Povežite se s nama

U fokusu

Započela stalna dežurstva u pet županijskih operativnih stožera

Objavljeno:

- dana

PZC

 Iako se još prošlog tjedna živa na termometru rijetko spuštala ispod 18 stupnjeva, u PZC-u nitko nije gledao na termometar. Kao niti u kalendar. Za PZC zima je službeno počela 15. studenoga, kad se po Zakonu počinju primjenjivati pravila zimskih uvjeta na cestama.

U skladištu je spremno 1600 tona soli, ekipirane su dežurne službe, ralice izglancane i servisirane, smotra vozila obavljena…

Što se Poduzeća za ceste tiče, zima kao da je u punom jeku. Ništa više ili manje ne bi bili spremni niti da je na ulicama pola metra snijega. Za PZC to je dio rutine u ovo doba godine. I tako će biti sve do 30. ožujka. – U periodu službene zimske sezone naše su ekipe 24 sata prisutne na svim državnim, županijskim i lokalnim cestama, kao i u samom Gradu Varaždinu, priča Mario Vdović, član Uprave. I nastavlja.

– Prošli tjedan je u Županijskoj palači održan sastanak o pripremama za zimsku službu. Na sastanku su sudjelovali predstavnici naših investitora, Županijske uprave za ceste, Policijske uprave i policijskih postaja, vatrogasaca. Hitne službe… vodili smo konstruktivan razgovor sa zaključkom da su svi involvirani spremni za obavljanje svojih zadataka, priča Vdović.

Priprema

I dok na nebu ne zalepršaju prve pahulje i prekriju ceste, PZC obavlja zadnje pripremne radove – postavlja se prometna signalizacija na kritičnim mjestima, snjegobranske mreže u cilju spriječavanja sniježnih nanosa i signalno kolje kojim se u slučaju većeg snijega označava rub kolnika.

– Upozoravam sve vozače neka obrate pažnju na privremenu prometnu signalizaciju, koja prvenstveno upozorava na nagle promjene stanja kolnika – primjerice iznenadne poledice. Ti su znakovi obično postavljeni na kriznim mjestima kao što su šumoviti predjeli, mostovi, nadvožnjaci… kako bi se upozorilo da je uslijed naglog pada temperature došlo do jednako tako naglog smrzavanja kolnika.

Neuobičajeno toplo vrijeme za studeni PZC je iskoristio za produljenje nekih radova, koje nikad nisu obavljali u predzadnjem mjesecu u godini, kao na primejer asfaltiranje. Jer, PZC je firma koja godinu djeli na ljeto i zimu i otprilike se uvijek znalo kad nastupa koji period. No, priroda je očigledno odlučila uzvratiti čovjeku za sva „zlostavljanja“. I uspjelo joj je – prkosi svim ljudskim rutinskim navikama i ostavlja čovjeka zatečenog u zbunjenosti, koju je sam skrivio. Srećom, pa u PZC-u ne gledaju kalendare ili termometre. Neovisno o meteorološkim prognozama ili predviđanjima tvrtka ima svoju rutinu i plan rada, zahvaljujući kojemu su, kako veli Vdović, „među prvima, ako ne i vodeća tvrtka u svojoj djelatnosti“.

Možda bismo pri takvoj tvrdnji imali i dozu skepse da nije bilo one famozne zime otprije tri godine kada je unatoč ogromnim količinama padalina sve funkcioniralo kao i obično. Niti tada nitko nije predvidio takvu sniježnu „rapsodiju“, ali PZC je pokazao da ga baš ništa ne može iznenaditi.

Nove akvizicije – 4 vozila s posipačima i ralicama

PZC od ove je zime još bolje tehnički opremljen. Tvrtka je nabavila četiri nova vozila s novim posipačima i ralicama. Riječ je o specijalnim vozilima koja prvenstveno služe za obavljanje zimske službe u gradu. – To su manja vozila, okretna, odlična za uske ili slijepe gradske ulice, ističe Mario Vdović. Nabavka nove opreme, silosnih posipača i ralica PZC je koštala oko tri milijuna kuna. – Mislim da neću pogriješiti kažem li da smo jedna od opremljenijih, ako ne i najopremljenija služba za održavanje cesta u Hrvatskoj. Cijelo vrijeme ulažemo i tehnički smo na vrlo zavidnoj razini. U našem voznom parku nećete naći stara vozila.

OPREZ!

1. Imati zimske gume i opremu
2. Upaljena svjetla i tijekom dana
3. Držati razmak između vozila
4. Ne smiju naglo kočiti

15 milijuna kuna ukupan je budžet koji su Hrvatske ceste (6 milijuna), Žuc (6 milijuna) i  Grad Varaždin (3 milijuna) osigurali za ovogodišnju zimsku službu na području Županije

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje