Povežite se s nama

Međimurje

1,5 milijuna bespovratnih kuna za nove turističke proizvode i brendove

Objavljeno:

- dana

TURIZAM

Ulaganja u kontinentalni turizam na sjeveru Hrvatske tek su posljednjih nekoliko godina uzela maha. Potencijali su ogromni, ali količina i kvaliteta turističkih proizvoda, brendova i infrastrukture nije bila na razini koja bi privukla ozbiljne posjetitelje iz Hrvatske i inozemstva.

U vrlo kratkom vremenu Međimurje je napravilo ogroman iskorak. Ono što se u početku činilo kao pojedinačni pokušaji, pokazalo se kao sustavno promišljanje, koje već sada daje smislenu turističku ponudu, cjelinu koja svojim oblikom i sadržajem može zadovoljiti ukus i najzahtjevnijih gostiju.

Lovačka kuća

Kako bi se kontinuirano ulagalo u razvoj nove ponude, Međimurska županija je u proteklih šest godina u okviru programa Turističke potpore, izvan redovnog podupiranja, financirala 54 nova programa. S programom se nastavlja i dalje, pa se u 2018. godini očekuje još 14 novih proizvoda.

Ponuda i infrastruktura dignuti su na razinu koja sada privlači domaće i strane goste

– Turizam u Međimurju postaje jaka gospodarska grana. Svako se ulaganje itekako isplati, a to smo i dokazalo kontinuiranim povećanjem broja noćenja, koje je u turizmu jedino mjerilo. Međimurska županija puno ulaže u razvoj dodatne turističke ponude, u razvoj novih sadržaja, pa tako i ovim natječajem sveukupno ulaganje dostiže 1,5 milijuna kuna, s kojima smo od 2011. godine pomogli realizaciju od smještajnih kapaciteta, razvoja turističke ponude, do restorana, kušaona… – istaknula je zamjenica župana, ujedno predsjednica Povjerenstva za odabir Sandra Herman.

Jedan od primjera uspješne suradnje je farma jelenova OPG Roberta Perhoča, koji je županijsku potporu dobio za otvaranje Lovačke kuće Perhoč.

– Farmu divljači imamo više od 20 godina. Cijela priča razvijala se postepeno. S obzirom da imamo vlastiti mesarski obrt, željeli smo stvoriti uvjete za lakše plasiranje proizvoda na tržište. Prije šest godina rodila se ideja da otvorimo izletište te počnemo raditi na izgradnji drvene lovačke kuće. Lovačka kuća napokon je završena te sada imamo zaokruženu ponudu. Posjetitelji farme mogu prošetati prostorom od oko 10 hektara, razgledati divljač, hraniti je, a nakon toga odmoriti te pojesti domaće specijalitete od divljači – rekla je Milena Perhoč.

Njezina je obitelj za svoju ideju dobila bespovratnih 50 tisuća kuna.

– To je značajna pomoć, posebno u situaciji kada krenete u tako veliku investiciju bez da se kreditno zadužujete. Možda smo mogli sve brže realizirati, ali se nismo htjeli opteretiti kreditima – zaključuje Perhoč.

Craft scena

Među novim dobitnicima potpora je međimurska craft pivovara Međimurski lepi dečki.

Pivovara Međimurski lepi dečki potporu će iskoristiti za uređenje nove kušaone piva

– Craft scena u Hrvatskoj posljednjih se godina ubrzano razvija. Tako smo i mi početkom 2016. godine počeli razmišljati o vlastitoj craft pivi. Paralelno s proizvodnjom pive započeli smo raditi na projektu vlastite pivovare, koja je s radom počela 1. svibnja ove godine, a prve pive iz vlastitog pogona predstavili smo na posljednjem Beerfestu, manifestaciji koju smo također pokrenuli kako bismo javnosti prezentirali najbolje od craft pive iz Hrvatske i inozemstva. S projektom nastavljamo i dalje tako da trenutno radimo na uređenju kušaone, za što smo i dobili potporu. Veseli što se u Međimurju osim vina i vinskih cesta, prepoznaje i potencijal craft scene – rekao nam je Krešimir Biškup, voditelj marketinga i prodaje međimurske pivovare.

Novih 300 tisuća kuna

U prostoru Lovačke kuće Perhoč potpisani su ugovori s novih 14 korisnika potpora. Za nove projekte Međimurska je županija osigurala 300 tisuća kuna te se već može započeti s radovima. Temeljem Javnog poziva “Turističke potpore u 2017.“ bespovratne potpore dobili su Buotique Lapaž, Aggero, PG Geler j.d.o.o., Udruga Frkanovčani, Lisjak Marko, OPG Kirić, Rudi – express, Edvard Rojko, Eva Bubek, Antun Zadravec, Sanja Marciuš, Petar Horvat, Ivica Bister i Ivan Novak. Dosadašnji dobri rezultati garancija su da će Županija s provođenjem programa Turističke potpore nastaviti i u budućnosti. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio mladima nove poticaje za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlade obitelji do 40 godina starosti imaju pravo na poticaje za uređenje nekretnina nepogodnih za stanovanje te mogu ostvariti do 3000 eura poticaja, a uz to Grad Mursko Središće daje i poticaje za rušenje starih kuća u visini 2000 eura u skladu s uvjetima iz javnog poziva.

Početkom siječnja ove godine Grad je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina, a pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 13 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, u utorak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da svake godine dolazi sve više prijava što je pokazatelj da se veliki broj mladih obitelji odlučuje na život upravo u najsjevernijem hrvatskom gradu.

Tako je ukupno dodjeljeno 13 poticaja i to u iznosu od 24.000 eura za obnovu nekretnina i 10.000 eura za rušenje to jest sveukupno 34.000 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica bogatim programom koji počinje u nedjelju obilježava svoje dane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Selnica/Facebook

Objavljen je program obilježavanja Dana Općine Selnica.

Program je uistinu bogat, a traje od 21. travnja do 1. svibnja.

Sve počinje tradicionalnim pješačenjem u nedjelju, 21. travnja, u 13 sati.

Svečana sjednica općinskog vijeća na rasporedu je u četvrtak, 25. travnja, a istog dana je i svečana sveta misa povodom zaštitnika svetog Marka.

U OŠ Selnica 26. travnja gostuje Kerekesh Teatar, a dan kasnije, u subotu, u istu školu dolaze “Autići-Brzići”.

Nedjelja, 28. travnja, rezervirana je za kulturno umjetnički program.

Praznik rada obilježit će se od 11 sati na igralištu u Zebanec Selu, a organizator je ŠN sv. Marko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje