Povežite se s nama

U fokusu

Za “dobar dan” i “doviđenja” godišnje iz pričuve otišlo i 2.500 kuna

Objavljeno:

- dana

– S obzirom na to da smo proteklih godina uz velika ulaganja u svoje stanove uveli etažno grijanje i imamo moderne sustave grijanja, smatramo da redovite kontrole od strane dimnjačara nije potrebno raditi više od jedanput godišnje – smatraju predstavnici suvlasnika u  zgradama Trakošćanska 9 i Ulici braće Radić 28. 

Isto smatraju predstavnici suvlasnika još četiriju stambenih zgrada iz spomenutih ulica koji su prije godinu dana putem svog upravitelja, poduzeća Filmar, Upravnom odjelu za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina uputili dopis u kojem traže da se kontrole, a prema potrebi i čišćenja dimnjaka, obavljaju jednom u sezoni loženja, dakle ne svakih mjesec dana za kruta i tekuća goriva, odnosno svaka dva mjeseca za plinsko gorivo kako se obavlja trenutno.    

Dosad kontrole prema zastarjeloj Odluci, a dalje?

– Na sastancima koje smo održavali sa stanarima najviše primjedbi bilo je vezano uz godišnje kontrole dimnjačara. Zato smo i dopisom zatražili da se to promijeni – rekao je Miroslav Marciuš, vlasnik Filmara od kojeg doznajemo da su zbog čestih posjeta dimnjačara nezadovoljni i stanari zgrada u drugim varaždinskim kvartovima.

Ovo pitanje ponovno se aktualiziralo proteklih mjeseci. Naime, do 26. srpnja trajalo je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću vezano uz novi prijedlog Odluke o obavljanju dimnjačarskh poslova u Varaždinu.

Dosad je na snazi bila Odluka iz 1999., (izmjene i dopune 2001.),  koja je propisivala redovite kontrole i čišćenje dimnjaka šest puta godišnje. Novom Odlukom to bi se promijenilo što bi smanjilo i troškove stanarima.   

– Na temelju stare Odluke suvlasnici u zgradama koje imaju etažna grijanja bili su proteklih godina suočeni s dvomjesečnim posjetima dimnjačara koje su naplaćivane 50 kuna po dimnjaku. Konkretno, u našoj zgradi u Trakošćanskoj 9 jedan posjet dimnjačara značio je 450 kuna, odnosno 2.700 kuna za šest posjeta dimnjačara godišnje – ispričala je Vesna Sedlar-Brezak, predstavnica suvlasnika zgrade  Trakošćanska 9.

Tek 200 kuna manje stajale su posjete dimnjačara godišnje stanare iz Radićeve 28. 

Jedan posjet dimnjačara dosad nas je koštao 450 kuna, znači, šest posjeta godišnje – 2.700 kuna

– Za “dobar dan” i “doviđenja” svaka dva mjeseca plaćali smo oko 400 kuna, dakle godišnje oko 2.500 kuna. Nepotrebno, s obzirom na to da smo se uvjerili da dimnjačari svaka dva mjeseca nisu imali što kontrolirati jer imamo moderne sustave grijanja. Jedan posjet dimnjačara godišnje je sasvim dovoljan, a tih 2.500 kuna možemo  potrošiti za uređenje okoliša ili održavanje zgrade – navodi predstavnik suvlasnika zgrade iz Ulice braće Radić 28.

Stoga se predstavnici suvlasnika zgrada nadaju da će nova Odluka uistinu svesti dimnjačarske provjere na razinu primjerenu stupnju tehnike i pravilima struke. Uostalom, takva je i praksa u EU, a kao primjer navode zakonsku regulativu dimnjačarskih usluga u Njemačkoj, odakle i njihovi uređaji potječu.

U Njemačkoj provjera jednom u dvije godine

– Tamo je za dimovode kondenzacijskih kotlova neovisne o okolnom zraku zakonom propisana provjera jednom svake dvije godine. No, tamo je potpuno različita zakonska regulativa navedene problematike i oni su po tom pitanju otišli korak dalje. U Njemačkoj, primjerice, od 1. siječnja 2013. vlasnik dimovodnog objekta ima pravo samostalno odabrati trenutak i dimnjačarsko poduzeće koje će obaviti zakonom propisanu provjeru. Kod nas je regulativa prepuštena lokalnoj upravi koja dodjeljuje koncesije za obavljanje tih poslova po područjima, a trenutak provjere određuje pružatelj usluge. Drugim riječima, dok tamo postoji tržišno natjecanje među pružateljima dimnjačarskih usluga te time i mogućnost izbora jeftinijeg ponuditelja, kod nas postojeća regulativa omogućuje monopol kojim se korisnike usluge dosad doslovno “šišalo kao ovce”. Ne možemo dakle birati tko, kada niti koliko će stajati ta usluga, naše je samo da je platimo svaka dva mjeseca – ogorčena je Sedlar-Brezak. 

U dva mjeseca stiglo je sedam primjedbi

Upravni odjel za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina zaprimio je sedam primjedbi na prijedlog Odluke o obavljanju dimnjačarskih poslova na području Varaždina za vrijeme trajanja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, od 26. svibnja do 26. srpnja. Jedna od primjedbi odnosila se na plinsko ložište sa zatvorenom komorom za izgaranje i uzimanje zraka i odvodom produkata izgaranja preko zrako/dimovodne instalacije “LAS/LAF” sistem, gdje se smatra da je dovoljno jedanput godišnje, u sezoni grijanja, pregledati i očistiti sustav. Također, predlaže se da u provedbi postupka davanja koncesije za dimnjačarske poslove višestambenih zgrada sudjeluje predstavnik zgrade, a zaprimljen je i prigovor nesposobnosti trenutnog koncesionara za obavljanje poslova na kondenzacijskim bojlerima te se traži pravo izbora koncesionara, izvijestili su iz gradskog komulanog odjela te dodali kako će prijedlog nove Odluke biti predložen za jednu od idućih sjednica varaždinskog Gradskog vijeća. 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/RT

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje