Povežite se s nama

Kultura

80. rođendan gradskog filatelizma

Objavljeno:

- dana

IZLOŽBA

Varaždinski filatelizam je proslavio 80. rođendan. Rođendan je proslavljen prisjećanjem na prvu filatelističku izložbu održanu u Varaždinu 1937. godine.

U Glavnoj pošti je točno na obljetnicu, 17. siječnja, otvorena izložba iz kolekcije člana Kluba kolekcionara Željka Pintarića.
Na 130 metara filatelističkih vitrina pasionirani je filatelist, između ostaloga, izložio Pravilnik izložbe, dvolisnu pozivnicu, prigodnu dopisnicu i limenu plaketu s imenima izlagača. Top-izložak je pismo engleskog biznismena Francisa J. Fielda, člana Kraljevskoga filatelističkog društva. Pismo poslano 17. siječnja iz Varaždina u Birmingham je stiglo za samo tri dana.

Varaždin je pionir filatelizma na ovim prostorima. Filatelijom su se u ono vrijeme bavili gradski uglednici, bio je to hobi imućnijih građana. – Varaždin je Pravila društva dobio 1934. godine, a Zagreb šest godina kasnije – kaže Željko Pintarić. Dotad su se filatelisti okupljali po privatnim kućama i u varaždinskoj Gradskoj kavani.
Prvu Filatelističku izložbu 17. siječnja 1937. je, piše u dokumentima, samo tog prijepodneva u gradskom kazalištu posjetilo više od 500 ljudi. Marke su bile izložene na jednakom prostoru kao što je to i na ovoj, slavljeničkoj izložbi – na 130 metara. U predsoblju velike kazališne dvorane nalazio se posebni poštanski ured, na blagajni su se prodavale značke i dopisnice, a primali su se i dobrovoljni prilozi. Izložba je trajala samo jedan dan, ali mediji su joj posvetili puno pozornosti.
Željko Pintarić je kao pravi zaljubljenik u filatelizam sa žarom prikupljao sve što je našao o toj prvoj izložbi. Ono što je skupio izloženo je u Glavnoj pošti.

Izvor:
Foto:

Kultura

Poezijom do vedrine i radosti: u srijedu online druženje uz Luku Paljetka i fra Ivana Kramara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga „Ritam misli“ iz Varaždina svojim djelovanjem pokušava pobijediti nedaće i unijeti malo vedrine i radosti, a poezija je svakako dobar put.

U nemogućnosti poetskih susreta uživo, u želji da se poezija govori glasnije i snažnije organiziraju Web IMPULS – poezija na odstojanju, koji mogu putem YouTube kanala pratiti zaljubljenici poezije širom svijeta.

– U srijedu, 27. siječnja, s početkom u 19:30 ljubitelji poezije moći će uživati u još jednom pjesničkom susretu. Najavljeni gosti, akademik Luko Paljetak i fra Ivan Kramar, pružit će nam nezaboravan ugođaj. Poezija vrsnih majstora, barda hrvatske književnosti Luke Paljetka i izuzetnog autora, franjevca Ivana Kramara svakako će utažiti žeđ mnogim ljubiteljima dobre poetske riječi – ističu iz Udruge „Ritam misli“.

Ako ste pjesnik i želite sudjelovati u izravnom susretu, prijaviti se možete na Facebook stranici Ritma misli na sam događaj, a ako želite biti dio publike možete ih pratiti od 19:30 na YouTube kanalu (Web impuls 9 ritam misli).

– Poezija otvara nove vidike, ubrzava bilo i prožima misao. Poezija nas oplemenjuje – kažu voditelji i organizatori, pjesnici Ljubica Ribić i Milan Novak.

Nastavite čitati

Kultura

Članovi i članice mihovljanskoga KUD-a skupili donacije za folkloraše iz Gline

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUD Mihovljan

Članovi i članice KUD-a Mihovljan 2016. godine na poziv tamošnjega Hrvatskoga amaterskog kulturno-umjetničkog društva “Glinska tamburica” sudjelovali su na 10. Međunarodnoj smotri folklora “Ivanje u Glini”.

– Nakon folklornog nastupa uslijedilo je druženje svih KUD-ova, a nama je ostalo u sjećanju kao ono na kojem je, osim veselja, poslužen izvrstan bograč koji je pripremilo domaće lovačko društvo. Nažalost, mnogobrojne članice i članove HAKUD-a “Glinska tamburica” i njihove obitelji pogodio je nedavni potres te su mnogi od njih ostali bez svojih domova, bilo privremeno, bilo trajno – objašnjava predsjednik mihovljanskoga KUD-a dr. sc. Predrag Kočila.

Članice i članovi KUD-a Mihovljan, kao i brojni simpatizeri HAKUD-a, u ovoj teškoj situaciji nisu zaboravili na svoje folklorne prijatelje iz Gline te su skupili donacije koje su 22. siječnja dostavljene u njihov sabirni centar.

– Nemoguće je riječima opisati emocije koje su me prožimale prolaskom kroz razrušeno područje, ali isto je tako i nemoguće opisati i nesebičnu zahvalnost gospođe Anite Kramarić na dopremljenoj pomoći. Usprkos nezaobilaznoj temi o koroni i potresu, kao istinski kudovci koji čuvaju tradicijsku i kulturnu baštinu dogovorili smo neki novi zajednički nastup u nekoj novoj i obnovljenoj Glini. Još jednom veliko “Hvala!” svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovoj akciji! – poručuje Kočila.

Nastavite čitati