Povežite se s nama

U fokusu

˝Ludbreški proračun je razvojan, ali aglomeracije nema jer Vlada (opet) neće odraditi svoj posao˝

Objavljeno:

- dana

Ludbreški gradski vijećnici održali su 22. sjednicu, a na dnevnom redu našlo se preko dvadeset točaka, među kojima i donošenje proračuna u iznosu 9.554.344,37 EUR koji su vijećnici i prihvatili.

Porezni prihodi iznose 3.898.589,00 EUR, pomoći 2.268.740,24 EUR, prihodi od imovine 174.877,00 EUR, prihodi od administrativnih pristojbi i po posebnim propisima 1.464.844,00 EUR, prihodi od prodaje proizvoda i usluga 87.465,00 EUR , kazne i ostali prihodi 2.991,00 EUR, prihodi od prodaje nefinancijske imovine (kapitalni prihodi) 1.656.838,13 EUR.

Ukupni rashodi i izdaci Proračuna Grada Ludbrega za 2024. godinu planiraju se u iznosu od 9.554.344,37 EUR i u ravnoteži su sa planiranim prihodima.

Klub vijećnika Kandidacijske liste grupe birača nezavisne liste Dubravka Bilića i SDP-a istaknuo je kako ovaj, drugi po veličini proračun u Varaždinskoj županiji, smatra razvojnim, socijalnim i realnim. Klub vijećnika HDZ-a, HNS-a i Kandidacijske grupe birača nezavisne liste Igor Franolić proračun nije podržala uz obrazloženje da nije razvojan i da Grad tapka na mjestu.

– Ovaj proračun je razvojan, socijalno uravnotežen i osjetljiv. Ništa od navedenog u proračunu nije uklesano u kamenu, sve je podložno promjenama. Izdvajamo za osnovnu školu, stipendije, sport, ali zato jer mi to želimo. Iduće godine imat ćemo rekordan broj stipendista i nas to raduje. I nastavit ćemo sa svim izdvajanjima bez podrške onih koji dižu ruke protiv toga. Nije istina da ne ulažemo u stambeni dio, Varoške vrte pretvaramo u stambeni dio, u tijeku je izgradnja zgrade od strane privatnog investitora. Živimo u doba inflacije, ali ovaj proračun nastoji zaštititi građane Ludbrega i želimo im život učiniti ugodnijim. Nismo u proračun uvrstili aglomeraciju jer smatramo da Vlada RH neće odraditi svoj dio – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

U području predškolskog odgoja i prosvjete planirano je 1.515.657,00€ . To se odnosi na sufinanciranje boravka djece u sva tri dječja vrtića, edukacije i programe u dječjim vrtićima, boravak djece slabijeg imovinskog stanja, sufinanciranje prijevoza učenika, Osnovne škole Ludbreg (produženog boravka, sportskih aktivnosti i sl.), Srednje škole Ludbreg, higijenskih potrepština u Osnovnoj i Srednjoj školi Ludbreg te nove ustanove Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području – LORI . Za javne potrebe iz oblasti sporta planira se izdvojiti 195. 096,00 €, a što uključuje prijenos sredstava Zajednici sportskih udruga, financiranje programa kao i ulaganje u sportske objekte.

Na javne potrebe iz oblasti kulture planira se utrošiti 777.682,00 €. U toj glavi planirana su sredstva proračunskim korisnicima Centru za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“ u iznosu od 622.705,00 € i Gradskoj knjižnici i čitaonici „Mladen Kerstner“ Ludbreg u iznosu od 154.977,00 €.

Za promidžbu i troškove manifestacija 63.926,00 EUR, za javne potrebe iz oblasti socijalne skrbi 124.451,00 EUR (naknade građanima i kućanstvima, stipendije učenicima i studentima, naknade za novorođenu djecu), Crveni križ-34.313,00 € za organizacije civilnog društva 63.361,00 EUR, za Zajednicu tehničke kulture 15.000,00 EUR, za Vatrogasnu zajednicu i civilnu zaštitu 120.487,00 EUR, za javne potrebe iz oblasti turizma, sporta i kulturnog amaterizma (Turistička zajednica ) 150.000,00 EUR.

Za komunalni sustav, urbanizam i imovinu za 2024. godinu planira se izdvojiti 2.825.375,37 €, od čega za izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture, kao i za energetsku učinkovitost 2.819.375,37 €.

Planira se ulagati u adaptaciju gradskih objekata, društvenih domova, izgradnju staza na groblju, popunu nedostajućom javnom rasvjetom, izgradnju nedostajuće javne rasvjete po naseljima, izgradnju pješačko biciklističkih staza, uređenje parkirališta, asfaltiranje cesta iz poreza na kuće za odmor kao i asfaltiranje iz komunalne naknade i ostalih prihoda (Kalnička ulica u Ludbregu , u Poduzetničkoj zoni Apatija, Ulica akademika J. Tišljara, asfaltiranje parkinga ispred Otoka mladosti, parkinga uz sportsku dvoranu u Ludbregu) te asfaltiranje neasfaltiranih cesta nakon izgradnje vodovodne mreže (Selnik), sanaciju klizišta, ulaganje u dječja igrališta, komunalnu opremu.

Također se nastavlja sa ulaganjima po mjesnim odborima sukladno njihovim planovima i prijedlozima, a za tu svrhu u Proračunu su planirana sredstava u iznosu od 121.451,00 €.

Za razvojne projekte poduzetništvo, turizam i poljoprivredu planirano je 2.073.877,00 EUR.

Za program razvoja poduzetništva planirano je 101.329,00 EUR, dok se za razvoj i poticanje poljoprivrede planira izdvojiti 41.991,00 EUR .

1.930.557,00 EUR odnosi se na realizaciju projekata (kapitalni projekt STEM CENTAR LORI-planira se izdvojiti 532.608,00 EUR, energetska obnova zgrade Grada Ludbrega 526.470,00, dodatna ulaganja na Dječjem vrtiću „Radost“ Ludbreg 390.168,00 EUR, energetsku obnovu NK Podravina 66.361,00 EUR, tekući projekt InterACT Green 21.500,00 EUR).

Gradski su vijećnici donijeli i Odluku o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak na području Grada Ludbrega. Niža porezna stopa tako iznosi 21,6 posto, a viša porezna stopa 33,6 posto. Klub vijećnika HDZ-a, HNS-a i Kandidacijske grupe birača nezavisne liste Igora Franolića Odluku nije prihvatio. Ukidanjem prireza porezu na dohodak od 1. siječnja 2024. godine, Proračun Grada Ludbrega ostaje bez značajnih iznosa sredstava.

– Kad govorimo o porezima, pozdravljam inicijativu Vlade RH, ali treba napomenuti da se smanjuju mogućnosti lokalnih samouprava. Vlada nije odlučila smanjiti svoje poreze već one lokalnih samouprava. I dalje imamo najviši PDV u Europi i logično bi bilo jednako pomoći svima. Naša odluka ide u smjeru vlastitih prihoda, ali na način da ne utječe na građane, odnosno da i dalje osiguravamo stipendije, sufinanciramo vrtiće, pomažemo sport, kulturu i sve ostalo. Nismo se odlučili na najvišu moguću stopu poreza od 22,4 posto već 21,6 da omogućimo našim građanima rast plaća i istovremeno omogućimo normalno funkcioniranje grada – pojasnio je gradonačelnik Dubravko Bilić.

O nacrtu Odluke provedeno je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću u vremenu od 20.10.2023. do 20.11.2023. godine i tijekom internetskog savjetovanja nije zaprimljena niti jedna sugestija, prijedlog ili komentar.

U fokusu

HBOR projekte u Varaždinskoj županiji podržao s oko 373 milijuna eura  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) bili su u četvrtak, 22. veljače, u prostoru Kulturnog centra Ivan Rabuzin, domaćini radionica u okviru kojih su prezentirane mogućnosti financiranja kapitalnih projekata jedinica lokalne samouprave tijekom 2024. godine.

Na radionici je bilo govora i o mogućnostima financiranja poslovnih subjekata, s naglaskom na financiranje uz snižene troškove kreditnog zaduženja.

Stručni tim HBOR-a predstavio je jamstva Banke iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) za financiranje investicija komunalnih društava, a okupljenima je prezentirana i mogućnost subvencioniranja kamatne stope iz fonda NPOO-a. HBOR je u 30 godina poslovanja financirao više od 69.000 projekata u iznosu od gotovo 30 milijardi eura, a velik dio njih upravo na području Varaždinske županije.

– Samo unutar posljednjih deset godina HBOR je na području Varaždinske županije podržao gotovo 1000 projekata u vrijednosti od oko 373 milijuna eura. Smatram da smo dobro krenuli, ali i da trebamo nastaviti još boljim i jačim tempom – u uvodu je poručila Suzana Laušin-Katanec, direktorica Sektora kreditiranja HBOR-a, dodavši da Banka ima itekako što za ponuditi posebno u vremenima viših kamatnih stopa.

– Upravo je HBOR institucija koja će pomoći u pronalasku rješenja za povoljnije financiranje. Naime, jedinicama lokalne, područne i regionalne samouprave na raspolaganju su redovni kreditni programi HBOR-a za financiranje prihvatljivih i neprihvatljivih troškova EU projekata s rokovima otplate do 15 godina, ali i program Investicije javnog sektora. Zatim, NPOO financijski instrumenti, a od 2024. godine i financijski instrumenti u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. – poručila je Laušin-Katanec.

Prezentiran je i model izdavanja jamstva za kredite u okviru NPOO-a.

– Cilj NPOO mjera HBOR-a je potaknuti nove investicije privatnog i javnog sektora u zelenu i digitalnu tranziciju, ali i omogućiti podršku „običnim” projektima jačanja konkurentnosti – rekao je koordinator područnih ureda HBOR-a Tomislav Marković, dodavši da u ciljeve spada i horizontalni pristup mjerama bez ograničenja u veličinama poduzetnika i sektorima.

Proces izdavanja jamstva odvija se u nekoliko koraka, a započinje zahtjevom komunalnog društva u vlasništvu jedinice lokalne samouprave za odobrenjem investicijskog kredita HBOR-u, nekoj od banaka ili leasing društava. Sva daljnja komunikacija odvija se između financijskih kuća i HBOR-a.

– Kamatnu stopu je moguće subvencionirati do maksimalno 75 posto iznosa, ovisno o vrsti ulaganja i propisima o državnim potporama iz financijskih instrumenata Fonda subvencija iz NPOO-a – dodaje Marković.

A da su ovakve radionice itekako korisne i potrebne, potvrdio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

– Europska unija trenutno je u situaciji da kamate rastu jer Europska središnja banka na taj način usporava inflaciju. Imali smo krasan period vrlo niskih kamata koje su bile, kažimo to tako, komercijalne kamate u bankama od 1,5 do 2 posto. Sada se to mijenja, ali vjerujem da HBOR ima odgovore i može ponuditi ono što ne mogu komercijalne banke – mišljenja je Jenkač.

Gradonačelnik Novog Marofa pohvalio je i novu praksu HBOR-a koja se u potpunosti otvara prema krajnjim korisnicima.

– Do prije desetak godina do HBOR-a se teško dolazilo, a ako ste u tome i uspjeli, zahtjevi su se sporo rješavali i zapravo ste bili primorani rješenje tražiti putem komercijalnih banaka. U međuvremenu su se neke stvari ipak promijenile, a ovakva okupljanja i želja HBOR-a da postane pristupačan nama na najnižoj razini lokalne samouprave, dokaz su njihove proaktivnosti i promjena u poslovnoj politici. Vjerujem da smo svi dobili mnoštvo informacija o programima i kreditnim linijama, ali i o načinima ostvarivanja povoljnijih uvjeta za financiranje velikih projekata koji će u konačnici služiti našim građanima i podići kvalitetu njihova života – zaključio je gradonačelnik Jenkač.

Nastavite čitati

U fokusu

Za branje visibaba i ostalih proljetnica propisane su drakonske kazne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

visibaba

Potrebno je dopuštenje Ministarstva, kazne za fizičke osobe kreću se od 900 do 4000 eura, za pravne je to od 3000 do više od 26.500 eura, a istim će se iznosima kažnjavati i berači visibaba, ljubica.

Visibabe, jaglaci, šafrani, proljetni drijemovci, znani i kao zvončići samo su neki od prvih vjesnika proljeća koji su posljednjih dana, dolaskom viših temperatura, prošarali livade. Kako bi svoje domove ispunili njihovim opojnim mirisima i ukrasili stolove volimo ih brati čim počnu nicati, no iz županijske Javne ustanove Zeleni prsten stiglo je upozorenje o kaznama za berače, piše Večernji list.

Za prijestupnike su tako propisane novčane kazne u iznosu nešto većem od 3.318,10 eura, a mogu se popesti čak i do 26.544,56 eura za pravnu osobu, dok će se fizičke osobe kažnjavati iznosima od 929,10 do 3.981,68 eura.

Istim će se iznosima kažnjavati i branje proljetnica poput visibaba, ljubice, pasjeg zuba ili drijemovca, ukoliko se prije, također ne ishodi dopuštenje Ministarstva, a na što je, podsjetimo, Državni inspektorat upozoravao i prijašnjih godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje