Povežite se s nama

Kultura

A prava većine?!

Objavljeno:

- dana

Prošli su i još jedni izbori, oni za vijeća mjesnih odbora, pa sam se prisjetio one odredbe o 40 posto žena na izbornim listama, a što bi, valjda, trebalo omogućiti da u tijelima vlasti bude 40 posto žena (iako ne znam kako bi se to baš time osiguralo).

Nisam računao koliko su se naše stranke držale te odredbe, ali sam primijetio da je jedna stranka za nositelje lista u svih 16 mjesnih odbora istaknula – muškarce. Nemam nikakve koristi od zamjeranja ikome, pa ovoj stranci neću spomenuti ime, ali zanimljivo je da je na čelu te stranke na nacionalnoj razini – žena, žena koja se bori za prava žena i svih mogućih manjina, žena koja bi k tome htjela biti i na čelu cijelog svijeta.

Zašto to spominjem? Zato što mi ide na živce licemjerje novih političkih modela koji se zalažu za prava svih mogućih manjina, ali ne i za prava većine. A u Hrvatskoj, kao i u svijetu, većina su – žene.

Stoga je i odredba od 40 posto žena na listama, sama po sebi – diskriminacijska. Na listama bi trebalo biti 50 posto žena! Štoviše, žena je u Hrvatskoj 51,8 posto, a muškaraca 48,2 posto. Stoga bi na listama trebalo biti 51,8 posto žena! Na izborima će žene (tek) tada imati jednake šanse, jer ne vjerujem da bi itko zaokružio neko ime samo na temelju spola: protekli predsjednički izbori to su zorno pokazali.

No to ne znači da to treba svugdje preslikavati. Radi se samo o izborima, dakle o pružanju jednakih šansi. Jedan drugi europski prijedlog, onaj o 40 posto žena u upravama tvrtki, čini mi se zapravo suprotnim ideji jednakih šansi. Ma neka je i 100 posto žena ili 100 posto muškaraca, ali na sva radna mjesta ljudi trebaju biti zapošljavani isključivo na temelju sposobnosti i kvalifikacija, a ne na temelju spola. Jer ekstremna revnost vodi do ekstremnih apsurda. A kao da apsurda već nemamo dovoljno…   

 

Izvor:
Foto:

Kultura

U Čakovcu 8. i 9. svibnja 51. Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prekrasnom mjesecu svibnju očekuje nas u Čakovcu 51. Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“.

Prvi dan ove manifestacije, u srijedu 8. svibnja u 13 sati u zgradi Scheier, održat će se koncert studenata Muzičke akademije u Zagrebu, točnije, gudačkog kvarteta imena Visio quartet u sastavu Lea Tvrtković, violina, Vid Krešimir Pavčnik, violina, Vid Ilčić i Lovre Tunuković, violončelo.

Drugi dan, 9. svibnja, u 19 sati slijedi otvorenje izložbe radova učenica i učenika Odjela za likovnu umjetnost i dizajn i smjera Web dizajner Graditeljske škole Čakovec pod nazivom „Tragovima Slavenskog“.

Nakon izložbe program se nastavlja u dvorani Zrinski zgrade Scheier, svečanom dodjelom Nagrade grada Čakovca i koncertom u čast nagrađenoj skladateljici i dakako, Josipu Štolceru Slavenskom.

Ovogodišnja laureatkinja Mirela Ivičević, onima koji iz godine u godinu prate Majski, poznata je kao skladateljica koja nije prvi put dobitnica Nagrade Grada Čakovca. Iako nagrađenu skladbu zbog tehničkih uvjeta nećemo čuti na Večeri laureata, solistica Lucija Stilinović i Ansambl Synchronos izvest će dva izabrana djela iz njenog opusa, dok će nam uživanje u nastavku koncerta i djelima Slavenskog omogućiti Kvartet Sebastian uz sopranisticu Katarinu Toplek Horvat.

Ulaz na programe je slobodan.

Nastavite čitati

Kultura

Noći tvrđava u Trakošćanu uz zanimljivu izložbu, promatranje zvijezda i koncert J.R. Augusta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dvor Trakošćan s velikim zadovoljstvom poziva sve zainteresirane da im se pridruže 10. svibnja, u petak, kada povodom Noći tvrđava pripremamo zanimljiv i bogat program.

Program će započet u 19 sati otvorenjem izložbe „Žena u životu samostana Arouca“. Muzej Arouca smješten je u opatiji svetog Bartola koja je kroz većinu svoje povijesti bila jedno od najutjecajnijih vjerskih središta u regiji. Izvorno je bila riječ o dvostrukom samostanu za muškarce i žene koji je slijedio pravila sv. Benedikta, ali od 1154. godine postao je isključivo ženskim samostanom.

Izložba se bavi kompleksnim pitanjem zašto su žene iz feudalnih obitelji uopće odlazile u spomenuti samostan?

Nakon otvorenja izložbe, u 20 sati astronomsko društvo „Meteor” održati će zanimljivo predavanje te će se nakon toga s njima moći promatrati i zvijezde.

Program će zatvoriti J.R. August koji će od 21 sat izvoditi sve svoje najpoznatije hitove.

Ulaz na događanja u sklopu Noći tvrđava u potpunosti je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje