Povežite se s nama

Međimurje

1,5 milijuna bespovratnih kuna za nove turističke proizvode i brendove

Objavljeno:

- dana

TURIZAM

Ulaganja u kontinentalni turizam na sjeveru Hrvatske tek su posljednjih nekoliko godina uzela maha. Potencijali su ogromni, ali količina i kvaliteta turističkih proizvoda, brendova i infrastrukture nije bila na razini koja bi privukla ozbiljne posjetitelje iz Hrvatske i inozemstva.

U vrlo kratkom vremenu Međimurje je napravilo ogroman iskorak. Ono što se u početku činilo kao pojedinačni pokušaji, pokazalo se kao sustavno promišljanje, koje već sada daje smislenu turističku ponudu, cjelinu koja svojim oblikom i sadržajem može zadovoljiti ukus i najzahtjevnijih gostiju.

Lovačka kuća

Kako bi se kontinuirano ulagalo u razvoj nove ponude, Međimurska županija je u proteklih šest godina u okviru programa Turističke potpore, izvan redovnog podupiranja, financirala 54 nova programa. S programom se nastavlja i dalje, pa se u 2018. godini očekuje još 14 novih proizvoda.

Ponuda i infrastruktura dignuti su na razinu koja sada privlači domaće i strane goste

– Turizam u Međimurju postaje jaka gospodarska grana. Svako se ulaganje itekako isplati, a to smo i dokazalo kontinuiranim povećanjem broja noćenja, koje je u turizmu jedino mjerilo. Međimurska županija puno ulaže u razvoj dodatne turističke ponude, u razvoj novih sadržaja, pa tako i ovim natječajem sveukupno ulaganje dostiže 1,5 milijuna kuna, s kojima smo od 2011. godine pomogli realizaciju od smještajnih kapaciteta, razvoja turističke ponude, do restorana, kušaona… – istaknula je zamjenica župana, ujedno predsjednica Povjerenstva za odabir Sandra Herman.

Jedan od primjera uspješne suradnje je farma jelenova OPG Roberta Perhoča, koji je županijsku potporu dobio za otvaranje Lovačke kuće Perhoč.

– Farmu divljači imamo više od 20 godina. Cijela priča razvijala se postepeno. S obzirom da imamo vlastiti mesarski obrt, željeli smo stvoriti uvjete za lakše plasiranje proizvoda na tržište. Prije šest godina rodila se ideja da otvorimo izletište te počnemo raditi na izgradnji drvene lovačke kuće. Lovačka kuća napokon je završena te sada imamo zaokruženu ponudu. Posjetitelji farme mogu prošetati prostorom od oko 10 hektara, razgledati divljač, hraniti je, a nakon toga odmoriti te pojesti domaće specijalitete od divljači – rekla je Milena Perhoč.

Njezina je obitelj za svoju ideju dobila bespovratnih 50 tisuća kuna.

– To je značajna pomoć, posebno u situaciji kada krenete u tako veliku investiciju bez da se kreditno zadužujete. Možda smo mogli sve brže realizirati, ali se nismo htjeli opteretiti kreditima – zaključuje Perhoč.

Craft scena

Među novim dobitnicima potpora je međimurska craft pivovara Međimurski lepi dečki.

Pivovara Međimurski lepi dečki potporu će iskoristiti za uređenje nove kušaone piva

– Craft scena u Hrvatskoj posljednjih se godina ubrzano razvija. Tako smo i mi početkom 2016. godine počeli razmišljati o vlastitoj craft pivi. Paralelno s proizvodnjom pive započeli smo raditi na projektu vlastite pivovare, koja je s radom počela 1. svibnja ove godine, a prve pive iz vlastitog pogona predstavili smo na posljednjem Beerfestu, manifestaciji koju smo također pokrenuli kako bismo javnosti prezentirali najbolje od craft pive iz Hrvatske i inozemstva. S projektom nastavljamo i dalje tako da trenutno radimo na uređenju kušaone, za što smo i dobili potporu. Veseli što se u Međimurju osim vina i vinskih cesta, prepoznaje i potencijal craft scene – rekao nam je Krešimir Biškup, voditelj marketinga i prodaje međimurske pivovare.

Novih 300 tisuća kuna

U prostoru Lovačke kuće Perhoč potpisani su ugovori s novih 14 korisnika potpora. Za nove projekte Međimurska je županija osigurala 300 tisuća kuna te se već može započeti s radovima. Temeljem Javnog poziva “Turističke potpore u 2017.“ bespovratne potpore dobili su Buotique Lapaž, Aggero, PG Geler j.d.o.o., Udruga Frkanovčani, Lisjak Marko, OPG Kirić, Rudi – express, Edvard Rojko, Eva Bubek, Antun Zadravec, Sanja Marciuš, Petar Horvat, Ivica Bister i Ivan Novak. Dosadašnji dobri rezultati garancija su da će Županija s provođenjem programa Turističke potpore nastaviti i u budućnosti. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Noć muzeja 28. siječnja i u Muzeju Međimurja, donosimo detaljan program

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej Međimurja i u 2022. sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja, koja svake godine privuće veći broj znatiželjnika i predstavlja jednu od glavnih muzejskih propagatorica. U ovogodišnjem izdanju Noći muzeja moći ćete uživati 28. siječnja, odnosno posljednjeg petka u siječnju kako je i uobičajeno, od 9 sati ujutro do ponoći. Ulaz za sve građane pritom je slobodan od 18 sati.

U Muzeju Međimurja tako će se Noć odvijati među stalnim postavima “Riznice Međimurja” i palače Staroga grada Zrinskih, u izložbenom salonu, multimedijalnoj dvorani te Muzejsko-informativnom centru. Tema je manifestacije “Muzeji između stvarnog i digitalnog/Muzeji u uvjetima globalne krize”.

– Muzej Međimurja Čakovec uključuje se svojim programima na 17. Noć muzeja. Iako se pandemijska situacija od prošle godine nije mnogo promijenila, za razliku od 2021. u kojoj smo Noć muzeja obilježili isključivo online programima, cijepljenje građana i uvođenje COVID-potvrda omogućit će nam u ovoj godini kontrolirano provođenje manifestacije u realnom vremenu i prostoru – kažu iz Muzeja.

Radionice i promocija

S programom za ciljane skupine školske djece kreću već od jutarnjih sati. Održat će se dvije radionice u dva termina u jutarnjim i poslijepodnevnim satima na kojima će učenici dobiti priliku isprobati i upoznati tehnologiju virtualnih naočala (VR) i naočala za hologramske projekcije (HoloLens). Radionicu “Upoznaj Stari grad kroz VR i HoloLens naočale” vodit će muzejska pedagoginja Ines Virč, a radionicu “Mini hologram i digitalno u muzeju” vodit će profesorica čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog Melita Sambolek.

– Na službenom otvorenju Noći muzeja održat ćemo promociju Knjige legendi i turističkoga proizvoda projekta “Living castles” u Multimedijalnoj dvorani “Riznice Međimurja” s početkom u 18 sati. Od 18 sati građani mogu krenuti s besplatnim razgledom svih stalnih i izložbenih postava, a to su: palača, “Riznica Međimurja” i Izložbeni salon s tematskom izložbom “Tibeti u Međimurju i Podravini”. U Multimedijalnoj dvorani “Riznice Međimurja” bit će postavljen punkt mješovite i virtualne stvarnosti s virtualnim (VR) naočalama i naočalama za hologramske projekcije (HoloLens) na kojem će svi posjetitelji moći upoznati najnoviju tehnologiju virtualne i mješovite stvarnosti.

Svi posjetitelji koji dosad nisu bili u mogućnosti upoznati tehnologiju virtualne i mješovite stvarnosti uz upotrebu virtualnih (VR) i naočala za hologramske projekcije (HoloLens) neka ovu Noć muzeja iskoriste i uživaju u nekoj drugoj stvarnosti – dodaju iz Muzeja Međimurja.

Napominju da su navedene naočale namijenjene korisnicima starijim od 13 godina, kao i da je za ulaz među muzejske postave potrebno predočiti valjanu COVID-potvrdu.

Detaljan program

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Zimsko prebrojavanje ptica vodarica: „Brojanjem pataka, gusaka i ostalog društva, čuvamo ptice i njihova staništa“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Goran Čižmešija

Sredina siječnja tradicionalno je rezervirana za akciju Zimskog prebrojavanja ptica vodarica (International Waterbird Census, IWC) na cijelom nizu lokacija u Hrvatskoj. Riječ je o najvećem i najstarijem monitoring programu na svijetu, koji je ove godine održan 56. puta zaredom. Zimsko prebrojavanje ptica vodarica organizira svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja, Wetlands International, a cilj ovog dugogodišnjeg projekta je bolje razumijevanje ugroženosti vrsta i staništa putem monitoringa brojnosti ptica na vodenim površinama.

Za organizaciju i provođenje akcije na području Hrvatske već dugi niz godina su zaduženi Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Udruga Biom i Zaštitarsko ekološka udruga Senjar iz Donje Dubrave.

– Siječanj je vrijeme kad se ptice selice nalaze na svojim zimovalištima. Vodarice zauzimaju nezaleđene vodene površine da bi ondje provele zimu. Upravo tada, kad je najmanja vjerojatnost da će se nekamo kretati, najbolje je vrijeme za njihovo brojanje. I da, brojanje pataka, gusaka i ostalog društva opsežan je posao, no zahvaljujući volonterima diljem svijeta, pa tako i Hrvatske, skupljaju se vrijedni podaci o stanju ptičjih populacija već dugi niz godina. Otkad je Wetlands International 1967. godine pokrenuo ovu međunarodnu inicijativu, podaci o brojnosti vodarica na pojedinim područjima pomažu identificirati međunarodno važna vlažna staništa te se na temelju tih podataka donose brojne odluke o zaštiti ptica, kako na međunarodnim, tako i na nacionalnim i lokalnim razinama. Vodarice, koje podrazumijevaju razne ptice vezane uz vodena staništa, posebno su osjetljiva skupina te su izravno ugrožene nestajanjem odgovarajućeg staništa – poručuju iz Udruge Biom.

U Hrvatskoj se vodarice redovito broje još od 80-ih godina prošlog stoljeća, a dosad je u akciju uključeno više od 500 lokaliteta te se svake godine u IWC pridruži više od 100 sudionika. O opsežnosti akcije najbolje govore podaci iz 2020. godine kad je u Hrvatskoj prebrojano gotovo 180.000 ptica na 329 lokaliteta. Riječ je o velikom pothvatu, kako za vrijedne volontere na terenu, tako i za koordinatore koji brinu da sve teče glatko te da podaci budu poslani ispravno i na vrijeme.

Akcija zimskog prebrojavanja ptica se dugi niz godina provodi i na sjeveru Hrvatske čemu zasigurno doprinosi i izravna uključenost Udruge Senjar i njihovog vrijednog koordinatora Gorana Čižmešije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje