Povežite se s nama

U fokusu

Stižu vreće za staklo, plastiku i metal te za tekstil i obuću

Objavljeno:

- dana

KONAČNO

Stanovnici Varaždina će od 1. siječnja sljedeće godine biti dužni u svojim domovima razvrstavati papir, plastiku, metale, staklo i tekstil od preostalog miješanog komunalnog otpada. Time će napokon početi provođenje nadogradnje primarne selekcije otpada.

Djelatnici Čistoće će od ovog utorka, 1. prosinca, građanima koji žive u kućama početi dijeliti vreće: žutu za plastiku, metale i tetrapak, zelenu za staklo te smeđu za tekstil, odjeću i obuću. U postojeću kantu s plavim poklopcem trebat će odlagati papir i karton, a u kantu s crnim poklopcem sav ostali miješani otpad. Riječ je o oko 8.000 domaćinstava.

Za razliku od njih, građani koji žive u zgradama, a njih je još oko 8.000, dobit će samo jednu vreću, onu za tekstil, budući da se ispred njihovih zgrada već nalaze kontejneri za odlaganje plastike, stakla i papira. Uz vreće, svim će građanima biti dostavljeni i edukativni materijali na koji način treba razvrstavati otpad.
Najavili su to u petak direktor Čistoće Davor Skroza i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

 

Novost: u kante za miješani otpad, one s crnim poklopcem, bit će ugrađeni čipovi

– Svim našim korisnicima ujedno ćemo dostaviti tzv. privremeni sporazum, koji treba ispuniti vlasnik nekretnine. Ti podaci su nam potrebni zbog revizije baze podataka, a apeliramo na korisnike da ih što prije ispune i predaju našim djelatnicima – naveo je Skroza. Stanovnike Varaždina čeka još jedna novina: u kante za miješani komunalni otpad, dakle one s crnim poklopcem, bit će ugrađen čip. – Riječ je o čipu s barkodom, tako da će biti za svaku kantu poznato tko je korisnik – pojasnio je.

Kada se podijele vreće te ugrade čipovi, Čistoća će javno objaviti točne naputke, kao i novi raspored odvoza pojedinih vrsta otpada. – Vjerojatno će se otpad odvoziti u novim terminima, no o tome ćemo na vrijeme izvijestiti korisnike – napomenuo je Skroza.

Cilj: manje otpada

Glavni cilj projekta je smanjiti ukupne količine miješanog komunalnog otpada. – Kada je 2002. godine uvedeno odvojeno prikupljanje papira i plastike, količine otpada su smanjene i godišnje se u varaždinskim domaćinstvima prikupi oko 10.000 tona miješanog komunalnog otpada. Očekujemo da će odvojenim prikupljanjem ukupno šest vrsta otpada doći do dodatnog smanjenja od 20 do 25 posto. Kada će se u domaćinstvima početi odvajati i biootpad, što je zadnja faza projekta, očekujemo da će se ukupne količine otpada smanjiti za ukupno 50 posto – istaknuo je Robert Briški, voditelj Odsjeka za redarstvo Grada. Kad su u pitanju računi koje će dobivati građani, nije moguće reći kakvi će biti s obzirom na to da se još uvijek očekuje uredba Vlade, koja je preduvjet za izradu kalkulacija.

Demantirao sam sebe

Kada će građani trebati odvajati i biootpad zasad nije poznato. Kompostana je dovršena, a investitor je bio Varkom. Nakon što je gradonačelnik Habuš najavio da će kompostana biti dana u zakup na temelju javnog natječaja, u petak je sam sebe demantirao. – Pogrešno sam rekao. Sljedeći tjedan će biti održan sastanak s predstavnicima Varkoma i Čistoće, na kojem ćemo dogovoriti način korištenja kompostane – naveo je. Varkom, naime, ne može upravljati kompostanom, nego isključivo Čistoća. No riječ je o tvrtkama čiji je većinski vlasnik Grad, pa bi bilo logično i normalno da se to pitanje riješi bez stvaranja dodatnih troškova koji bi pali na leđa građana.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje