Povežite se s nama

Život i društvo

Pravovremeno educiranje – učinkovito i najvažnije

Objavljeno:

- dana

Čakovec – 12. Mini simpozija o zelenoj gradnji

“Održivi građevinski materijali i tehnologije na području zelene gradnje” bila je tema 12. Mini simpozija o zelenoj gradnji održanog u Čakovcu prošlog tjedna, kojem je nazočilo oko 70-ak sudionika.

Međimurski župan Matija Posavec podržao je održavanje simpozija kao edukativnog alata u smjeru održivosti te ujedno naglasio važnost pravovremenog educiranja na temu zelene gradnje širokoj skupini ljudi.

“Zelena gradnja je veliki potencijal za smanjenje energetske potrošnje koja istovremeno povećava korištenje obnovljivih izvora energije i štiti okoliš”, Matija Posavec

Edukacija

– Ovakva vrsta susreta idealan je način edukacije. Zelena gradnja je veliki potencijal za smanjenje energetske potrošnje koja istovremeno povećava korištenje obnovljivih izvora energije i štiti okoliš, kazao je Posavec. Kombinacija mjera koje daju troškovno optimalnu gradnju vještina je koja zahtjeva integralni pristup i uključivanje svih sudionika u projektiranju i osmišljavanju energetskog koncepta, istaknula je Mirjana Pintar, predsjednica Udruženja arhitekata Međimurja. Mario Klobučarić, direktor MENEA-e, obradio je temu energetske učinkovitosti u Međimurskoj županiji te objasnio osnove nZEB, pasivnih i niskoenergetskih kuća. Osvrnuo se na provedene projekte poput „AAT-Geothermae“, uvođenje širokopojasne infrastrukture na području Međimurske županije te na projekt „Integrirani prijevoz putnika“.

Što se tiče sustavnog gospodarenja energijom u zgradama javnog sektora, posebno je istaknuo energetsku obnovu Tehničke škole Čakovec, čija ukupna investicija iznosi više od tri milijuna kuna. – Mjera energetske učinkovitosti i ugradnje OIE u javnim objektima osuvremenila je sustav grijanja, prelaskom s grijanja na plin na grijanje na ogrjevno drvo, ugradnjom nove kotlovnice na biomasu po principu pirolize, ukupnog iznosa investicije 250 tisuća kuna, u čemu sudjeluje FZOEU sa subvencijom od 80%, naglasio je.

Bogatstvo tema

O temi „Energetske simulacije već u ranoj fazi projektiranja“, govorio je Gianmarco Ćurčić Baldini, predstavnik tvrtke Baldinistudio d.o.o. Čurćić Baldini je obradio Inoutic/Deceuninck, poduzeće koje se bavi proizvodnjom visokokvalitetnih PVC sustava za prozore i vrata, fasadnih i terasnih sustava. Renata Travljanin ukazala je na prednosti pasivne kuće s Inoutic stolarijom te objasnila osnovne karakteristike Eforte sustava. Pojasnila je i glavne strateške prednosti Inoutic kompanije u odnosu na konkurenciju – Nove tehnologije pasivne kuće čine dostupne svima, naglasila je.

 

“Ovakva vrsta susreta idealan je način edukacije.” – Matija Posavec

Govoreći o energetskoj učinkovitosti Nexe krovova, Mario Stjepanović iz tvrtke Dilj naglasio je važnost Nexe glinenih crjepova koji, kako je rekao, predstavljaju vrhunac ekološke proizvodnje. O zvučnoj zaštiti i akustici u zgradama govorio je predstavnik tvrtke Rockwool Luka Grubišić Čabo, dok je Miljenko Minković ispred tvrtke I.T.V. Murexin održao prezentaciju „Iskustva energetskih obnova višestambenih zgrada“. Pritom je istaknuo aktualne projekte te M educa – program edukacije – tehničke radionice namijenjene izvođačima građevinskih radova. Ivica Družijanić je informirao sudionike simpozija o TECE grupaciji, kvaliteti i sustavima te o TECE tehnici ispiranja. O Hidroizolaciji – Održivim krovnim sistemima ispred tvrtke Firestone building products govorila je Tanja Herr, prezentirajući ujedno i temu „Toplinske izolacije – Gdje je izazov, tu je i rješenje“ ispred tvrtke Fibran Nord.

ŠKOLA

Što se tiče sustavnog gospodarenja energijom u zgradama javnog sektora, posebno je istaknuo energetsku obnovu Tehničke škole Čakovec, čija ukupna investicija iznosi više od tri milijuna kuna

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje