Povežite se s nama

Život i društvo

Razvojni programi za zapošljavanje mladih

Objavljeno:

- dana

SVEČANO

Općina Cestica prošli je tjedan brojnim događanjima proslavila svoj dan. Oko 150 umirovljenika družilo se na sportskim susretima u Gornjem Vratnu, a održana je i promocija knjige „Povijest vatrogastva općine Cestica“ autora Franje Talana, na koju je načelnik općine Mirko Korotaj iznimno ponosan.

– Nakon što smo lani proslavili 20 godina vatrogasne zajednice, krenulo je skupljanje materijala za monografiju, koja je napravljena vrlo kvalitetno. Vrlo sam zadovoljan i ponosan da smo izdali takav pisani dokument o vatrogastvu, jer ta knjiga sadrži i povijest svih šest društava na općinskom području, od osnivanja do današnjih dana – kaže načelnik M. Korotaj.

Bungalovi i aquapark

Svečana sjednica Općinskoga vijeća, pak, bila je prilika da se istaknu pozitivni rezultati koji su u općini ostvareni u proteklom razdoblju. Energetski je obnovljena općinska zgrada, što je sufinanciralo Ministarstvo gospodarstva, radilo se na legalizaciji društvenih objekata, sufinanciran je smještaj djece u dječji vrtić… Trenutno je u izgradnji vodovodna mreža Gornje Vratno – Boršanec u dužini 3.000 metara, a vrijednost investicije je 1,4 milijuna kuna.
– Planirani završetak radova je kraj ove godine, a izgradnjom ovog odvojka završila bi i jedna od većih investicija u izgradnji vodovodne mreže na općinskom području. Sredstva su, na inicijativu župana Predraga Štromara, osigurale Hrvatske vode. Također, u Velikom Lovrečanu napravljena je rekonstrukcija vodovodne mreže u Ulici Vladimira Nazora, a u Dubravi Križovljanskoj u Ulici Rudolfa Korotaja. Postavljena je i javna rasvjeta na lokaciji stare škole u Križanču, a iduće godine planirana je rekonstrukcija niskonaponske mreže u Cestici, Križovljanu Radovečkom i Radovcu, s ciljem povećanja kvalitete opskrbe električnom energijom u tom dijelu općine – rekao je Korotaj.

Uz sufinanciranje Ministarstva kulture, do kraja godine izvodit će se radovi na kapeli u Križanču, na pilu u Kolarevcu, kapeli sv. Lovre u Lovrečanu i na crkvi Uzvišenja Sv. Križa u Radovcu. U općini se provode i europski projekti i to tri IPARD programa, čija je vrijednost pet milijuna kuna.
– Općinsko vijeće prihvatilo je i razvojne programe općine za razdoblje od 2014. do 2020. godine, a riječ je o većim projektima, kojih je dio već u pripremi. Jedan od njih je izgradnja kulturno-poslovnog centra općine, za čiju smo izradu uspjeli dobiti 217.000 kuna preko natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova. Cijeli projekt će se unutar tri godine kandidirati za europske fondove – istaknuo je Korotaj.Uz Dravu u Babincu planirana je gradnja bungalova, odnosno kampa s rekreativnim sadržajima, u Križovljangradu predviđena je gradnja aquaparka sa zabavnim vodenim i rekreativnim sadržajima, a među većim planiranim investicijama je i dogradnja dječjeg vrtića.

Iako je HNS u Cestici u koaliciji sa SDP-om, na čelu Općinskoga vijeća je član HDZ-a, no svi surađuju i zajedno rade na dobrobit općine.
– Vizija HDZ-a Općine Cestica, a jednak je stav i svih stranaka u Općinskom vijeću, je da postoje segmenti u koje općina Cestica treba ulagati kako bismo ostvarili još veću razvijenost. To su ulaganja u obrazovanje mladih i gospodarstvo.
Od ove godine Općina sufinancira nabavku osnovnoškolskih udžbenika i udvostručila je broj studentskih stipendija. Što se tiče gospodarstva, potrebno je do kraja razviti naše gospodarske zone i osigurati uvjete za prihvat novih investicija, kako bi se naši ljudi, posebice mladi, mogli zapošljavati. Želim da u sljedećem razdoblju svi vijećnici aktivno sudjeluju u radu, kako bismo zajednički doprinijeli boljitku i napretku naše općine te tako opravdali mandate koje su nam dali građani – rekao je predsjednik Općinskoga vijeća Tomislav Lazar (HDZ).Zamjenik načelnika općine Žarko Rodeš (SDP) rekao je da svrhu svoga političkog djelovanja vidi u pomaganju u razvitku općine i svih njezinih mještana.

– Za vrijeme mandata aktualne Vlade dobro surađujemo s ministarstvima, pa smo tako dogovorili novčanu pomoć u nekoliko navrata. Zajedno pripremamo nekoliko većih projekata te će općina Cestica u skoroj budućnosti biti još ljepša i ugodnija za život – naglasio je Rodeš.
U sklopu obilježavanja Dana općine, održane su i seoske igre, služena je i sveta misa u župnoj crkvi, a mještani su se dva dana zabavljali uz Fiškale, Lidiju Bačić, Faringaše i Mirka Švendu – Žigu.

Sanacija odlagališta do kraja rujna

U Općini Cestica posebno su ponosni na to što se od sredine ove godine na odlagalište smeća u Gornje Vratno više ne dovozi smeće iz Cestice i ostalih općina. To se odlagalište trenutačno sanira, a otpad se vozi na odlagalište neopasnog otpada Johovača u Velikoj Trnovitici. Deponij bi trebao biti saniran do kraja rujna ove godine.
– U narednom razdoblju uvest ćemo selekciju i razvrstavanje otpada u domaćinstvima i prikupljat ćemo ga u četiri posude. Prikupljanje otpada realizirat ćemo s tvrtkom Čistoća, u skladu sa zakonom, kako je propisano. Za to ćemo educirati stanovništvo i osigurati kante.  Novina je i da se krupni otpad ubuduće više neće odvoziti jednom godišnje skupljanjem po selima, već po pozivu. Znači, svako domaćinstvo treba nazvati Čistoću, kada ima potrebu za odvozom krupnog otpada – naglasio je Korotaj.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje