Povežite se s nama

Međimurje

1,5 milijuna bespovratnih kuna za nove turističke proizvode i brendove

Objavljeno:

- dana

TURIZAM

Ulaganja u kontinentalni turizam na sjeveru Hrvatske tek su posljednjih nekoliko godina uzela maha. Potencijali su ogromni, ali količina i kvaliteta turističkih proizvoda, brendova i infrastrukture nije bila na razini koja bi privukla ozbiljne posjetitelje iz Hrvatske i inozemstva.

U vrlo kratkom vremenu Međimurje je napravilo ogroman iskorak. Ono što se u početku činilo kao pojedinačni pokušaji, pokazalo se kao sustavno promišljanje, koje već sada daje smislenu turističku ponudu, cjelinu koja svojim oblikom i sadržajem može zadovoljiti ukus i najzahtjevnijih gostiju.

Lovačka kuća

Kako bi se kontinuirano ulagalo u razvoj nove ponude, Međimurska županija je u proteklih šest godina u okviru programa Turističke potpore, izvan redovnog podupiranja, financirala 54 nova programa. S programom se nastavlja i dalje, pa se u 2018. godini očekuje još 14 novih proizvoda.

Ponuda i infrastruktura dignuti su na razinu koja sada privlači domaće i strane goste

– Turizam u Međimurju postaje jaka gospodarska grana. Svako se ulaganje itekako isplati, a to smo i dokazalo kontinuiranim povećanjem broja noćenja, koje je u turizmu jedino mjerilo. Međimurska županija puno ulaže u razvoj dodatne turističke ponude, u razvoj novih sadržaja, pa tako i ovim natječajem sveukupno ulaganje dostiže 1,5 milijuna kuna, s kojima smo od 2011. godine pomogli realizaciju od smještajnih kapaciteta, razvoja turističke ponude, do restorana, kušaona… – istaknula je zamjenica župana, ujedno predsjednica Povjerenstva za odabir Sandra Herman.

Jedan od primjera uspješne suradnje je farma jelenova OPG Roberta Perhoča, koji je županijsku potporu dobio za otvaranje Lovačke kuće Perhoč.

– Farmu divljači imamo više od 20 godina. Cijela priča razvijala se postepeno. S obzirom da imamo vlastiti mesarski obrt, željeli smo stvoriti uvjete za lakše plasiranje proizvoda na tržište. Prije šest godina rodila se ideja da otvorimo izletište te počnemo raditi na izgradnji drvene lovačke kuće. Lovačka kuća napokon je završena te sada imamo zaokruženu ponudu. Posjetitelji farme mogu prošetati prostorom od oko 10 hektara, razgledati divljač, hraniti je, a nakon toga odmoriti te pojesti domaće specijalitete od divljači – rekla je Milena Perhoč.

Njezina je obitelj za svoju ideju dobila bespovratnih 50 tisuća kuna.

– To je značajna pomoć, posebno u situaciji kada krenete u tako veliku investiciju bez da se kreditno zadužujete. Možda smo mogli sve brže realizirati, ali se nismo htjeli opteretiti kreditima – zaključuje Perhoč.

Craft scena

Među novim dobitnicima potpora je međimurska craft pivovara Međimurski lepi dečki.

Pivovara Međimurski lepi dečki potporu će iskoristiti za uređenje nove kušaone piva

– Craft scena u Hrvatskoj posljednjih se godina ubrzano razvija. Tako smo i mi početkom 2016. godine počeli razmišljati o vlastitoj craft pivi. Paralelno s proizvodnjom pive započeli smo raditi na projektu vlastite pivovare, koja je s radom počela 1. svibnja ove godine, a prve pive iz vlastitog pogona predstavili smo na posljednjem Beerfestu, manifestaciji koju smo također pokrenuli kako bismo javnosti prezentirali najbolje od craft pive iz Hrvatske i inozemstva. S projektom nastavljamo i dalje tako da trenutno radimo na uređenju kušaone, za što smo i dobili potporu. Veseli što se u Međimurju osim vina i vinskih cesta, prepoznaje i potencijal craft scene – rekao nam je Krešimir Biškup, voditelj marketinga i prodaje međimurske pivovare.

Novih 300 tisuća kuna

U prostoru Lovačke kuće Perhoč potpisani su ugovori s novih 14 korisnika potpora. Za nove projekte Međimurska je županija osigurala 300 tisuća kuna te se već može započeti s radovima. Temeljem Javnog poziva “Turističke potpore u 2017.“ bespovratne potpore dobili su Buotique Lapaž, Aggero, PG Geler j.d.o.o., Udruga Frkanovčani, Lisjak Marko, OPG Kirić, Rudi – express, Edvard Rojko, Eva Bubek, Antun Zadravec, Sanja Marciuš, Petar Horvat, Ivica Bister i Ivan Novak. Dosadašnji dobri rezultati garancija su da će Županija s provođenjem programa Turističke potpore nastaviti i u budućnosti. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Prelogu obilježen prvi Nacionalni dan udomiteljstva: „Jako nedostaje smještaja za djecu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski Sabor proglasio je 31. svibnja Nacionalnim danom udomiteljstva, a po prvi puta obilježava se ove, 2023. godine.

Kao i u drugim mjestima i gradovima u Republici Hrvatskoj, prvi Nacionalni dan udomiteljstva obilježen je i u Prelogu, i to u subotu, 3. lipnja 2023. godine.

Veselo druženje

Okupljanje, veselo druženje i promocija udomiteljstva odvijalo se u zelenom okruženju Marine Prelog. Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Prelog, kao organizator i provoditelj aktivnosti, zahvaljuje svima koji su sudjelovali, pomogli i prisustovali ovoj posebnoj prilici.

Na pomoći, susretljivosti i razumijevanju te darovima za djecu koja su sudjelovala u programu, zahvalili su Gradu Prelogu i  gradonačelniku Ljubomiru Kolareku.

– Grad Prelog je i do sada pomagao i sudjelovao u mnogim aktivnostima sustava socijalne skrbi na području cijelog Donjeg Međimurja, a ovaj za nas veliki korak prema osiguravanju alternativne skrbi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, posebno je važan s obzirom na činjenicu da nam jako nedostaje smještajnih kapaciteta za djecu na području cijelog donjeg Međimurja. Zato vas i ovim putem pozivamo da otvorite svoja srca i svoj dom za barem jedno dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi – istaknula je v.d. voditeljice Hrvatskog zavoda za socijalni rad Područnog ureda Prelog Melita Novak-Ban.

Nastavite čitati

Međimurje

Počinju radovi na školskim zgradama u Goričanu, Sivici i Palinovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovaj tjedan su u Područnoj školi Sivica u općini Podturen potpisani ugovori o izvođenju radova na statičkoj sanaciji i jačanju konstrukcija na školskim zgradama u Goričanu, Sivici i Palinovcu, ukupne vrijednosti 204.704,51 euro.

– Nakon detekcije oštećenja na objektima nekih naših školskih ustanova u potresu, u ovom vremenu prilika prijavili smo i uspjeli doći do sredstava za statičku sanaciju. Želimo iskoristiti svaku šansu na nacionalnim i natječajima iz Eu fondova, zato smo intenzivirali pripremu projektne dokumentacije. Težimo sve naše osnovne škole dovesti do uvjeta za jednosmjensku nastavu te u svim sredinama izgraditi sportske dvorane i ovog trenutka smo pripremljeni za natječaje – naglasio je međimurski župan Matija Posavec te dodao da je projektna dokumentacija za prijavu na NPOO pripremljena za 15 osnovnih škola, tri srednje škole te četiri sportske dvorane.

Dobrodošlicu, uz osobitu zahvalu Međimurskoj županiji na kontinuiranoj i ravnomjernoj podršci području obrazovanja, izrazile su predsjednica MO-a Sivica Željka Kovač te ravnateljica OŠ Podturen Marijana Cerovec.

Građevinsko-obrtnički radovi u područnom školskom odjelu OŠ Podturen u Sivici iznosit će 77.257,50 eura, na zgradi područne škole OŠ Hodošan u Palinovcu 69.033,75 eura, a na objektu Osnovne škole Goričan 58.413,25 eura.

Tijekom školskih praznika Međimurska županija kreće u još jedan veliki investicijski ciklus u obrazovnim ustanovama, tako će se u PŠ Zasadbreg izvesti rekonstrukcija prostora kako bi se školi omogućiti uvjeti za jednosmjensku nastavu, u PŠ Gornji Hrašćan uredit će se učionice, u OŠ Vratišinec slijedi rekonstrukcija i opremanje školske kuhinje, a u OŠ Draškovec uređenje kuhinje. U  OŠ Donja Dubrava uredit će se dvorište, u OŠ Mursko Središće postavit će se videonadzor, dok će se u PŠ Gardinovec obnoviti fasada zgrade, a u učeničkom domu  Graditeljske škole Čakovec sljedeći zahvat bit će rekonstrukcija kuhinje.

Ravnatelj OŠ Hodošan Damir Kovačić zahvalio je Međimurskoj županiji, istaknuvši da mu je drago što će se sredstva uložiti i u područni odjel u Palinovcu koji pohađaju 22 đaka.

– Područna škola srce je svakog malog mjesta i zato ulaganja imaju još veću vrijednost– rekao je Kovačić.

Ravnatelj osnovne škole Goričan Zlatko Varošanec nije krio oduševljenje recentnim ulaganjima u školstvo Goričana, kojem je sada pridodana i statička sanacija.

Novinarima i uzvanicima obratio se u ime izvođača radova direktor Igor Tekeli.

– Rok za izvedbu je kratak,  riječ je o zahtjevnim građevinskim postupcima. No, dorasli smo zadatku pa ćemo školske prostore ne samo osigurati, već i uljepšati – istaknuo je.

Načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat pohvalio je Međimursku županiju u kojoj sve škole imaju snažnog i pouzdanog partnera, a domaćin – načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović – uz zahvalu svima je uputio poziv i na skore Dane općine.

Potpisivanju ugovora prisustvovale su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje kulturu i sport MŽ Nives Kolarić Strah te pročelnica za međunarodnu suradnju, investicije i projekte Anita Perešin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje