Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

U fokusu

Varteks je propao, ali neće “nestati“ – na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Da je industrijska arhitektura, kao baština, ponos i prilika brojnih europskih gradova – nije nikakva novost. Stoga je razumljivo da prije svih, varaždinska kulturna javnost itekako brine o sudbini posebno vrijednog prostora za grad Varaždin, onog na adresi Zagrebačka ulica 94.

Riječ je, dakako, o sklopu povijesnih industrijskih građevina na području kompleksa tvornice „Varteks“ u Varaždinu. Jesu li neke od njih zaštićene, najlakše je otkriti pretraživanjem Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske.

U njemu ne piše da Varteks odlazi u stečaj, niti da je propao, ali iz onog što je navedeno može se zaključiti da dio zgrada bivšeg tekstilnog diva ipak neće „nestati“.

– Tvornica za proizvodnju tkanina i konfekcije, smještena izvan povijesne jezgre grada, svojom je specifičnom arhitekturom u velikoj mjeri obilježila južni dio grada i najstariju pristupnu prometnicu – Zagrebačku ulicu uz koju je nastala formirajući istočno pročelje kompleksa (u dužini od preko 400 m). U spomenutom istočnom dijelu kompleksa smješteni su najstariji očuvani objekti koji datiraju na početak 20. stoljeća – piše u uvodu opisa Sklopa povijesnih industrijskih građevina od kojih su najvrijednije djelo Josipa Dubskyja (Duboski) i Valentina Morandinija.

Predmetni sklop povijesnih industrijskih građevina tvornice „Varteks“ čine jednokatna zgrada sjedišta uprave iz 1906. godine i do nje objekt vratareve kuće…

– U periodu između dva svjetska rata od 1918. do 1939. godine u nastavku su, u istoj liniji uz uličnu ogradu, podignute četverokatna zgrada nekadašnjeg skladišta 1920. godine, kompleks gradske električne centrale na mjestu buduće tkaonice Sulzer 3 na krajnjem sjeverozapadnom dijelu s očuvanim objektom Munjare 1928. godine, krojačnica 1934. godine, iza nje zgrada pripreme proizvodnje 1936. godine te tvornički dimnjak 1934. godine – navodi se u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Drugim riječima, na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata, ali tek će se vidjeti kakva će biti njihova buduća namjena.    

Nastavite čitati

U fokusu

HZZO upozorio: Ako primite ovaj mail, odmah ga izbrišite i ne otvarajte linkove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je u četvrtak 11. srpnja otkrio da je u tijeku tzv. ‘spoofing’ napad – vrsta kibernetičkog napada kojim se napadači lažno predstavljaju kao HZZO s ciljem provedbe pripremnih radnji radi počinjenja kaznenog djela prijevare.

Upozoravamo građane da mailovi koje zaprime s adrese [email protected] nemaju veze s HZZO-om kao i da HZZO obavijesti sličnog sadržaja šalje isključivo putem sustava e-Građani, poručili su iz HZZO-a.

-Molimo građane da izbrišu mailove zaprimljene sa spomenute, u našem sustavu nepostojeće adrese, da na poruku ne odgovaraju niti da otvaraju privitke. U slučaju da je došlo do incidenta i nastanka štete za primatelje poruke, upućujemo građane da incident prijave MUP-u i nacionalnom CERT-u https://www.cert.hr/onama/kontakt/ – upozorili su.

U nastavku pogledajte kako izgleda lažni email.

.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje