Povežite se s nama

Međimurje

1,5 milijuna bespovratnih kuna za nove turističke proizvode i brendove

Objavljeno:

- dana

TURIZAM

Ulaganja u kontinentalni turizam na sjeveru Hrvatske tek su posljednjih nekoliko godina uzela maha. Potencijali su ogromni, ali količina i kvaliteta turističkih proizvoda, brendova i infrastrukture nije bila na razini koja bi privukla ozbiljne posjetitelje iz Hrvatske i inozemstva.

U vrlo kratkom vremenu Međimurje je napravilo ogroman iskorak. Ono što se u početku činilo kao pojedinačni pokušaji, pokazalo se kao sustavno promišljanje, koje već sada daje smislenu turističku ponudu, cjelinu koja svojim oblikom i sadržajem može zadovoljiti ukus i najzahtjevnijih gostiju.

Lovačka kuća

Kako bi se kontinuirano ulagalo u razvoj nove ponude, Međimurska županija je u proteklih šest godina u okviru programa Turističke potpore, izvan redovnog podupiranja, financirala 54 nova programa. S programom se nastavlja i dalje, pa se u 2018. godini očekuje još 14 novih proizvoda.

Ponuda i infrastruktura dignuti su na razinu koja sada privlači domaće i strane goste

– Turizam u Međimurju postaje jaka gospodarska grana. Svako se ulaganje itekako isplati, a to smo i dokazalo kontinuiranim povećanjem broja noćenja, koje je u turizmu jedino mjerilo. Međimurska županija puno ulaže u razvoj dodatne turističke ponude, u razvoj novih sadržaja, pa tako i ovim natječajem sveukupno ulaganje dostiže 1,5 milijuna kuna, s kojima smo od 2011. godine pomogli realizaciju od smještajnih kapaciteta, razvoja turističke ponude, do restorana, kušaona… – istaknula je zamjenica župana, ujedno predsjednica Povjerenstva za odabir Sandra Herman.

Jedan od primjera uspješne suradnje je farma jelenova OPG Roberta Perhoča, koji je županijsku potporu dobio za otvaranje Lovačke kuće Perhoč.

– Farmu divljači imamo više od 20 godina. Cijela priča razvijala se postepeno. S obzirom da imamo vlastiti mesarski obrt, željeli smo stvoriti uvjete za lakše plasiranje proizvoda na tržište. Prije šest godina rodila se ideja da otvorimo izletište te počnemo raditi na izgradnji drvene lovačke kuće. Lovačka kuća napokon je završena te sada imamo zaokruženu ponudu. Posjetitelji farme mogu prošetati prostorom od oko 10 hektara, razgledati divljač, hraniti je, a nakon toga odmoriti te pojesti domaće specijalitete od divljači – rekla je Milena Perhoč.

Njezina je obitelj za svoju ideju dobila bespovratnih 50 tisuća kuna.

– To je značajna pomoć, posebno u situaciji kada krenete u tako veliku investiciju bez da se kreditno zadužujete. Možda smo mogli sve brže realizirati, ali se nismo htjeli opteretiti kreditima – zaključuje Perhoč.

Craft scena

Među novim dobitnicima potpora je međimurska craft pivovara Međimurski lepi dečki.

Pivovara Međimurski lepi dečki potporu će iskoristiti za uređenje nove kušaone piva

– Craft scena u Hrvatskoj posljednjih se godina ubrzano razvija. Tako smo i mi početkom 2016. godine počeli razmišljati o vlastitoj craft pivi. Paralelno s proizvodnjom pive započeli smo raditi na projektu vlastite pivovare, koja je s radom počela 1. svibnja ove godine, a prve pive iz vlastitog pogona predstavili smo na posljednjem Beerfestu, manifestaciji koju smo također pokrenuli kako bismo javnosti prezentirali najbolje od craft pive iz Hrvatske i inozemstva. S projektom nastavljamo i dalje tako da trenutno radimo na uređenju kušaone, za što smo i dobili potporu. Veseli što se u Međimurju osim vina i vinskih cesta, prepoznaje i potencijal craft scene – rekao nam je Krešimir Biškup, voditelj marketinga i prodaje međimurske pivovare.

Novih 300 tisuća kuna

U prostoru Lovačke kuće Perhoč potpisani su ugovori s novih 14 korisnika potpora. Za nove projekte Međimurska je županija osigurala 300 tisuća kuna te se već može započeti s radovima. Temeljem Javnog poziva “Turističke potpore u 2017.“ bespovratne potpore dobili su Buotique Lapaž, Aggero, PG Geler j.d.o.o., Udruga Frkanovčani, Lisjak Marko, OPG Kirić, Rudi – express, Edvard Rojko, Eva Bubek, Antun Zadravec, Sanja Marciuš, Petar Horvat, Ivica Bister i Ivan Novak. Dosadašnji dobri rezultati garancija su da će Županija s provođenjem programa Turističke potpore nastaviti i u budućnosti. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje