Povežite se s nama

Život i društvo

Održan okrugli stol i predstavljanje monografije povodom 160. obljetnice Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

U godini u kojoj DVD “Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu“ obilježava 160 godina postojanja, Zavod za znanstveni rad u Varaždinu, Dobrovoljno vatrogasno društvo Varaždin i Muzej Hrvatskog vatrogastva  organizirali su u petak u Vatrogasnom domu predstavljanje prigodne monografije o povijesti Prvog Hrvatskog dobrovoljnog Vatrogasnog zbora u Varaždinu.

Bila je to i prigoda da se u dvorani u Trenkovoj ulici održi i okrugli stol o Vatrogastvu u Republici Hrvatskoj.

Na okruglom stolu kojeg je moderirao i vodio dr. sc. Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu govorili su dr. sc. Franjo Gregurić, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice,  Maja Vrtulek iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, Nedeljko Vukalović, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije ujedno i dopredsjednik CTIF-a, autor monografije Stjepan Kovaček te Vedran Runjić, recenzent monografije.

Sve nazočne pozdravili su i Radovan Martinec, predsjednik DVD “Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu“ te župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Napomenuvši  kako DVD “Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu“ ove godine obilježava vrlo vrijednu i lijepu obljetnicu predsjednik Martinec zahvalio se svim članicama i članovima na radu, potpori i suradnji istaknuvši pritom zajedništvo i humanost koje godinama krase ovo društvo.

– Ponosni smo na naš rad i na naše aktivnosti. Koristim priliku da se zahvalim svim članovima, ali i svim našim sponzorima i donatorima, od Varaždinske županije, Grada Varaždina pa sve do državnih institucija. Kroz ovu monografiju nastojali smo pokazati sve ono što smo godinama radili i stvarali, a toga je bilo jako puno- rekao je Martinec.

 Župan Anđelko Stričak pohvalio je aktivnosti društva.

– Ove godine obilježavamo veliki niz važnih i velikih obljetnica. Jedna od njih je i svakako 160 godina neprekidnog rada i djelovanja “Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu“. Radi se o jednoj lijepoj i velikoj obljetnici koja nam govori o 160 godina empatije i pomaganja naših vatrogasaca svima kojima je to bilo potrebno. Osim svečane obljetnice koja nas tek očekuje, danas nazočimo i predstavljanju monografije koja bilježi trenutak, odnosno dašak vremena u kojem živimo. A, to je vrlo važno jer se na taj način potiču i ostale udruge da zabilježe svoju povijest i svoje djelovanje. Generacije iza nas će moći vidjeti i proučavati čime smo se mi to bavili  i s kojim smo se izazovima suočavali- rekao je župan.

Nakon predstavljanja monografije, u Muzeju hrvatskog vatrogastva otvorena je i prigodna izložba. Nastala je na temelju knjige o radu društva, a uz fotografije i informativne plakate, posjetitelji će moći vidjeti medalje, značke, poštanske omotnice i druge predmete iz bogate povijesti varaždinskih dobrovoljnih vatrogasaca.

Dodajmo da su spomenuti okrugli stol, predstavljanje knjige i otvaranje izložbe uvertira u veliku proslavu 160. obljetnice dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj koja će se održati 14. i 15. lipnja u Varaždinu.

Život i društvo

Šumska igra za djecu ovog vikenda u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovog vikenda, 13. i 14. srpnja, u šumi pokraj lovačkog doma u Varaždinskim Toplicama (Pišćanovec 1a), održati će se događaj za djecu svih uzrasta “Šumska igra”.

Udruga Mladi za Marof je u suradnji s TZ Varaždinske Toplice i kreativnom ekipom iz High Grounds Kolektiva pripremila mnoštvo kreativnog, edukativnog i sportskog sadržaja za djecu svih uzrasta, dječju predstavu, izložbu fotografija!

U šumu stiže i nekoliko izlagača i još zanimljivih stvari, kako za djecu tako i za roditelje i ostale goste. Lijepa prilika za druženje u prirodnoj hladovini tokom ovih vrućih dana, a u blizini su i poznati bazeni Minerve za sve koji se žele i okupati. Na lokaciji je moguće i kampiranje u šatorima, što je još jedno lijepo iskustvo za djecu!

KOMPLETAN PROGRAM ŠUMSKE IGRE:

Subota 13.7.2024.

13:00 – Šumski laboratorij / Kreo

14:00 – Izrada šumskog crteža / Kristina Pongrac

15:00 – Land Art / Kreo

16:00 – Drvo po drvo igračka / Zagonetno drvo

16:00 – Krila / Barbara Novak Krainc

17:00 – Izrada skloništa i paljenje vatre / Kristina Pongrac

18:30 – Kazalište sjena / Tena Antonija Trojanac

20:00 – Handpan koncert / Ivan Judaš

21:00 – A cappella / Tena Antonija Torjanac

22:00 – Etno jam

Nedjelja 14.7.2024.

08:30 – Mindfullnes / Kreo

09:00 – Joga uz handpan / Yoga Blue Lotus

10:00 – Senzorna staza / Kreo

10:30 – Handpan radionica / Ivan Judaš (na donacije)

11:30 – Land Art / Kreo

12:30 – Izrada glinenih posuda / Kristina Pongrac

13:30 – Čovječe ne ljuti se / Barbara Novak Krainc

15:00 – Lisica bez repa / Predstava / Umjetnička organizacija “Peripetija”

+ Oba dana društvene igre, nogomet i badminton (slobodno ponesite i svoje rekvizite za igru), te izložba fotografija “Mistična šuma” – autor Damir Mrvčić.

Ulaz za svu djecu je besplatan!

Događaj sufinancira Varaždinska županija i Grad Varaždinske Toplice.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ishođene su građevinske dozvole za školske dvorane na području Općine Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je školska godina netom završila, Općina Maruševec i matična Osnovna škola Gustav Krklec Maruševec pripremaju se za početak nove školske godine 2024./2025. kako učenicima u sve tri škole ne bi nečega nedostajalo.

U OŠ Gustav Krklec i područne škole u Druškovcu i Gredi-Jurketincu početkom rujna krenut će oko 410 učenica i učenika, čijim će roditeljima Općina Maruševec i ove godine pomoći da lakše prebrode početak nove školske godine svojih đaka.

Uz sufinanciranje autobusnog prijevoza, programa produženog boravka, škole plivanja, javno-privatnog partnerstva za dogradnju škola, Općina Maruševec financirati će osnovnoškolcima nabavu radnih bilježnica, mape za likovnu te kutije s priborom za tehničku kulturu.

– Početak školske godine uz ostalo donosi sa sobom i značajne izdatke roditeljima, naročito ako je u obitelji više školaraca. Socijalna osjetljivost odlika je Općine Maruševec te će, imajući u vidu aktualno povećanje troškova života, školaracima za novu školsku godinu osigurati obrazovne materijale potrebne za praćenje nastave, razvoj njihovih interesa, mašte i kreativnosti – istaknuo je načelnik Mario Klapša te dodao da je u ovogodišnjem općinskom Proračunu za potrebe u predškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju osigurano 623.000 eura.

Osim nabave obrazovnog materijala, Općina Maruševec i OŠ Gustav Krklec u suradnji s osnivačem Varaždinskom županijom ogroman trud ulažu u osiguravanje infrastrukturnih i materijalnih kapaciteta svojih škola kao ključnih faktora za razvoj vještina djece i mladih za zanimanja u budućnosti. Naime, u nabavu projekata, rasvjete za igrališta, solarne elektrane i uređenje objekata uloženo je oko 120.000 eura.

Također, pribavljena je građevinska dozvola za školsko-sportsku dvoranu u sklopu Područne škole Greda-Jurketinec uz ranije ishođenu građevinsku dozvolu za dvoranu u sklopu Područne škole Druškovec koje su osnivaču potrebne za prijavu za sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti ne bi li se njihovom izgradnjom iduće godine osigurali bolji uvjeti za učenje i poučavanje.

Za učenike koji polaze škole izvan područja Općine Maruševec, financiranje obrazovnog materijala izvršit će se na račun roditelja koji će Općini Maruševec podnijeti pojedinačni pisani zahtjev uz priloženi račun o kupnji radnih bilježnica i školskog pribora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje