Povežite se s nama

Život i društvo

Tek osvojio broncu, a već razmišnja o novoj Olimpijadi – u Pakistanu

Objavljeno:

- dana

USPJEH GIMNAZIJALCA ILIJE SRPAKA

– Testovi su bili jako teški i svi smo se pribojavali da nećemo osvojiti medalje. Kad je objavljeno da smo osvojili dvije brončane medalje bili smo presretni! – otkrio nam je Ilija Srpak.

Učenik Prve gimnazije Varaždin ponosni je vlasnik jedne od ukupno dvije osvojene brončane medalje na 47. Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi u Bakuu u Azerbajdžanu koja se održavala od 20. do 29. srpnja. Drugu je osvojio Jakov Smešny, maturant Gimnazije Andrije Mohorovičića iz Rijeke, a na olimpijadi su Hrvatsku predstavljali i Barbara Rubinić, maturantica 1. gimnazije Zagreb te Josip Draženović, maturant Gimnazije Karlovac.

Zemlja bogata naftom poznata po naru

Ilija, koji će ove jeseni krenuti u drugi razred Prve gimnazije, već je zapisan kao najmlađi učenik u Hrvatskoj koji se uspio plasirati na Međunarodnu kemijsku olimpijadu, a s osvojenom brončanom medaljom sada je postao najmlađi učenik koji je na jednom ovako velikom i jakom natjecanju osvojio medalju! No, njegov put do najnovijeg uspjeha nije bio lak, posebno kada se u obzir uzmu ovogodišnji zadaci.

Ovogodišnju Olimpijadu Ilija će zapamtiti po najzahtjevnijim zadacima u zadnjih nekoliko godina.

– Na Olimpijadi nema kategorija. Svih 292 učenika zajedno se natječu rješavajući iste zadatke i to tri eksperimentalna te osam teorijskih. Među eksperimentalnim zadacima bili su organska sinteza, kvantitativno određivanje sastava otopine i spektrofotometrijsko određivanje kinetike neke reakcije. Kod teorijskih zadataka bavili smo se s problemima kao što su refrigeratori (tvari koje se koriste za hlađenje u industrijskim postrojenjima zbog njihovih povoljnih termodinamičnih svojstava), sintezom prirodnih spojeva koji su odgovorni za miris kruha i miris nara te na kraju problemima s naftom i njezinom razgradnjom u prirodi biokemijskim putevima. Svi ti zadaci nisu bili slučajni jer Azerbajdžan je bogat naftom, nar je nacionalno voće i u Bakuu je započela prva sovjetska serijska proizvodnja klima uređaja za kućanstva koji su koristili refrigeratore druge generacije kao što je klordifluormetan. Bili su to najzahtjevniji zadaci u zadnjih nekoliko godina i to se najbolje vidi po bodovnoj granici. Za brončanu medalju je bilo potrebno 31,89 %, dok je na lakšim testovima granica znala ići i do 50 % – ispričao je Ilija. Jaka je bila i konkurencija.

Tijekom natjecanja nisu znali jedan za drugoga

– Sve dok me nisu prozvali nisam bio siguran jesam li osvojio medalju. Nisam se bojao Kineza, Indijaca, Tajlanđana, Japanaca, Tajvanaca, Rusa i Amerikanaca jer sam znao da će zadatke riješiti bolje od mene i svih nas. To se na kraju i pokazalo točnim. Kinezi su, očekivano, osvojili četiri zlatne medalje, a ostali su također osvojili zlata i srebra. Bilo me je strah da ću izgubiti od država koje su u našem rangu, kao što su države iz Južne Amerike, nekih europskih država i Afrike – priznao je Ilija koji se za Olimpijadu dugo pripremao.

Nisam se bojao Kineza, Indijaca, Tajlanđana… Strah me bio da ću izgubiti od država koje su u našem rangu.

Teorijske pripreme on i ostali hrvatski natjecatelji radili su s profesorima s Prirodoslovno-matemaičkog fakulteta (PMF), Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta te Instituta Ruđer Bošković.

– Nakon odabira, nas četvero su za eksperimentalne zadatke pripremali profesori Vesna Petrović Peroković, Ivan Nemet i Tomislav Portada. Na olimpijadu je s nama išlo dvoje metora, profesori Tomislav Cvitaš sa PMF-a i Branka Zorc s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta. Odmah po dolasku u Bakuu smo odvojeni i poslani u različite hotele te smo bili razdvojeni tijekom cijele olimpijade. Profesori su nam prevodili testove na hrvatski jezik, ocjenjivali testove i “natezali” se sa organizatorima oko naših bodova. Svima sam im jako zahvalan, kao i svima koji su nas pripremali za Olimpijadu i koji su nas podržali da odemo na ovo natjecanje jer doživjeli smo jedinstveno životno iskustvo – rekao je Ilija kojem je u mislima već sljedeća Olimpijada.

– Osvojena brončana medalja meni je poticaj za daljnje učenje kemije te Olimpijadu koja se iduće godine u srpnju održava u Karachi u Pakistanu. Imam mogućnost ići na još tri Olimpijade do kraja srednje škole i nadam se da ću se kvalificirati na svaku i osvojiti medalje, možda jednom čak i zlatnu – priželjkuje varaždinski gimnazijalac.

(PRE)MLAD

Učenici su se na 47. Međunarodnu kemijsku olimpijadu plasirali po rezultatima izlučnog testa na koji su bili pozvani učenici koji su ostvarili značajne rezultate na državnom natjecanju iz kemije 2014. u kategoriji 1., 2. i 3. razreda. – Kad smo pisali test u travnju ove godine to su bili učenici 2., 3. i 4. razreda. Kako sam ja bio u prvom razredu, no pokazao sam jako veliki interes za ovo najtecanje, bio sam pozvan makar sam bio premlad – ispričao je Ilija Srpak.

Izvor:
Foto: RT ARHIVA/ILIJA SRPAK

Život i društvo

Učenici iz Varaždinske županije sudjelovali na državnom LiDraNo-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Vinkovcima okupili su se LiDraNovci, ljubitelji lijepe hrvatske riječi, literarnog, novinarskog, dramskog i radijskog stvaralaštva iz cijele Hrvatske.

Državni LiDraNo za osnovnoškolce trajao je od 22. do 24. travnja, a Varaždinska županija imala je svoje predstavnike u svim izrazima. Iva Farkaš iz I. osnovne škole Varaždin i Vid Brajković iz OŠ Petrijanec, predstavili su svoje uratke na okruglom stolu za literarne radove.

Njihove su mentorice Marija Hublin i Željka Rabuzin. U kategoriji dramskog stvaralaštva svoj su pojedinačni scenski nastup izvele Ema Štrlek iz OŠ Vidovec i Tonka Tkalec iz II. osnovne škole Varaždin. Do državne razine smotre pratile su ih i usmjeravale mentorice Kristinka Štefan i Maja Šmic.

U novinarskom izrazu imali smo najviše predstavnika. Poziv na državni LiDraNo svojim je samostalnim novinarskim radom izborio Aleksandar Fic iz OŠ Novi Marof sa svojom mentoricom Sunčicom Križan Kadi. Varaždinska županija imala je čak 2 školska lista na državnoj razini, to su Klen iz OŠ Klenovnik te Šemica iz OŠ Šemovec, a redakcije su u Vinkovcima predstavljale urednice Marta Rogina i Nina Ajhler sa svojim mentoricama, Marijom Konjević i Valentinom Barulek Boltižar.

U kategoriji radijskog stvaralaštva emisijom Utapanje županiju su predstavljali David Telebar i Ante Kovačić iz OŠ Petrijanec, njihova je mentorica Željka Rabuzin. Učenici iz naše županije na svim su okruglim stolovima pohvaljeni od strane državnih povjerenstava koja čine eminentni stručnjaci i umjetnici iz područja stvaralaštva koje procjenjuju i vrednuju na ovoj razini smotre, koja sve do završnice ima natjecateljski karakter.

Učenici su potaknuti na daljnje stvaranje jer se iz njihovih uradaka iščitava visoka motiviranost i kreativnost, a to je ono, što uz, naravno, ljubav prema hrvatskome jeziku, svaki LiDraNovac mora imati. Za svoj rad priznanje i zahvalu primile su i njihove mentorice kojima se na zatvaranju smotre upravo riječju hvala, obratila glavna tajnica smotre LiDraNo i viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Marijana Češi.

Učenici su imali priliku predstaviti se u jednoj od najljepših knjižnica Hrvatske, nastupati u Kazalištu Joze Ivakića, prošetati starom jezgrom i kušati slavonske slastice. Kad požele se ravnice, neki će se od njih sigurno vratiti u Vinkovce jer široka je duša slavonska u gradu Josipa Runjanina, Ivana i Josipa Kozarca, bana Šokčevića i mnogih drugih poznatih Vinkovčana.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje