Povežite se s nama

U fokusu

Obećanje propalo brzo nakon izbora: ništa od (do)gradnje škola, ali i bolnice!?

Objavljeno:

- dana

FIJASKO

Samo 10-ak dana od parlamentarnih izbora na kojima je župan Predrag Štromar izborio saborski mandat propalo je jedno od njegovih glavnih predizbornih obećanja: izgradnja škola u Svetom Iliji i Ključu te dogradnja škola u Martijancu i Ivancu, a po svemu sudeći, ništa neće biti ni od dogradnje Kirurgije varaždinske Opće bolnice po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP).

U ponedjeljak 23. studenog je održano otvaranje ponuda za dogradnju Kirurgije. Koliko je ponuda stiglo službeno nismo doznali.

Gdje su ponude?

U Varaždinskoj županiji pojašnjavaju da, prema Zakonu o javnoj nabavi, ti podaci nisu dostupni javnosti. No, neslužbeno doznajemo da se, zapravno, nije imalo ni što otvarati jer nije stigla nijedna ponuda! Isti scenarij odigrao se i tjedan dana prije, u ponedjeljak 16. studenog. U Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) bilo je zakazano otvaranje ponuda u postupku javne nabave odabira privatnog partnera za gradnju, dogradnju, opremanje, održavanje i upravljanje školama po modelu JPP-a, ali nije zaprimljena nijedna ponuda zbog čega će postupak javne nabave biti poništen.
Na to da postoje veliki problemi oko pronalaska privatnog partnera Regionalni tjednik upozorio je u rujnu, nakon sjednice Županijske skupštine. Županijski vijećnik HDZ-a Anđelko Stričak rekao je kako ima informacije da su dvije tvrtke, jedna francuska i jedna austrijska, odustale od projekta dogradnje Kirurgije, a župan Predrag Štormar to nije dematnirao.

Rokovi su se stalno pomicali, a župan je tvrdio da projekti nisu dovedeni u pitanje

– Problem je što strani investitori nisu zainteresirani za hrvatski model (iz)gradnje JPP-a. U inozemstvu privatni investitor ima novce koje ulaže u gradnju, a kod nas se pojavi čovjek s tačkama i lopatom te iskaznicom HNS-a, a onda župan ide u HBOR srediti kredit koji ne uspije srediti jer je preskup, netransparentan i na rubu zakona. Dakle, HNS i SDP i na nacionalnoj “peru ruke” od modela JPP-a – rekao je Stričak.
Očito je da se već ranije znalo da neće biti ništa od projekta dogradnje Kirurgije, ali i škola po modelu JPP-a. Međutim, vladajućoj koaliciji nije bilo u interesu s time prije izbora izlaziti u javnost. Sada, ni dva tjedna nakon izbora, iz Varaždinske županije iznenada obaviještavaju da nije stigla nijedna obvezujuća ponuda za škole jer zainteresirane tvrtke od banaka nisu uspjele ishoditi pismo namjere, dakle, dokaz da će im odobriti kredit za gradnju objekata.
– Projekt neće završiti zbog stava poslovnih banaka i njihove nespremnosti za poticanje rasta gospodarstva. Međutim, ravnomjeran razvoj školstva ostaje prioritet, a izgradnja i dogradnja škola u Ivancu, Svetom Iliji, Martijancu i Ključu kapitalni projekti – poručio je Štromar.

Župane, zašto ne priznate?

Je li župan obmanuo javnost? Birače koji su za njega glasali? Rokovi za dostavljanje dokumenata za nadmetanje u postupcima (do)gradnje škola i Kirurgija po modelu JPP-a stalno su se pomicali, a on je uporno tvrdio da dogradnja škola i Kirurgije nije dovedena u pitanje. To tvrdi čak i sada.
– U sljedećih deset dana utvrdit ćemo način na koji ćemo dalje nastaviti s ovim projektom i o tome obavijestiti javnost. Postoji mogućnost da se s nekim objektima manje procijenjene vrijednosti ulaganja dalje ne ide u JPP te ćemo za njih izvidjeti sve mogućnosti financiranja u okviru programa energetske učinkovitosti ili vlastitim proračunskim sredstvima. Kao mogućnost uvijek postoji ponavljanje postupka nadmetanja jer je činjenica da je JPP model uz pomoć kojeg se privatno ulaganje može jako dobro iskoristiti za javnu korist. U školstvu, svi izračuni pokazuju da je taj model 15 posto povoljniji od klasičnog modela ulaganja – poručili su iz Županije.
Županijskom vijećniku HDZ-a Stričaku nije jasno zašto župan jednostavno ne prizna da je pogriješio.
– Zašto ne prizna da je model gradnje i dogradnje škola propao, a ne da sada za sve krivi banke – rekao je Stričak.
Čini se da će sjednica Županijske skupštine biti itekako zanimljiva.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje