Povežite se s nama

Međimurje

Stanko Vugrinčić: “Operativna moć kotoripskoga DVD-a je smanjena!”

Objavljeno:

- dana

U utorak, 12. ožujka, održana je 15. sjednica OV-a Kotoribe.

Prisustvovalo joj je 9 od 13 vijećnika, a o gorućim problemima govorili su načelnik Kotoribe Ljubomir Grgec (SDP), predsjednik Vijeća Stanko Vugrinčić (nestranački iz kvote SDP-a) te vijećnik Zoran Radmanić (HDZ).

Dnevni red sjednice, koja je trajala nešto manje od sat vremena, je sadržavao 15 točaka od kojih je većina usvojena jednoglasno. Do manjih nesuglasica je ipak došlo, i to na desetoj točki reda, oko poslovanja DVD-a Kotoriba u prošloj godini te programa i financijskoga plana za tekuću godinu. Naime, vijećnik Radmanić postavio je pitanje o trenutnoj lokaciji vatrogasnog vozila lokalnoga DVD-a. Predsjednik OV-a Vugrinčić, ujedno i predsjednik DVD-a Kotoriba, odgovorio mu je da je vozilo neispravno.

Kvar na pumpi

Dodao je da je 8. ožujka, prilikom intervencije u D. Vidovcu, na vozilu došlo do kvara na pumpi za dobavu vode. Iskoristio je priliku da kao predstavnik DVD-a iznese potencijalni plan nabave novoga navalnoga vozila koje, smatra, DVD i zaslužuje budući da je prošle godine Društvo napunilo čak 130 godina.

– Imamo priliku kupiti novo vozilo za prihvatljivih 1.875.000 kuna, budući da smo pronašli sponzora, jednu tvrtku koja je spremna za nabavu vozila osigurati 400.000 kuna avansa, dok bi Općinu mjesečna rata stajala nešto više od 25.000 kuna. Novo vozilo nam je prijeko potrebno, budući da je ovim kvarom smanjena operativna moć Društva, o čemu ćemo obavijestiti i širu javnost! – odlučan je bio Vugrinčić.

Dovoljna cisterna

Načelnik Grgec na to je odgovorio da su dva navalna vozila, koja su u posjedu DVD-a Sv. Marija te DVD-a D. Dubrava, dovoljna za pokrivanje četiriju donjomeđimurskih općina sve dok se potencijalno ne ostvari obećanje ministra Darka Horvata da će pokušati pomoći Kotoribi s novim vozilom. Mjestu je u međuvremenu dovoljna cisterna, smatra Grgec, budući da ondje puno češće dolazi do požara na otvorenom.

Grgec je dodao i da računaju na pomoć JVP-a Čakovec, koji sufinancira Općina Kotoriba.

Međimurje

FOTO U Dječjem vrtiću „Cvrčak“ maske mudrih sova spremne su za početak fašničkog veselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: DV "Cvrčak" Čakovec

Djeca starije vrtićke skupine Fijolice iz Dječjeg vrtića „Cvrčak“ Čakovec sa svojim roditeljima i odgojiteljicama započela su s pripremama za nadolazeći fašnik.

Mališani su odabrali masku s likom sove, a zatim su svi zajedno zavrnuli rukave i u veseloj, kreativnoj i radnoj atmosferi spretno krenuli u realizaciju. Međusobno su ravnopravno raspodijelili poslove pa dok su jedni crtali perje na tkaninu, drugi su rezali oblike da bi na kraju zajedno lijepili. Uz druženje i rad vrijeme je brzo prošlo, a maske mudrih sova spremno čekaju Dječji fašnik u Čakovcu.

Nastavite čitati

Međimurje

Kolegij načelnika i gradonačelnika: svim školama osigurati uvjete za jednosmjensku nastavu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U velikoj vijećnici Međimurske županije održana je 6. sjednica Kolegija načelnika i gradonačelnika na kojoj je župan Matija Posavec pozvao je okupljene da prate otvaranje javnih poziva te da se na njih javljaju. Župan Posavec istaknuo je da cjelokupno društvo očekuje dinamična i turbulentni godina pa stoga svaku mogućnost vanjskog (su)financiranja programa i projekata treba iskoristiti.

– Pripremamo se za niz natječaja i nadamo se najboljemu. U cilju efikasnosti, radimo na objedinjavanju projekata naših općina i gradova, a ove godine ćemo pokušati doći do sredstava za obnovu preostalih škola da bismo svima stvorili preduvjete za jednosmjensku nastavu. Nastavljamo i s projektima u zdravstvu, a razvijanjem mreže Ekomuzeja „Međimurje malo“ težimo disperziji turističkih i kulturnih sadržaja diljem našega kraja i to uređenjem objekata poput Feštetićevog dvorca u Pribislavcu i Centra sv. Jeronima u Štrigovi, kao i niza drugih prezentacijskih centara – poručio je Posavec u svojem govori naglasivši da sve jedinice lokalne samouprave i dalje mogu računati na pomoć i podršku MENEA-e i REDEA-e.

Voditeljica Skloništa za životinje „Prijatelji“ Aleksandra Hampamer sudionicima Kolegija ponudila je opcije i alate iskoristive u prevenciji napuštanja životinja te kontrole njihova broja, dok je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač otvorila temu angažiranosti općina na stjecanju statusa „Općina – prijatelja djece“.

– Međimurska županija već godinama sudjeluje u projektu te smo i dalje spremni pomoći našim jedinicama lokalne samouprave koje su odlučile poći putem priznanja statusa – naglasila je pročelnica Tošić Grlač.

O detaljima koji mogu pomoći u dosezanju statusa „Općina – prijatelj djece“ govorila je liječnica Marija Hegeduš Jungvirth. Pedijatrica Hegeduš Jungvirth smatra da je šteta ne pokazati Hrvatskoj koliko je Međimurje ostvarilo potencijala kada je riječ o brizi za djecu i ostvarenju njihovih prava.

– Naša tri grada te općine Belica, Mala Subotica, Dekanovec i Strahoninec imaju status prijatelja djece, a odluku za ostvarivanje donijeli su u općinama Štrigova, Sveti Martin na Muri, Donja Dubrava, Gornji Mihaljevec, Orehovica i Selnica. I Općinsko vijeće Donjeg Vidovca pozitivno se izjasnilo o prijavi svoje kandidature – istaknula je Hegeduš Jungvirth.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini pozvala je kolege da se u razumnom roku od mjesec dana očituju o potencijalnom prenošenju vlasništva nad zgradom koju koristi Zajednica tehničke kulture na Grad Čakovec. Taj je korak preduvjet da bi Grad Čakovec mogao kandidirati projekt obnove zgrade putem europskih fondova. Vlasništvo nad zgradom u Ulici Aleksandra Schulteissa 2 B dijele Grad Čakovec i 17 općina.

Okupljenima se obratio i načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić, ujedno i predsjednik Udruge uzgajivača međimurskog konja „Međimurec“, govoreći pritom o financijskim aspektima i preduvjetima za očuvanje ove autohtone pasmine konja, dok ga je Đurđica Slamek, načelnica Općine Sveta Marija pozvala da program Udruge kandidira svim međimurskim općinama i gradovima te na taj način namakne veći dio potrebne svote za očuvanje pasmine.

U završnom dijelu Kolegija je Miodrag Novosel, pomoćnik pročelnika HGSS-a Stanice Čakovec, prezentirao dokle se došlo s uređenjem objekta Stanice na prostoru bivše vojarne.

– Na korak smo do važnog preduvjeta za rad, vlastitog prostora koji smo uspjeli zatvoriti i sada se u njemu obavljaju elektroinstalaterski radovi. Dosad je uloženo oko 270.000 eura i barem je još toliko potrebno da bi se objekt priveo svrsi. Nadamo se da ćemo to uspjeti do kraja 2024. godine.

Novosel je otkrio da su članovi Stanice lani odradili čak 7085 volonterskih sati i pritom iznio prijedlog budućeg financiranja. Predložio je otprilike 2000 eura sufinanciranja na godišnjoj razini po jedinici lokalne samouprave, uz daljnju podršku Međimurske županije.

– Mi se ne borimo samo s nedostatkom sredstava, borimo se i niskom zainteresiranošću mladih za ovakvu vrstu angažmana jer živimo u vremenu kada je sve manje ljudi spremno tuđi život i sigurnost staviti ispred sebe i vlastitih potreba – dodao je Miodrag Novosel.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje