Povežite se s nama

Kultura

80. rođendan gradskog filatelizma

Objavljeno:

- dana

IZLOŽBA

Varaždinski filatelizam je proslavio 80. rođendan. Rođendan je proslavljen prisjećanjem na prvu filatelističku izložbu održanu u Varaždinu 1937. godine.

U Glavnoj pošti je točno na obljetnicu, 17. siječnja, otvorena izložba iz kolekcije člana Kluba kolekcionara Željka Pintarića.
Na 130 metara filatelističkih vitrina pasionirani je filatelist, između ostaloga, izložio Pravilnik izložbe, dvolisnu pozivnicu, prigodnu dopisnicu i limenu plaketu s imenima izlagača. Top-izložak je pismo engleskog biznismena Francisa J. Fielda, člana Kraljevskoga filatelističkog društva. Pismo poslano 17. siječnja iz Varaždina u Birmingham je stiglo za samo tri dana.

Varaždin je pionir filatelizma na ovim prostorima. Filatelijom su se u ono vrijeme bavili gradski uglednici, bio je to hobi imućnijih građana. – Varaždin je Pravila društva dobio 1934. godine, a Zagreb šest godina kasnije – kaže Željko Pintarić. Dotad su se filatelisti okupljali po privatnim kućama i u varaždinskoj Gradskoj kavani.
Prvu Filatelističku izložbu 17. siječnja 1937. je, piše u dokumentima, samo tog prijepodneva u gradskom kazalištu posjetilo više od 500 ljudi. Marke su bile izložene na jednakom prostoru kao što je to i na ovoj, slavljeničkoj izložbi – na 130 metara. U predsoblju velike kazališne dvorane nalazio se posebni poštanski ured, na blagajni su se prodavale značke i dopisnice, a primali su se i dobrovoljni prilozi. Izložba je trajala samo jedan dan, ali mediji su joj posvetili puno pozornosti.
Željko Pintarić je kao pravi zaljubljenik u filatelizam sa žarom prikupljao sve što je našao o toj prvoj izložbi. Ono što je skupio izloženo je u Glavnoj pošti.

Izvor:
Foto:

Kultura

Promocija zbornika KUU-a ‘Lipa’ u nedjelju, 14. kolovoza, u Scheierovoj zgradi u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S jedne od prijašnjih promocija zbornika. FOTO: Ivan Grahovec

Promocija zbornika KUU-a “Lipa” Gornji Mihaljevec pod nazivom “Šaputanje lipe” održat će se u nedjelju, 14. kolovoza, u Scheierovoj zgradi u Čakovcu.

Svečanu promociju otvorit će predsjednica KUU-a “Lipa” Jasenka Novak. Na promociji će pjesnici iz svih hrvatskih krajeva čitati svoje pjesme, među njima i Ivan Grahovec. U pauzama će pak glazbene brojeve izvoditi Evelin Novak i Marija Jambrošić.

– Vaše mjesto vas čeka – veselimo se vašem dolasku! – poručuju iz Udruge.

Program će voditi Jakob Trupković.

Nastavite čitati

Kultura

Danas otvorenje izložbe “Strategije u pijesku i alternative” Kristine Pongrac u Muzeju Međimurja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izložba “Strategije u pijesku i alternative” multimedijalne umjetnice Kristine Pongrac iz Donje Dubrave otvorit će se u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec u četvrtak, 4. kolovoza u 19 sati.

Najizraženija impresija suvremene umjetnosti – priroda – glavna je okosnica umjetničkog opusa mlade međimurske umjetnice. Struktura izložbe presjek je kritičkoga i multidisciplinarnoga razmišljanja te djelovanja autorice na neraskidivi suodnos čovjeka, kulture i prirode, simultanu egzistenciju i rekonekciju, uz pitanje održivosti u suvremenoj umjetnosti.

Izbor radova napravila je i predgovor za katalog napisala kustosica i povjesničarka umjetnosti Tajana Vidović.

O umjetnici

Kristina Pongrac (1985.) multimedijalna je umjetnica iz Donje Dubrave. Bavi se problematikom ekologije te pitanjem društvenih i individualnih načela. Po struci je dizajnerica interijera te magistra primijenjenih umjetnosti.

Aktivna je članica organizacija koje djeluju na području kulture, umjetnosti i ekologije – Outward Bound Croatia, HDLU, HDLU Međimurja, BIOM, “Zasadi stablo, ne budi panj”, Zaštitarsko-ekološka udruga “Senjar” (ZEUS), Speleološka udruga Međimurje te Platforma za Društveni centar Čakovec.

Za svoj umjetnički rad primila je nekoliko priznanja i nagrada. Danas živi i stvara u svom rodnom Međimurju uz Europsku Amazonu.

Izložba će biti otvorena do 28. kolovoza. Može je se pogledati svakoga radnog dana od 10 do 20, a vikendom od 10 do 18 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje