

Od velikog broja svojih vršnjaka ne razlikuje se samo po tome što se uspio zaposliti, nego i po tome što je gluha osoba.

– Zadovoljan sam poslom. Nemam primjedbi – sa smiješkom je objasnio Josip uz pomoć kolegice Maje Papp, koja se s njim odlično slaže.

Direktor Čistoće Davor Skroza pojašnjava da Josipa nisu zaposlili zbog ispunjavanja kvota, nego su mu željeli omogućiti da se dokaže na radnom mjestu i samostalno zarađuje za život.

Da bi više osoba s invaliditetom trebalo zaposliti, smatra i umirovljenica Štefica Benc iz Beretinca. – U Varteksu je nekada bilo zaposleno puno radnika s oštećenjima sluha, no mogli su komunicirati, a bili su odlični radnici – istaknula je.

Centar Silver u sklopu projekta MODEL 4P pruža besplatne usluge za poslodavce i osobe s invaliditetom

I dok je danas teško susresti osobu s invaliditetom koja radi na radnome mjestu koje uključuje komunikaciju s klijentima, sljedeće godine to više ne bi trebala biti iznimka.

Barem se tako očekuje s obzirom na to da 1. siječnja 2015. počinje obveza kvotnog zapošljavanja za sve poslodavce koji imaju 20 i više zaposlenika.

To je propisano novim Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Ne ispune li zakonske obveze, za poslodavce je predviđena i kazna.

Imaju i posudionicu

– Za svaku osobu s invaliditetom, koju unatoč obvezi ne zaposle, poslodavci će u pravilu plaćati penale u iznosu od 30 posto prosječne plaće u Hrvatskoj, što iznosi oko 900 kuna mjesečno. Neki poslodavci misle da će im lakše biti plaćati kazne, ali samo iz neznanja o tome koliko puno osobe s invaliditetom mogu pružiti. Međutim, s obzirom na to da ima onih koji zapošljavaju jako puno ljudi, kazne se penju i do milijunskih iznosa mjesečno. Istovremeno, nemaju pravo na nikakve olakšice koje su predviđene za sve koji zaposle osobu s invaliditetom – rekla je Andreja Matković, radna terapeutkinja iz zagrebačkog Centra za rehabilitaciju Silver.

Ona je zajedno s kolegama nedavno u Varaždinu predstavila projekt tog Centra pod nazivom “MODEL 4P = podrška + posloprimci + poslodavci = posao”. Riječ je o projektu koji sufinancira EU iz Europskog socijalnog fonda, a zahvaljujući tome Centar Silver pruža besplatnu stručnu pomoć.

– Osobe s invaliditetom mogu se javiti u naš Savjetodavni karijerni centar, u kojem ćemo im pomoći da pripreme zamolbu i životopis, odnosno da se pripreme za intervju ili da razviju svoje radne potencijale – pojašnjava radna terapeutkinja.

Besplatne informacije i savjeti na licu mjesta

Poslodavcima pak podršku osigurava njihov mobilni tim koji su nazvali Kompas.

– Nudimo besplatne konzultantske savjete, i to od općenitih informacija o tome koje sve vrste invaliditeta postoje, što sve osobe s invaliditetom mogu raditi, pa do konkretne pomoći u slučaju da se odluče na zapošljavanje. Tada naš mobilni tim dolazi na ciljano radno mjesto, pogleda ga i daje informacije jesu li eventualno potrebne prilagodbe i kakve. Ujedno nudimo informacije o poticajima na koje poslodavci imaju pravo – ističe Andreja Matković.

Mobilni tim Kompas poslodavcima pruža informacije o subvencijama, a daju i savjete o prilagodbama radnog mjesta

Dodaje da su u sklopu projekta uspjeli nabaviti i dio tzv. asistivne tehnologije.

– Ako zaposli osobu s invaliditetom za koju su potrebne prilagodbe radnog mjesta, poslodavac u našoj posudionici može posuditi što mu treba do trenutka dok sam to ne nabavi. Naime, država subvencionira poslodavcima i nabavu asistivne tehnologije – napominje.

Projekt traje do 1. siječnja 2015., ali će stručne osobe iz Centra Silver i nakon toga biti na raspolaganju za sve upite i nejasnoće.

KONTAKT ZA BESPLATNE SAVJETE

Centar za rehabilitaciju Silver
Štefanovec 34, Zagreb

Tel.: 091/239-44-63
e-mail: [email protected]
www.czrs.hr

 

 

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Život i društvo

Učenici iz Varaždinske županije sudjelovali na državnom LiDraNo-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Vinkovcima okupili su se LiDraNovci, ljubitelji lijepe hrvatske riječi, literarnog, novinarskog, dramskog i radijskog stvaralaštva iz cijele Hrvatske.

Državni LiDraNo za osnovnoškolce trajao je od 22. do 24. travnja, a Varaždinska županija imala je svoje predstavnike u svim izrazima. Iva Farkaš iz I. osnovne škole Varaždin i Vid Brajković iz OŠ Petrijanec, predstavili su svoje uratke na okruglom stolu za literarne radove.

Njihove su mentorice Marija Hublin i Željka Rabuzin. U kategoriji dramskog stvaralaštva svoj su pojedinačni scenski nastup izvele Ema Štrlek iz OŠ Vidovec i Tonka Tkalec iz II. osnovne škole Varaždin. Do državne razine smotre pratile su ih i usmjeravale mentorice Kristinka Štefan i Maja Šmic.

U novinarskom izrazu imali smo najviše predstavnika. Poziv na državni LiDraNo svojim je samostalnim novinarskim radom izborio Aleksandar Fic iz OŠ Novi Marof sa svojom mentoricom Sunčicom Križan Kadi. Varaždinska županija imala je čak 2 školska lista na državnoj razini, to su Klen iz OŠ Klenovnik te Šemica iz OŠ Šemovec, a redakcije su u Vinkovcima predstavljale urednice Marta Rogina i Nina Ajhler sa svojim mentoricama, Marijom Konjević i Valentinom Barulek Boltižar.

U kategoriji radijskog stvaralaštva emisijom Utapanje županiju su predstavljali David Telebar i Ante Kovačić iz OŠ Petrijanec, njihova je mentorica Željka Rabuzin. Učenici iz naše županije na svim su okruglim stolovima pohvaljeni od strane državnih povjerenstava koja čine eminentni stručnjaci i umjetnici iz područja stvaralaštva koje procjenjuju i vrednuju na ovoj razini smotre, koja sve do završnice ima natjecateljski karakter.

Učenici su potaknuti na daljnje stvaranje jer se iz njihovih uradaka iščitava visoka motiviranost i kreativnost, a to je ono, što uz, naravno, ljubav prema hrvatskome jeziku, svaki LiDraNovac mora imati. Za svoj rad priznanje i zahvalu primile su i njihove mentorice kojima se na zatvaranju smotre upravo riječju hvala, obratila glavna tajnica smotre LiDraNo i viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Marijana Češi.

Učenici su imali priliku predstaviti se u jednoj od najljepših knjižnica Hrvatske, nastupati u Kazalištu Joze Ivakića, prošetati starom jezgrom i kušati slavonske slastice. Kad požele se ravnice, neki će se od njih sigurno vratiti u Vinkovce jer široka je duša slavonska u gradu Josipa Runjanina, Ivana i Josipa Kozarca, bana Šokčevića i mnogih drugih poznatih Vinkovčana.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje