Povežite se s nama

Međimurje

U Zagrebu potpisani ugovori: za deset međimurskih projekata više od 48 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

U četvrtak, 24. svibnja, u Hotelu Sheraton u Zagrebu svečano su potpisani ugovori o financiranju za operaciju 7.4.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” u provedbi mjere “Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. godine.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić. Potpisana su ukupno 102 ugovora u vrijednosti od više od 528 milijuna kuna. Vrijednost potpore iz Programa ruralnog razvoja iznosi više od 470 milijuna kuna. Stupanj sufinanciranja po projektu kreće se između 80 i 100 posto.

Deset projekata

Iz Međimurske županije je odobreno i potpisano 10 ugovora. Općini Mala Subotica odobreno je gotovo 4,4 milijuna kuna za rekonstrukciju i adaptaciju Dječjega vrtića “Potočnica” Mala Subotica. Dječjem vrtiću Kotoriba je za obnovu, dogradnju i opremanje dodijeljen otprilike jednak iznos. Općini Belica dodijeljeno je više od 2,5 milijuna kuna za rekonstrukciju i opremanje Dječjeg vrtića Belica. Općina Štrigova dobit će 7,2 milijuna kuna za rekonstrukciju Doma kulture. Gradu Prelogu odobreno je 6,7 milijuna kuna za rekonstrukciju i dogradnju Dječjeg vrtića Prelog.

Općini Strahoninec odobrena su gotovo 3 milijuna kuna, također za rekonstrukciju Dječjeg vrtića. Općini Sveti Juraj na Bregu odobreno je 4,5 milijuna kuna za dogradnju Dječjeg vrtića „Ringišpil“ Lopatinec. Općina Donji Kraljevec dobiva više od 1,2 milijuna kuna. Nogometni klub Dinamo Domašinec dobiva 7.428.000 kuna za dogradnju i opremanje sportske dvorane s popratnim sadržajem. Gradu Murskom Središću odobrena su sredstva za izgradnju novoga Dječjeg vrtića u istom iznosu. Ukupna vrijednost projekata iz Međimurske županije je 48.860.907,89 kuna.

Dječji vrtić Kotoriba

Ravnateljica Dječjeg vrtića Kotoriba Maja Jambrešić tom je prilikom potpisala ugovor o financiranju za adaptaciju, dogradnju i opremanje postojećega Dječjeg vrtića. Investicija se kompletno financira iz Programa ruralnoga razvoja.

Ovim ulaganjem namjerava se obnoviti postojeću zgradu Dječjeg vrtića, dograditi prostor za jaslice te višenamjensku dvoranu s pratećim sadržajem. Navedeni radovi omogućili bi otvaranje jasličkoga programa u vrtiću, za što postoje interes i potreba u Kotoribi. Nakon dogradnje, postojeći objekt Dječjeg vrtića omogućit će smještaj djece u dvije odgojne skupine. Njome će se dobiti otprilike 600 četvornih metara korisne zatvorene površine.

Međimurje

Cividini na sjednici Gradskog kotara Zapad s građanima razgovarala o potrebama i novim projektima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini sudjelovala je na 18. sjednici Gradskog kotara Zapad, gdje je s građanima razgovarala o potrebama i neophodnim projektima na tom području.

Predsjednica kotara Štefanija Damjanović naglasila je potrebu za kompletnom obnovom i sanacijom ulica, nogostupa, šahtova te pješačkih i biciklističkih staza.

Građani su dodali i potrebu za uvođenjem rasvjete po pješačkim stazama, a iznijeli su i svoju ideju o potencijalnom novom kružnom toku kod raskrižja Vukovarske, Športske i Ulice Jakova Gotovca, ali i o potencijalnoj instalaciji vode za piće na prostoru fontane u Perivoju Zrinskih Čakovec te izgradnji ograđenog prostora za pse.

Što se tiče velike većine molbi, ono što predstavlja izazov je činjenica da nisu napravljeni sustavi oborinskih odvodnja i da treba obnoviti kanalizacijski sustav. Kako je naglasila Cividini, počeli su radovi u Ulici Žrtava Fašizma, a budući da Međimurje plin u ovoj situaciji nema sredstva za investicije, tražit će se rješenja za plinsku mrežu.

Što se tiče prometa i rasvjete, dodala je da će se neki od projekata rekonstrukcije pokrenuti u 2023. godini, ovisno o financijskim mogućnostima Grada i prema prioritetima koje su građani iznijeli.

Najavila je da su u tijeku pregovori s Hrvatskim cestama da se osvijetli nadvožnjak i paralelno odradi okolna rasvjeta, kao i priprema novih parkirališnih mjesta i staze kod bazena.

Na zahtjev stanara kod križanja ulica Miroslava Magdalenića i Jakova Gotovca koji su zatražili rješenje za proširenje parkinga, gradonačelnica je odgovorila da je već održan sastanak te je u izradi projektna dokumentacija za nove parkirališne površine.

Građani su pohvalili nove vijesti o rekonstrukciji Dječjeg vrtića Cipelica i potencijalnom parku koji je planiran Gradskim urbanističkim planom između Srednje škole Čakovec i novih zgrada, a od gradonačelnice su ujedno više saznali o projektu jednog od većih i najopremljenijih regionalnih teniskih centara regije uz kompleks SRC-a Mladost, ali i drugim sportskim sadržajima koji će se u tom dijelu grada planirati s naglaskom na sportaše, rekreativce, djecu i mlade.

Pritom je Cividini pohvalila ideju za iniciranjem projekta sufinanciranja solarnih panela kućanstvima, kao i za izradu klupica u suradnji s Tehničkom školom Čakovec.

Dodajmo da je bilo riječi i o božićnici za sugrađane u potrebi, koju će ove godine dobiti 25 stanovnika Gradskog kotara Zapad.

Nastavite čitati

Međimurje

Potpisan je Ugovor o uređenju Cvjetne i Dravske ulice u Cirkovljanu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorima Uprave Grada Preloga potpisan je Ugovor o uređenju, odnosno rekonstrukciji Cvjetne i Dravske ulice s izgradnjom pješačko biciklističkih staza te uređenju parkirališta kod groblja u Cirkovljanu.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i ispred izvođača radova, tvrtke Szabadics Építöipari Zrt. iz Mađarske, Horvath Szabolcs.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova je 3.123.465,81 kunu (s uključenim PDV-om).

Prema potpisanom Ugovoru, navedeni radovi će početi nakon radova na Aglomeraciji Donja Dubrava, u okviru kojih je u tijeku izgradnja sanitarne kanalizacije i kućnih priključaka u naseljima Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Oporovec, a ujedno se vrši i intenzivno uređenje prometnica.

– Zahvaljujemo stanovnicima svih naselja u kojima se provodi projekt Aglomeracije Donja Dubrava na strpljenju. Radovi idu kraju, kreće uređenje svih naselja, a ovo je prvi korak u tom smjeru – istaknuo je gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje