Povežite se s nama

U fokusu

Tko ima veću plaću, a tko troši više za javnu upravu?

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Kolika je mjesečna plaća aktualnog novomarofskog gradonačelnika Siniše Jenkača, kolika je bila plaća njegovog prethodnika Darka Hrenića, a koliku plaću prima gradonačelnik Metkovića Božo Petrov?

Ta pitanja su (ponovno) otvorena u HTV-ovoj emisiji „Otvoreno“ emitiranoj 24. studenoga, u kojoj je Petrov iznio podatak da Jenkač prima 21.000 kuna bruto plaće, odnosno 11.500 kuna neto, a da njegovi zamjenici-volonteri primaju naknadu od po 4.000 kuna.

– Nijedan od tih podataka nije točan – istaknuo je Jenkač na konferenciji za novinare u petak, koju je sazvao da bi demantirao Petrova.

Razlika 197 kn

– Moja mjesečna bruto plaća s uračunatim dodatkom za 15 godina radnog staža iznosi 15.678 kuna, što je 10.123 kune neto. Kad su u pitanju moji zamjenici, oni primaju naknadu od po 2.000 kuna, što je 41 posto manje u odnosu na njihove prethodnike. Naknade vijećnicima smanjili smo za 20 posto, dok smo svim zaposlenicima gradske uprave i proračunskim korisnicima plaće smanjili za 10 posto. Time smo uštedjeli 680.000 kuna – naveo je Jenkač.

Međutim, njegov prethodnik Darko Hrenić prvi ga je javno prozvao zbog plaće, istaknuvši da je svima smanjio plaće za 10 posto, a svoju za svega jedan posto. Koliku je plaću primao Hrenić, a koliku prima Jenkač? Uzme li se u obzir samo osnovica za obračun plaće i koeficijent, a ne i dodatak na staž i druge olakšice, dolazi se do toga da Jenkač ima manju plaću od Hrenića, ali za svega 197 kuna.

Naime, Hrenićeva plaća se obračunavala po nižoj osnovnici za državne dužnosnike koja iznosi 3.890 kuna, ali po višem koeficijentu od 3,8. Njegova osnovna bruto plaća bez uračunatog staža iznosila je 14.782 kune bruto. Jenkačeva plaća se pak obračunava po višoj osnovnici za službenike i namještenike Grada Novog Marofa u iznosu od 4.167,13 kuna, dok je koeficijent manji i iznosi 3,5. Dakle, to je 14.583,9 kuna bruto.

A Metković?

Kad je u pitanju gradonačelnik Metkovića, njegova plaća je još niža: osnovica za obračun je 3.890 kuna bruto, a koeficijent 3,052, tako da bez uračunatog staža mjesečna plaća iznosi 11.872,28 kuna bruto. Međutim, kada se usporede troškovi gradske uprave, daleko štedljivi je Novi Marof, što je pak u „Otvorenom“ u dva navrata iznio Radimir Čačić. Gradonačelnik Jenkač u petak je naveo da su smanjili broj zaposlenih, pa Novi Marof danas zapošljava samo 13 djelatnika, a trošak javne uprave iznosi 3,7 milijuna kuna. – Grad Metković zapošljava 25 osoba, pa je trošak javne uprave osam milijuna kuna – naveo je Jenkač.

USPOREDBA

14.782 kn bruto 
bez staža iznosila je plaća Darka Hrenića

14.583,9 kn bruto 
bez staža iznosi plaća Siniše Jenkača

11.872,28 kuna bruto bez staža iznosi plaća Bože Petrova

Izvor:
Foto:

U fokusu

Broj stanovnika: u Varaždinskoj županiji izgubljen grad veličine Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni zavod za statistiku objavio je procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama na kraju 2020. godine.

Brojke su zabrinjavajuće, piše tportal.hr.

Prema toj procjeni, Hrvatska je početkom ove godine imala oko 4.048.000 stanovnika, što je 237.000 manje nego po zadnjem popisu 2011 . godine. To znači da je u manje od 10 godina izgubila više od 5 % populacije, odnosno svakog dvadesetog stanovnika.

Neki demografi procjenjuju da je stvarno stanje još gore te da je realni broj stanovnika pao ispod četiri milijuna.

Od popisa stanovništva 2011. demografske gubitke pretrpjele su gotovo sve regije. Samo tri od 21 županije bilježe porast stanovništva, pri čemu je on osjetniji jedino u Gradu Zagrebu, u kojem živi oko 19.000 žitelja više nego 2011. U plusu su još Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija, ali sa znatno slabijim rastom.

U depopulaciji prednjače županije s istoka Hrvatske.

Varaždinska je županija prema ovim podacima 2011. godine imala 175.951 stanovnika, a ove godine ih ima 165.357, odnosno 10.594 manje (-6,02 %).

Međimurska je županija prije 10 godina imala 113.804 stanovnika, a 2020. je procjena da ih je 108.822, odnosno 4.982 manje (-4,38 %).

Obzirom da područje koje obuhvaća Grad Ludbreg ima oko 9000 stanovnika, u Varaždinskoj je županiji u posljednjih 10 godina “izgubljen” grad veličine Ludbrega.

Nastavite čitati

U fokusu

Europskoj autoindustriji prijeti potpuno zaustavljanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osim nedostatka računalnih čipova, sada postoji i prijetnja nedostatkom magnezija koja stvara rizik da će se cijela automobilska industrija zaustaviti.

Magnezij se uglavnom koristi u automobilskoj industriji za proizvodnju aluminija. Aluminij je idealan za dijelove koji moraju imati malu težinu, ali još uvijek čvrstu konstrukciju, piše HAK.

Kinezi su najveći proizvođači magnezija i trenutno proizvode samo malu količinu za izvoz. Više od 85% svjetske proizvodnje u rukama je ove gospodarske velesile. Gotovo polovica kineske proizvodnje namijenjena je europskom tržištu, koje koristi gotovo sav isporučen magnezij za proizvodnju aluminija.

Situacija na američkom tržištu automobila je nešto bolja. I sama Amerika je proizvođač magnezija, pa ih manjak manje pogađa. Nedostatak magnezija posebno će utjecati na europske proizvođače automobila. Zbog toga će različite industrije, uključujući automobilsku, morati ozbiljno smanjiti proizvodnju, a u najgorem slučaju čak i zatvoriti.

Sada je pitanje što europske vlade mogu učiniti kratkoročno kako bi osigurale da automobilska industrija ne stane? U svakom slučaju, čini se da gomilanje zaliha onog što je trenutno još dostupno nije opcija jer magnezij je sam po sebi sirovina koja je vrlo osjetljiva na oksidaciju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje