Povežite se s nama

Život i društvo

Cestica dodijelila 26 stipendija

Objavljeno:

- dana

Stipendije u Cestici

Općina Cestica i u ove će, 2015/2916. akademske godine stipendirati općinske studente. Iako je raspisan natječaj za 30 stipendija, do zadanog je roka potrebnu dokumentaciju predalo 26 studenata druge i viših godina studija.

Studenti – dobitnici stipendija svoj status stipendista proslavili su na prijemu zajedno sa općinskim čelnicima. Na prijemu u vijećnici prisustvovali su i predsjednik Općinskog vijeća, Tomislav Lazar iz HDZ-a, njegov zamjenik, Žarko Rodeš, SDP i načelnik HNS-ov načelnik Općine, Mirko Korotaj. Cestica je, naime, jedina općina u kojoj glavne općinske funkcije, skladno i za dobrobit Općine, obavljaju predstavnici ovih triju stranaka. – Najviše dobitnika stipendija upisalo je treću godinu studija – njih 13, na drugoj je godini osam studenata. Na diplomskm studiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta uz pomoć stipendije studira Jasmina Gerić dok će stipendija sigurno pripomoći i budućoj magistrici Zdravstvenog fakulteta u Ljubljani, Maji Težak. Na četvrtoj godini studija studiraju Lucija Vočanec na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Petra Kokot na Medicinskom fakultetu u Mariboru dok je Petra Vunderl upisala petu godinu na čakovečkom Učiteljskom fakultetu.

Visina stipendije za studente koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije iznosi tristo kuna mjesečno, dok će studenti koji studiraju izvan mjesta prebivališta svakoga mjeseca studentski budžet “pokrpati” s dodatnih 500 općinskih kuna

Povećan broj stipendija

Od ostalih dobitnika koji su se potrudili na vrijeme pribaviti sve dokumente, najviše njih upisano je na visokoškolska učilišta i fakultete u Zagrebu – njih osmero, šest ih je u Čakovcu, U Varaždinu pet, a po dvoje studenata je na fakultetima u Mariboru, Rijeci i Ljubljani. Jedan student studira na osiječkom Sveučilištu.
Načelnik Općine Mirko Korotaj čestitao je studentima na dobivenim stipendijama te istaknuo da je povećani broj stipendija s dvadeset na trideset realiziran na prijedlog predsjednika Vijeća Tomislava Lazara. Isplata za listopad i studeni uslijedila je nakon blagdana Svih Svetih – Visina stipendije za studente koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije iznosi tristo kuna mjesečno, dok će studenti koji studiraju izvan mjesta prebivališta svakoga mjeseca studentski budžet “pokrpati” s dodatnih 500 općinskih kuna.

Pijetet mrtvima

Povodom blagdana Svih svetih izaslanstvo Općine Cestica predvođeno načelnikom Mirkom Korotajem, zamjenikom načelnika Žarkom Rodešom i predsjednikom Vijeća Tomislavom Lazarom povodom dana Svih svetih položilo je vijence na grobove poginulih hrvatskih branitelja stradalih u Domovinskom ratu. Vijenci su u Cestici položeni na grobovima Janka Kukeca i Damira Bednjanića, a na groblju u Natkrižovljanu na grobu Mirka Lazara. Svijeće su zapaljene i na grobu Karla Tomažića prvog načelnika općine Križovljan Cestica, preminulog 1912. godine kao i na grobovima preminulih članova Vijeća Općine Cestica, koji su funkcije obnašali od 1993. godine. Vijenci su također položeni i kod spomenika u Parku hrvatskih branitelja u Gornjem Vratnu i u Natkrižovljanu, kao i kod spomen obilježja žrtava poratnih likvidacija Drugog svjetskog rata kod spomen križa na grobištu Pancerica u Otok Virju i kod rijeke Drave u Velikom Lovrečanu.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Udruga umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica” ima brojne planove za ovu godinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica” održala je u subotu, 27. travnja, redovnu godišnju skupštinu u Lovačkom domu na Budincu.

Predsjednica Udruge Božica Mikulčić izvijestila je prisutne o aktivnostima koje su provedene u 2023. godini te je posebno istaknula neke od planiranih aktivnosti u 2024. godini: završetak projekta izgradnje sanitarnog čvora kod Etno kuće, redovna druženja, odlasci na izlete i hodočašća, sudjelovanje na sportskim igrama, sudjelovanje na proslavi Dana općine te brojna gostovanja zbora Udruge.

Prisutnima se obratio i predsjednik Općinskog vijeća Općine Ljubešćica Stjepan Ivanušec koji je čestitao članovima Udruge na postignutim rezultatima u proteklom razdoblju te im zahvalio na sudjelovanju na svim općinskim manifestacijama. Istaknuo je kako se značaj umirovljenika u ovoj sredini odlikuje kroz ostvarivanje kvalitetnijeg života najbrojnije skupine. Stoga je Općina Ljubešćica u 2024. godini osigurala sredstva u iznosu od 20.000 eura za božićnice umirovljenicima i dodijelila 3200 eura za provedbu projekta Živjeti aktivno u zlatnim godinama po provedenom natječaju.

Nakon skupštine, uslijedilo je tradicionalno druženje umirovljenika i prisutnih gostiju uz prigodni domjenak, a za dobru atmosferu bio je zadužen “Bajs bend” i dobro uvježbani zbor Udruge.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Primalje varaždinske Bolnice svima otvorile svoje radno mjesto te dale važne informacije o dolasku djece na svijet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas je u Općoj bolnici Varaždin bilo vrlo edukativno, posebno za trudnice te buduće majke i očeve.

Naime, povodom Međunarodnog dana primalja, koji se obilježava 5. svibnja, primalje Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin pozvale su sve zainteresirane da posjete rodilište te da se upoznaju s njihovim radom.

Odaziv je bio odličan, a to i ne čudi s obzirom da je veza primalje i trudnice izuzetno važna.

Najprije je održano predavanje, a zatim i obilazak rodilište, uključujući i rađaonicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje