Povežite se s nama

Život i društvo

San – trajno rješenje prostornog pitanja

Objavljeno:

- dana

ROĐENDAN VANIME

Prije 29 godina na II. osnovnoj školi Varaždin Drubravka Kalinić-Lebinec osnovala je grupu za animirani film. Dubravki se priključio Srećko Lebinec, a predsjednica je bila Dragica Vitez. 

Tada jedan od rijetkih filmskih klubova koji su se u Hrvatskoj bavili animiranim filmom nizao je nagradu za nagradu. Grupa se nazvala VANIMA, a današnji voditelji Hrvoje Selec i Sandra Malenica – i sami polaznici VANIME – od malih nogu nastavili su put prvih voditelja. Nisu stali samo na tome. Proširili su područje djelovanja te uspjeli od male udruge stvoriti jednu od vodećih varaždinskih kulturnih udruga. U rad VANIME aktivno se uključuje i Velimir Rogina, pa tako sav posao odrađuje troje ljudi. 

Digitalizacija

Uz godišnje grupe, 2005. godine pokrenuta je Ljetna radionica animiranog filma, 2010. godine VAFI, a 2012. godine VANIMA je zbog dugotrajnog i kontinuiranog rada u audiovizualnoj djelatnosti dobila na korištenje tada zatvoreno kino Gaj te je postala nositelj audiovizualne djelatnosti u gradu.

– VANIMA danas okuplja pedesetak članova koji tijekom cijele školske godine pohađaju grupe za animirani film, te odradimo i do desetak radionica godišnje diljem Hrvatske – otkrila je Sandra Malenica, programska voditeljica VANIME, koja ima jednu od najjačih produkcija u Hrvatskoj. Iza njih je još jedan uspješni, 6. VAFI festival, koji je ugostio i Disneyjeve animatore.

 

Kino Dom bi moglo postati centar audiovizualne kulture

– VANIMA je članica nekoliko nacionalnih i internacionalnih organizacija, a također je i jedan od osnivača i članica Kino mreže, Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača, koja okuplja neovisna kina diljem Hrvatske s jednim ciljem – dati veću vidljivost kvalitetnom europskom, nezavisnom i hrvatskom filmu te očuvati gradska kina od propadanja – rekao je Hrvoje Selec, tajnik i poslovni voditelj VANIME. 
 Od niza uspjeha, voditelji izdvajaju digitalizaciju kina Galerija, koje od jeseni kreće s novom opremom sufinanciranom od Ministarstva kulture i Grada Varaždina.

Zaslužuju prostor

S obzirom na to da kino Gaj,  u kojemu danas radi VANIMA, nema riješene vlasničke odnose, VANIMA sanja o trajnom rješenju prostornog pitanja. Postoji ideja da se zgrada kina Dom, koja ima sređena vlasnička prava, dodijeli na korištenje VANIMI, kako bi se u njoj napravio pravi centar audiovizualne kulture. 

– Tu bi se nalazile učionice za edukacije djece i mladih, organizaciju seminara, predavanja i radionica. Na tavanu zgrade kina Dom napravio bi se coworking prostor, ali i multifunkcionalna dvorana za sastanke i prezentacije – otkrio je Selec. 

Kino puno djece ujutro, a puno gledatelja navečer, filmske radionice,, kinoprikazivačka djelatnost, filmski festivali, produkcija, distribucija, kreativci, ali prije svega prostor dostojan ove djelatnosti, san je VANIME.  
– Svaki grad koji drži do sebe zaslužuje gradsko kino, prema uzoru na Ljubljanu, Zagreb, Rijeku, Pulu, Dubrovnik. A kamoli kino koje će uz gledanje filmova imati i niz sadržaja koji itekako nedostaju i trebaju Varaždinu – zaključila je Malenica.

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Na hitnoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća prihvaćene ponude za zakup zemljišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je sazvana po hitnom postupku.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića razlog hitnosti je da bi poljoprivrednici koji su dali ponude za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Varaždina mogli na vrijeme krenuti u ovogodišnju sjetvu.

Na sjednici je prisustvovalo 16 vijećnika koji su na kraju većinom glasova izglasali odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta. Donošenje odluke na Gradskom vijeću je preduvjet za sklapanje ugovora o zakupu i uvođenja zakupaca u posjed.

Javnim natječajem bilo je obuhvaćeno 16 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 15 godina i 40 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 5 godina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve nedjelje, praznici i blagdani do kraja 2024. u Ludbregu proglašeni javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg donio je Zaključak da će sve nedjelje do kraja godine, kao i blagdani  te praznici biti takozvani sajamski dani.

-U svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti i povećanja obujma turističke ponude Grad Ludbreg i Turistička zajednica područja Centar svijeta provode različite aktivnosti na proširenju kulturno-turističke ponude. Tako se sve nedjelje  u razdoblju od 1. svibnja 2024. do 31. prosinca 2024. godine proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima na području Grada Ludbrega – objavili su u Gradu Ludbregu.

Pojedine aktivnosti i programi odvijat će se i u dane praznika ili neradnih dana te se, pored nedjelja, u toku godine danima javnih manifestacija i sajamskim danima proglašavaju ovi dani: 30. 05. 2024. – Dan državnosti i Tijelovo – četvrtak, 22. 06. 2024. – Dan antifašističke borbe – subota, 5. 08. 2024. – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja-ponedjeljak, 15. 08. 2024. – Velika Gospa – četvrtak, 1. 11. 2024. – Dan svih svetih – petak, 18. 11. 2024. – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje – ponedjeljak i 26. 12. 2024. – Sveti Stjepan – četvrtak.

-Prigodna prodaja na kioscima, štandovima i slično, kao sastavni dio javnih i sajamskih manifestacija  može započeti najranije u 6:00 sati i završiti  najkasnije do 22:00 sata, a u dane manifestacije „Ludbreška Sveta Nedjelja“ može započeti najranije u 6:00 sati i završiti najkasnije do 24:00 sati – kažu u Gradu Ludbregu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje