Povežite se s nama

Život i društvo

U subotu se u atriju Županije prodaje sarma i varaždinski klipiči, prihod ide oboljenim od malignih bolesti

Objavljeno:

- dana

od 10 sati

U atriju Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu će u subotu, 16. prosinca, u 10 sati početi humanitarno događanje na kojem će građani moći uživati u sarmi spravljenoj od autohtonog Varaždinskog zelja i autohtonim Varaždinskim klipičima, a sve će biti popraćeno tamburaškom glazbom.

 – U atriju Županijske palače u subotu će biti prava mala veselica na koju pozivamo sve građane. Sarma će se prodavati po cijeni od svega deset kuna, a klipič po cijeni od dvije kune. Sva prikupljena sredstva namijenjena su Zakladi Vita, čiji osnivač je Varaždinska županija, a koja osigurava pomoć roditeljima djece oboljele od malignih i drugih teških bolesti – najavila je Natalija Martinčević, posebna savjetnica župana na konferenciji za novinare u ponedjeljak, 11. prosinca.

Osim prikupljanja sredstava za Zakladu Vita, cilj događanja je i promocija autohtonih proizvoda Varaždinske županije. Varaždinsko zelje je zaštićeno na razini Europske unije, kao i Zagorski puran, dok je Varaždinski klipič zaštićen na razini Hrvatske, a pokrenut je i postupak zaštite na razini Europske unije.

 – Strateški smo odredili da idemo u jačanje naših autohtonih proizvoda, pa će sljedeće godine biti organiziran niz događanja kojima će se promovirati i bučino ulje – napomenula je Natalija Martinčević.

Varaždinska županija se ove godine prvi put uključila u događanja u sklopu Adventa u Varaždinu.

– Županijsku palaču smo pretvorili u adventski kalendar kojim promoviramo prirodne ljepote i kulturnu baštinu naše županije. Namjera je i da ovu prekrasnu palaču još više otvorimo građanima, pa je naša želja uključiti je u što više događanja – rekla je savjetnica župana.

Zahvalila je Mariji Cafuk iz OPG-a Cafuk, koja je donirala Varaždinsko zelje, kao i Damiru Crlenom iz Udruge kuhara Varaždinske županije koji će biti zadužen za pripremu sarme i klipiča. Uz njih, na konferenciji za novinare bio je i dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Izvor: Ivan Agnezović, Županija
Foto:

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Državni inspektorat objavio: U ovim autima uočeni su problemi, javite se trgovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni inspektorat ovog je tjedna objavio je nekoliko obavijesti o tome da su u nekim vozilima uočene određene poteškoće i nedostatci te bi se vlasnici trebali javiti trgovcima kod kojih su kupili svoja vozila.

Osobna vozila / kombi Eos, Golf, Golf Plus, Golf Cabrio, Sharan, Passat CC, Passat, Polo, Fox, Vivo Classic, Crafter

Kada se zračni jastuk vozača aktivira, kvar u generatoru plina zračnog jastuka može dovesti do nekontroliranog napuhavanja i oslobađanja metalnih fragmenata, što može uzrokovati ozljede putnika, piše N1.

Motocikli CBR600RA/RR, CBR1000RA/RR/S1/S2, GL1800/BD/B/DA

Zbog promjene metode izrade impelera pumpe goriva, gustoća impelera je smanjena. Preveliko skupljanje tijkom procesa sušenja je razlog što se impeler iskrivljuje, pa dolazi do pucanja površinskog sloja.

Osobna vozila Honda ZR-V

Naslon za glavu na prednjem desnom sjedalu može biti deformiran i savijen prema naprijed, te ukoliko dođe do sudara neće adekvatno zaštititi putnike.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje