Povežite se s nama

Život i društvo

U vrtiću Bambi u Petrijancu završen prvi ciklus radionica za roditelje “Rastimo zajedno”

Objavljeno:

- dana

Obitelj i vrtić su dva temeljna sustava u kojem se dijete rane i predškolske dobi razvija i raste, zadovoljava svoje osnovne potrebe, stječe prve spoznaje o sebi i svijetu oko sebe, uči o komunikaciji i odnosima, suživotu, zajedništvu, toleranciji, razvija svoje potencijale i stječe spoznaje i vještine prijeko potrebne za čitav život.

U DV „Bambi“ Petrijanec u razdoblju od kraja siječnja do početka travnja 2024. održavao se besplatan grupni oblik podrške roditeljima kao Program radionica za roditelje „Rastimo zajedno“, koji je bio namijenjen roditeljima najmlađe djece u dobi od godine dana do četiri godine života.

Program su provodile posebno educirane voditeljice osposobljene za provođenje programa u organizaciji Centra za podršku roditeljstvu “Rastimo zajedno” Sanja Križanec, Danijela Oreški i Ivana Šipek.

U Program je bilo uključeno 14 roditelja.

Svrha Programa bila je omogućiti razmjenu informacija, znanja, vještina i podrške koji roditeljima koriste u ispunjavanju njihovih roditeljskih odgovornosti, te promiču osobni rast i razvoj kompetentnosti roditelja i djeteta.

Program se sastojao od 11 konceptualnih i tematski povezanih radionica.

Na 11 radionica roditelji i voditelji bili su partneri u traženju odgovora na pitanja o roditeljstvu i djetetovom razvoju. Roditelji su s voditeljicama i s drugim roditeljima razmjenjivali informacije, znanja, vještine, iskustva i tako zajednički učili i pružali međusobnu podršku koja se pokazala korisnom za jačanje kompetentnosti roditelja i djeteta.

U utorak, 2. travnja, održana je posljednja radionica prvog ciklusa podrške roditeljima u sklopu centra Rastimo zajedno pod nazivom „Završetak i novi početak“. U opuštenoj atmosferi nastojalo se privesti kraju druženje s roditeljima, ponavljalo se naučeno gradivo kroz razne igre, pisale su se međusobne poruke za kraj druženja, izmjenjivala stečena iskustva na radionici i prepoznavao se osobni rast sebe kao roditelja.

Na završetku radionice roditelji su dobili diplomu da su uspješno završili Program na što su oni bili jako ponosni.

– Nakon završetka ciklusa radionica „Rastimo zajedno“, s roditeljima ćemo se nastaviti družiti u Klubu roditelja „Rastimo zajedno“. Radi ovakve ugodne i kvalitetne suradnje, koja je u prvoj godini održavanja radionica “Rastimo zajedno’”dala dobar vjetar u leđa, svakako ćemo ih nastaviti održavati i za buduće generacije roditelja našeg vrtića. Za jesen planiramo započeti i sa ciklusom radionica za očeve pod nazivom „Klub očeva“ – poručili su iz vrtića Bambi.

Život i društvo

Peticiju protiv preseljenja štićenika Pahinskog potpisao 261 mještanin Punikva, poslali je Ministarstvu rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Raste nezadovoljstvo građana Punikvi, revoltiranih namjerom Centra za pružanje usluga u zajednici (bivšeg Odgojnog doma Pahinsko) da u njihovo naselje preseli svoje štićenike. Potvrđuje to i podatak da su protiv takve opcije pokrenuli peticiju koju je tijekom proteklih nekoliko dana potpisao 261 mještanin.

Budući da je riječ o državnoj ustanovi, građani su peticiju poslali Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ravnateljici Centra za pružanje usluga u zajednici Ivanec, a na znanje su je dostavili i Gradu Ivancu. U njoj su istaknuli da se zbog sigurnosnih i drugih razloga kategorički protive najavljenom smještaju štićenika u za to namijenjen objekt u Punikvama.

-Radi se o štićenicima, mladim muškim osobama, koje su Centru povjerene na čuvanje i odgoj kao ustanovi socijalne skrbi ili zbog izvršavanja odgojne mjere upućivanja u odgojnu ustanovu, koju maloljetniku izriče nadležni sud temeljem Zakona o sudovima za mladež – upozoravaju građani.

Navode također da su Punikve gusto naseljeno mjesto u kome žive pretežito mlade obitelji s malodobnom djecom, da naselje ima tek jedno malo igralište i nikakvih drugih sadržaja za djecu i mladež, što otvara pitanje o tome gdje bi štićenici provodili svoje slobodno vrijeme. Građani također ističu da se, za razliku od toga, Centar Pahinsko prostire na puno većoj površini i s puno više sadržaja potrebnih za odgoj i obrazovanje maloljetnih osoba.

U dopisu s priloženim preslikama potpisa na peticiji, građani zahtijevaju očitovanje nadležnih, razjašnjenje nastale situacije i pronalaženje adekvatnijeg smještaja za štićenike.

Također, mještani najavljuju održavanje građanskog skupa te zahtijevaju da na nj dođu i predstavnici resornog ministarstva i Centra za pružanje usluga u zajednici. Gradonačelnik Milorad Batinić još je prošlog tjedna, kada je u svom Uredu primio predstavnike Vijeća MO-a i građana, najavio svoj dolazak na zbor građana te im izrazio osobnu podršku i podršku Grada kao institucije, smatrajući da je riječ o suviše ozbiljnoj, osjetljivoj i sigurnosno rizičnoj problematici koja se ni u kom slučaju ne bi smjela provoditi ovako kao što je to sada slučaj, u tajnosti, bez konzultacija s lokalnom zajednicom i stavljanjem građana pred svršen čin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Mateo Zrinski iz Breznice srebrni na Europskom prvenstvu u trapu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U talijanskome gradu Lonatu del Garda proteklog je vikenda održano Europsko prvenstvo u streljaštvu, te je u disciplini Trap – Trio juniorska reprezentacija Hrvatske u sastavu Toni Gudelj, Mateo Zrinski i Janoš Karakaš osvojila fantastično drugo mjesto i srebrnu medalju. Zlato je pripalo Česima, dok su broncu osvojili Slovaci.

U pojedinačnoj konkurenciji Janoš Karakaš zauzeo je 20. mjesto rezultatom 109 pogođenih meta, Toni Gudelj 21. mjesto, dok je Mateo Zrinski bio 22. – obojica sa 108 pogođenih meta.

Disciplina Trap – Trio, kako je popularno nazivaju lovci, hrvatskoj je juniorskoj reprezentaciji tako postala omiljena streljačka disciplina, jer su u gađanju na glinene golubove ukupnim zbirom pogođenih meta nadmašili brojne druge reprezentacije te se svrstali u sam europski vrh.

Dio tročalne hrvatske ekipe bio je član Lovačkog društva Vidra iz Breznice Mateo Zrinski, kojem su na uspjehu čestitke uputili prijatelji iz njegovog Lovačkog društva i općinski načelnik Stjepan Krobot.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje